Εξέδωσε Navtex η Τουρκία- Δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου

Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, εξέδωσε τη Δευτέρα (13/2) η Άγκυρα, η οποία επαναφέρει τη ρητορική της «περί αποστρατιωτικοποιημένων νήσων» παρόλο που το τελευταίο διάστημα ήταν θετικό το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε χθες, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις, χωρίς πυρά, που θα γίνουν στο Αιγαίο αύριο, 14 Φεβρουαρίου 2024, από τις 6 ως τις 10 το πρωί.

Η απόφαση της Άγκυρας να επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποιημένων

νησιών, δεν αποτελεί έκπληξη για την Αθήνα, παρά τις σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών τον τελευταίο χρόνο. Η τουρκική πλευρά επιμένει να θέτουν το θέμα στο τραπέζι, με χαρακτηριστική την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Άγκυρα «από καιρό σε καιρό ορισμένοι σταθμοί μεταδίδουν ναυτιλιακές προειδοποιήσεις ότι θα πραγματοποιούνται στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές περιλαμβανομένων υδάτων των αναφερόμενων νησιών που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Συνιστάται προσοχή σε τέτοιες ενέργειες που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης».

Ο χώρος που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για τις ασκήσεις της είναι αρκετά μεγάλος, ξεκινώντας από τα ανοιχτά της Σάμου και καταλήγοντας στα ανοιχτά των Κυκλάδων, την Άνδρο και την Τήνο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης:

#Ελληνοτουρκικά #αποστρατιωτικοποίηση
Keywords
Αναζητήσεις
exedose-navtex-i-tourkia--desmevei-megali-periochi-tou-aigaiou.htm
Τυχαία Θέματα