«Κατέβασε» ταχύτητα στο 2,8% ο PCE στις ΗΠΑ

Εικόνα επιβράδυνσης παρουσίασε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη από την κεντρική τράπεζα (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού.

Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών, εξαιρουμένου του ευμετάβλητου κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,4% σε μηνιαία βάση και στο 2,8% σε ετήσια, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το βασικός

PCE, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε σε 0,3% σε επίπεδο μήνα και στο 2,4% σε 12μηνη βάση, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 0,3% και 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο 3,9% με τις τιμές των αγαθών να είναι μειωμένες κατά 0,5%.

Σε συνιστώσες των παραπάνω κατηγοριών, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5% στον μήνα, αλλά της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,4%. Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα είδαν τις τιμές τους να είναι αυξημένες κατά 1,4%, ενώ της ενέργεια μειώθηκαν κατά 4,9%.

Αυξημένες οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 215.000 από 202.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 210.000 αιτήσεις.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε στις 212.500 από 215.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.

#δείκτης_προσωπικής_κατανάλωσης #FED
Keywords
Αναζητήσεις
katevase-tachytita-sto-28-o-pce-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα