Ευρωκοινοβούλιο: Ζητεί διασφάλιση της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην ετήσια έκθεση του 2023, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του θέματος, που εγκρίθηκε την Τετάρτη (28/2) με 377 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 68 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο και αποδοκιμάζουν την αποδυνάμωση της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών και τη συρρίκνωση του χώρου για τις κοινωνίες των πολιτών, ως παγκόσμιες τάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2023.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν επιθέσεις στην οικουμενικότητα

των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από αυταρχικά καθεστώτα.

Αυτά τα καθεστώτα καταχρώνται πολυμερείς θεσμούς, επιδιώκοντας να εξουδετερώσουν τους μηχανισμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ικανότητά τους να ζητούν από τα κράτη υπεύθυνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για την παγκόσμια επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάστασης του κράτους δικαίου, για την οποία η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την εργαλειοθήκη της και να ενεργήσει ενωμένη όταν αντιτίθεται στην παγκόσμια δημοκρατική παρακμή και την οπισθοδρόμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν σθεναρά την αυξανόμενη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις φρικαλεότητες, τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία. Ζητούν επίσης άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτραπεί η αδιάλειπτη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό για όλους τους κατοίκους της.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να χορηγήσουν στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) υποστήριξη με την κατάλληλη χρηματοδότηση για να συνεχίσει και να βελτιώσει το σωτήριο ανθρωπιστικό έργο της, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Η έκθεση εξετάζει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, της ισότητας των φύλων, των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, των μεταναστών, των προσφύγων και των ατόμων με αναπηρίες.

Το κείμενο εξετάζει επίσης την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο, την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, και τονίζει το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα των τεχνητών νοημοσύνη.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και ζητούν επείγουσα βελτίωση στην εφαρμογή του.

Ζητούν επίσης για μια πραγματική προσέγγιση Team Europe κατά την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, για ενισχυμένη χρήση του καθεστώτος παγκόσμιων κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ (GHRSR – The EU Magnitsky Act) ως βασικό πολιτικό εργαλείο

Ο εισηγητής, Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Nacho Sánchez Amor δήλωσε μετά την ψηφοφορία:

"Ένα από τα πιο θεμελιώδη επιτεύγματα της ανθρωπότητας ήταν να ενστερνιστεί ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα σύνολο εγγενών, αναπαλλοτρίωτων, ατομικών και αδιαίρετων δικαιωμάτων. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες Τα ανελεύθερα και αυταρχικά καθεστώτα τα έχουν αμφισβητήσει. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας, τώρα περισσότερο από ποτέ, η ΕΕ και οι ομοϊδεάτες εταίροι να επενδύσουν όλες τις προσπάθειες και τους πόρους στην άμυνά τους. Εάν η ΕΕ θέλει να είναι γεωπολιτικός παράγοντας, πρέπει να αναλάβει ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δέσμευση για έναν ασφαλέστερο κόσμο».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Ανθρώπινα_δικαιώματα #δημοκρατία #ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα