ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός Μαρτίου- Υψηλότερος των εκτιμήσεων

Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,4%, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις αλλαγές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 3,8%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή πτώση στο 3,7%. Σε μηνιαία βάση ο

δείκτης ενισχύθηκε 0,4%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%.

Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες. Παράλληλα, οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην πρώτη αντίδραση της Fed, καθώς πρόκειται για τον τρίτο μήνα του 2024, που ο πληθωρισμός επιταχύνεται.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων, ανοδικά κινείται η απόδοση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, το οποίο ενισχύεται κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,49%, ενώ η απόδοση του 2ετούς εκτινάχθηκε κατά 16 μονάδες βάσης σε περίπου 4,90%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα futures στην Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει προσυνεδριακά πάνω από 450 μονάδες μονάδες, ενώ με απώλειες σχεδόν 1,5% κινούνται οι S&P 500 και Nasdaq.

#ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ_ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-sto-35-o-plithorismos-martiou--ypsiloteros-ton-ektimiseon.htm
Τυχαία Θέματα