Ισραήλ: Απάντηση την κατάλληλη στιγμή-Έτοιμοι για νέο μέτωπο με Ιράν

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον υπουργό του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, να διαμηνύει ότι η χώρα θα απαντήσει στο Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», είπε ο Γκαντζ σε δήλωση λίγο πριν συγκληθεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ

στην επίθεση του Ιράν.

Συμπλήρωσε ότι ο Ισραήλ πρέπει να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και να εξασφαλίσει τα νότια και βόρεια σύνορά του, ώστε οι άνθρωποι που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους στις περιοχές αυτές, να μπορούν να επιστρέψουν.

«Έτοιμοι για νέο πολεμικό μέτωπο με το Ιράν»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας IDF αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε στο Skynews ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ενός νέου πολεμικού μετώπου με το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν έχει ανοίξει ένα καινούριο μέτωπο, απάντησε: «Ασφαλώς ελπίζω πως όχι, (αλλά) νομίζω πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Ιρανοί δεν θα προσπαθήσουν ξανά να σκοτώσουν Ισραηλινούς.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ, απάντησε: «Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Έχουμε το βλέμμα προς την κυβέρνηση σήμερα, η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα και θα λάβει τις αποφάσεις της και θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες».

Είπε επίσης ότι μια «χούφτα» βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στο ισραηλινό έδαφος, καθώς και ότι ένα κορίτσι επτά ετών τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Εξήρε ακόμα την επίδειξη ενότητας έναντι της επίθεσης, αναφερόμενος στη συνδρομή ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στην άμυνα του Ισραήλ.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Είχαμε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αποκάλυψε, πάντως, ότι η χώρα του ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα.

«Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου.

Δεν θέλουν κλιμάκωση οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εκκλήσεις παγκοσμίως για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επανέλαβε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει κλιμάκωση της κατάστασης.

«Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η κατάσταση», τόνισε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν εργάζεται σε «διπλωματικό επίπεδο» συγκαλώντας μια συνάντηση της G7 αργότερα σήμερα.

«Αυτό που επέδειξε το Ισραήλ χθες το βράδυ ήταν μια απίστευτη ικανότητα να αμύνεται. Απλώς η δική του στρατιωτική υπεροχή ήταν πολύ αξιοσημείωτη χθες. Πολύ λίγα συστήματα πέρασαν και η ζημιά ήταν εξαιρετικά ελαφριά», τόνισε.

Και επανέλαβε: «Ο πρόεδρος είναι ξεκάθαρος. Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα μας πουν πολλά».

Τουρκικές επαφές και ιρανικές προειδοποιήσεις

Και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό υπουργό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αύξαναν την ένταση».

Ο Αμιραμπντολαχιάν, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και το Ιράν δεν θα προχωρήσει σε νέα επιχείρηση εκτός αν δεχθεί επίθεση. «Εάν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά», είπε στον Φιντάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Μετά την επικοινωνία με τον Αμιραμπντολαχιάν, ο Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή, αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Παρόμοια με την Τουρκία ήταν και η αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνήθως βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με την Άγκυρα.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας αναφέρεται ότι ανησυχεί βαθύτατα για την κατάσταση στην περιοχή. «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από ενέργειες που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», επισημαίνει.

#Ισραήλ #Ιράν #ΗΠΑ #ΦΙΝΤΑΝ #ΤΟΥΡΚΙΑ #Αζερμπαϊτζάν #ΚΙΡΜΠΙ #Μπάιντεν #ΓΚΑΝΤΖ
Keywords
Αναζητήσεις
israil-apantisi-tin-katallili-stigmi-etoimoi-gia-neo-metopo-me-iran.htm
Τυχαία Θέματα