Επιτόκια και αποθέματα σταθεροποιούν το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές την Πέμπτη (21/3), υποστηριζόμενες από την αιφνιδιαστική πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και την στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που παραμένει πιστή στο πλάνο της για μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον

μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, ανέφερε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Τα αποθέματα μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια στα 445 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν και τα διυλιστήρια συνέχισαν να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 13.000 βαρέλια.

«Φαίνεται ότι το ανοδικό μάντρα παραμένει άθικτο, με μια ακόμη απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να τιμολογούν τους κινδύνους περαιτέρω διακοπής της προσφοράς στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιπ Γιουν-Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στο IG.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν για έβδομη εβδομάδα, πέφτοντας κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 230,8 εκατομμύρια, υποδηλώνοντας σταθερή ισχυρή ζήτηση καυσίμων. Η λειτουργία των διυλιστηρίων πετρελαίου αυξήθηκε κατά 127.000 βαρέλια την ημέρα και τα ποσοστά χρησιμοποίησης αυξήθηκαν.

Οι επενδυτές είδαν επίσης την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί τα επιτόκια σε εύρος 5,25%- 5,50% την Τετάρτη, αλλά να επαναλαμβάνει την προοπτική για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί καλά νέα για τις πωλήσεις πετρελαίου.

Οι ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια ώθησαν επίσης τους επενδυτές να εμπορεύονται αργό σε υψηλότερες τιμές, συνυπολογίζοντας ότι οι απεργίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν βάλει στόχο τουλάχιστον επτά ρωσικά διυλιστήρια αυτόν τον μήνα. Οι επιθέσεις έκλεισαν το 7%, ή περίπου 370.500 βαρέλια την ημέρα, της ρωσικής ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Οι αναλυτές λένε ότι οι παρατεταμένες διακοπές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ρώσους παραγωγούς να μειώσουν την προσφορά εάν δεν είναι σε θέση να εξάγουν αργό πετρέλαιο και αντιμετωπίζουν περιορισμούς αποθήκευσης.

Κατά τα άλλα, η οικονομία της Γερμανίας ήταν πιθανόν σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς η ασθενής κατανάλωση και η αναιμική βιομηχανική ζήτηση συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε τακτική οικονομική έκθεση την Πέμπτη.

Επίσης την Πέμπτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ώστε η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,84% στα 80,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,73% στα 85,30 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,476% στα 27,055 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν επίσης ρεκόρ για πέμπτη φορά αυτόν τον μήνα, αφού λόγω της στάσης της Federal Reserve.

«Το ράλι ξεκίνησε από τα χθεσινά σχόλια της Federal Reserve, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόθεσή τους να αρχίσουν τελικά να μειώνουν τα επιτόκια των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, Κάρστεν Μένκε. «Η διάθεση στην αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού είναι πολύ ανοδική», συμπλήρωσε.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,97% στα 2.182,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,02% στα 25,113 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,07% στα 4,0537 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,38% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0877 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,70% στο 1,2694 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8568 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
epitokia-kai-apothemata-statheropoioun-to-petrelaio--peftei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα