Η ενεργειακή κρίση τελείωσε στην Ευρώπη- Τι υποστηρίζουν Γερμανοί αναλυτές

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει φτάσει στο τέλος της, σημείωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας σημείωσε ότι η χώρα έχει πλεόν διαφύγει τον κίνδυνο και αναμένεται να ξεπεράσει το σοκ από την πανδημία και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η ενεργειακή κρίση έχει λίγο-πολύ επιλυθεί», σημείωσε στη συνέντευξή

του ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι «είχαμε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση στο παρελθόν, αλλά αυτό τελείωσε τώρα και οι προοπτικές είναι καλές».

«Οι προσπάθειες του Πούτιν απέτυχαν»

Από την πλευρά της, και η Berenberg Bank σημειώνει σε τελευταία ανάλυσή της ότι το τέλος της περιόδου θέρμανσης βρίσκει τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης γεμάτες στο 56% της χωρητικότητάς τους, έναντι 26% πριν από έναν χρόνο.

«Η Ευρώπη μπορεί να αφήσει έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη για να εγκαταλείψει την Ουκρανία απέτυχε», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Τα βασικά σενάρια

Αν και οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι το φυσικό αέριο παραμένει ακριβό, δεν περιμένουν ένα ακόμα «ενεργειακό σοκ», αφού εκτιμούν ότι οι ανάγκες του επόμενου χειμώνα μπορούν να καλυφθούν.

Η Berenberg εκτιμά σε γενικά πλαίσια ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, ο καιρός θα είναι περίπου ο συνηθισμένος, η κατανάλωση αερίου θα παραμείνει κατά 15% χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 2017-2021 και τέλος η εσωτερική παραγωγή φυσικού αερίου και οι εισαγωγές από χώρες πλην της Ρωσίας θα συνεχίσουν στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών.

«Μόνο στην πολύ απίθανη περίπτωση που τρεις από αυτούς τους όρους ανατραπούν σημαντικά από τον Μάιο και μετά, θα βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ελλείψεις φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Budesbankπροεδροςενεργειακή κρίσηΓερμανίαΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα