Μειώθηκε ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν στον Παναμά

Η «ουρά» των πλοίων που περιμένουν στα δύο άκρα της διώρυγας του Παναμά είναι πλέον η μισή από τον μέσο όρο των τελευταίων οκτώ ετών, δηλαδή των ετών μετά την επέκταση της πλωτής οδού, το 2016.

Αυτό υποδεικνύει τη δραματική αλλαγή στις θαλάσσιες μεταφορές στο δυτικό ημισφαίριο, τους τελευταίους μήνες, λόγω της μείωσης του ημερήσιου αριθμού διελεύσεων και του μέγιστου βυθίσματος.

Τα τελευταία στοιχεία από την Αρχή Διώρυγας του Παναμά (ACP) δείχνουν ότι υπάρχουν μόλις 45 πλοία στην ουρά, ακριβώς 50% λιγότερα από τον ιστορικό μέσο όρο των τελευταίων

οκτώ ετών. Στη χειρότερη στιγμή της συμφόρησης της διώρυγας, τον περασμένο Αύγουστο, υπήρχαν περισσότερα από 160 πλοία σε αναμονή. Τότε οι διαχειριστές της διώρυγας γνωστοποίησαν ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν για πολλούς μήνες κι έτσι η ναυτιλιακή βιομηχανία αναγκάστηκε να αναζητήσει, μαζικά, εναλλακτικές διαδρομές.

Τα πλοία που περιμένουν σήμερα, έχουν μπροστά τους μεγάλη αναμονή. Ο μέσος όρος των ημερών στην ουρά, για τα πλοία που κατευθύνονται βόρεια και δεν έχουν κράτηση, ανέρχεται σε 15,1 ημέρες, ενώ για τα πλοία που κατευθύνονται προς το νότο η αναμονή είναι μόνο 3,6 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ACP.

Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP) αύξησε τις ημερήσιες διελεύσεις σε 24, αυτόν τον μήνα, μετά τις σημαντικές ποσότητες βροχής που σημειώθηκαν τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Το μέτρο αυτό αντικαθιστά την προηγούμενη ανακοίνωση που προέβλεπε 20 ημερήσιες διελεύσεις για τον Ιανουάριο και 18 για τον Φεβρουάριο.

Οι περιορισμοί ισχύουν εδώ και έξι μήνες περίπου και έχουν τεθεί σε ισχύ ως απάντηση στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κατάσταση της λίμνης Γκατούν, στο μέσο της διώρυγας, η οποία παρουσιάζει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία έχει οδηγήσει την ACP στη μείωση του μέγιστου βυθίσματος, καθώς και του αριθμού των ημερήσιων διελεύσεων, κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Πολλά πλοία, πλέον, επιλέγουν μακρύτερες διαδρομές, είτε μέσω των ακρωτηρίων είτε μέσω της διώρυγας του Σουέζ, μιας οδού που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι Χούθι της Υεμένης πλήττουν την εμπορική ναυτιλία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

#Παναμάς #Πλοία #Σουέζ
Keywords
Αναζητήσεις
meiothike-o-arithmos-ton-ploion-pou-perimenoun-ston-panama.htm
Τυχαία Θέματα