Η τιμή σιδηρομετάλλευματος σε πτωτική τάση,ελπίδες για ανάκαμψη το 2022

Η αγορά του σιδηρομετάλλευματος αντιμετωπίζει ένα συνδυασμό αρνητικών παραγόντων, καθώς η παραγωγή και η ζήτηση χάλυβα της Κίνας εξακολουθούν να αποδυναμώνονται, και η καλύτερη ελπίδα για την πρώτη ύλη είναι το Πεκίνο να ανοίξει και πάλι το δρόμο της τόνωσης το 2022.

Η τιμή του βασικού συστατικού παραγωγής χάλυβα φαίνεται να βρίσκει ένα κατώτατο όριο γύρω στα 90 δολάρια/τόνο τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάζοντας 62% μείωση στις 15 Νοεμβρίου, από το υψηλό ρεκόρ των 235,55 δολαρίων ανά τόνο τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αγοράζει περίπου το 70% των παγκόσμιων θαλάσσιων

όγκων σιδηρομεταλλεύματος και παράγει περίπου το 50% του παγκόσμιου χάλυβα. Ωστόσο, η παραγωγή χάλυβα της Κίνας μειώνεται τους τελευταίους μήνες καθώς ο κλάδος έχει προχωρήσει σε περικοπές προκειμένου να επιτύχει τον κυβερνητικό στόχο ότι η παραγωγή του 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 1,06 δισεκατομμύρια τόνους του 2020.

Η ημερήσια παραγωγή χάλυβα τον Οκτώβριο ήταν 2,3 εκατομμύρια τόνοι, η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2018, σημειώνοντας πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Το μηνιαίο σύνολο των 71,58 εκατομμυρίων τόνων οδήγησε την παραγωγή για τους πρώτους 10 μήνες του έτους σε 877,05 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 0,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Θεωρητικά, η Κίνα θα μπορούσε να παράγει περίπου 183 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και να παραμείνει κάτω από τον στόχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα να αυξηθεί η παραγωγή μέσα στους δύο μήνες είναι ελάχιστη, εξαιτίας των περιορισμών στη χρήση ενέργειας και της επιθυμίας να περιοριστεί η ρύπανση στην περιοχή του Πεκίνου πριν από τη χειμερινή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο.

Υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την ισχύ της κινεζικής ζήτησης χάλυβα, με τα στοιχεία να εμφανίζουν πτωτική τάση διόρθωσης, καθώς οι νέες κατασκευές έχουν μειωθεί 7,7% σε ετήσια βάση τους πρώτους 10 μήνες του 2021. Από την πλευρά της προσφοράς, η ροή του σιδηρομεταλλεύματος φαίνεται άφθονη από τους κορυφαίους εξαγωγείς, την Αυστραλία και τη Βραζιλία. Τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και λιμένων, σύμφωνα με τις αναλύσεις εμπορευμάτων Kpler και Refinitiv, υποδεικνύουν ισχυρές αφίξεις σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα τον Νοέμβριο, αντιστρέφοντας την πτώση τον Οκτώβριο, όταν τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές πλησίασαν 92εκ. τόνους.

Οι εισαγωγές της Κίνας τον Νοέμβριο υπολογίζονται σε 104,6 εκατομμύρια τόνους από τη Refinitiv και σε 109,2 εκατομμύρια από την Kpler. Ωστόσο, εάν οι εισαγωγές πλησιάσουν αυτές τις εκτιμήσεις, αυτό μπορεί να συντελέσει σε μεγαλύτερη πτώση στην τιμή σιδηρομεταλλεύματος, καθώς θα εμφανιστούν υψηλότερα αποθέματα που διατηρούνται σε κινεζικά λιμάνια.

Για την εβδομάδα εώς τις 12 Νοεμβρίου, τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα λιμάνια αυξήθηκαν σε 147,6 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας υψηλό 20 μηνών με 18,3% αύξηση συγκριτικά με το χαμηλό του 2021 των 123,95 εκατομμυρίων στα τέλη Ιουνίου.

Είναι φυσιολογικό τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος να αυξάνονται προς το χειμώνα, καθώς τα χαλυβουργεία αναζητούν επαρκή προμήθειες για να καλύψουν τη ζήτηση όταν οι κατασκευές αυξάνονται από την άνοιξη και μετά. Ωστόσο, η ανάκαμψη των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος επί του παρόντος εκτιμάται απίθανη, καθώς η τιμή της ύλης δυσκολεύεται να διατηρηθεί πάνω από το όριο των 90 $ ανά τόνο. Η καλύτερη ελπίδα για το σιδηρομετάλλευμα είναι οι αρχές του Πεκίνου να αποφασίσουν να τονώσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους ανάπτυξης και να αποτρέψουν τους φόβους αδυναμίας στον βασικό οικοδομικό τομέα.

Μαρία Μπερτζελέτου

τιμή σιδηρομετάλλευματοςπτωτική τάσηζήτηση χάλυβα
Keywords
Τυχαία Θέματα