Μητσοτάκης στο Νταβός: Θέλουμε η Ελλάδα να εξάγει «πράσινη» ενέργεια

Σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών, στο Νταβός, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πάνελ, στο οποίο συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε

ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας μάς δίνει τη δυνατότητα αυτή, πιθανώς και να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία.

«Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την αιολική ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανέωσιμες πηγές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια της συζήτησης και στο γεγονός ότι η ΕΕ πολές φορές ήταν διστακτική να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος που έχει φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας όπου, όπως είπε, μας πήρε μήνες να συμφωνήσουμε και να βάλουμε τελικά πλαφόν ως μεγάλοι αγοραστές απέναντι σε έναν εκβιασμό της αγοράς ενώ την περίοδο του κορονοϊού «είμασταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί»

Αφού, δε, παρατήρησε ότι «κάναμε πολλά σε ευρωπαικό επίπεδο για να εξασφαλίσουμε ευρωπαικούς πόρους για να στηρίξουμε στρατηγικούς στόχους ένας από τους οποίος ευναι το green deal» ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η λύση δεν είναι μια σημαντική ελάφρυνση των κανόνων για τα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουμε επιχειρήσεις σε χώρες που έχουν ήδη ισχυρές οικονομίες. Πρέπει να διατηρήσουμε τις ισορροπίες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους ενώ άλλες χώρες δεν έχουν έχουν αυτή τη δυνατότητα και πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη μας».

#Μητσοτακης #Νταβός #Ενέργεια #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-sto-ntavos-theloume-i-ellada-na-exagei-prasini-energeia.htm
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Νταβός, Θέλουμε, Ελλάδα,mitsotakis, ntavos, theloume, ellada