Νέα δεδομένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας-Υπό πίεση ο Αγοραστός-Οι άλλοι υποψήφιοι

Μπορεί στην παρούσα φάση να προέχει η αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Ντάνιελ στη Θεσσαλία, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο πολιτικός χρόνος έχει «παγώσει». Αντίθετα, κυλάει με ταχείς ρυθμούς προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας –και εκ νέου υποψήφιος- Κώστας Αγοραστός, από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής ζήτησε

την αναβολή των εκλογών. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, πάντως, στον ορίζοντα και διαψεύδεται από τα κυβερνητικά χείλη, με την προεκλογική περίοδο να διεξάγεται κανονικά πανελλαδικά.

Στη Θεσσαλία βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο, θέλουν δεν θέλουν οι υποψήφιοι, η στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες πλησιάζει. Και είναι αλήθεια πως ενώ προ-Ντάνιελ είχε ουσιαστικά προεξοφληθεί η νίκη Αγοραστού, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ο Κώστας Αγοραστός που έχει τη στήριξη της ΝΔ και διεκδικεί την επανεκλογή του βρίσκεται σε δεινή θέση μετά τις πλημμύρες. Μπορεί ο ίδιος να υπερασπίζεται το έργο του και να υποστηρίζει ότι έγιναν αντιπλημμυρικά έργα, ωστόσο, οι πολίτες σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα βιώνουν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Αν καταφέρει να τους πείσει πως έγινε το καλύτερο δυνατό, αλλά η κακοκαιρία ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να αποφευχθεί η τεράστια ζημιά, τότε ενδεχομένως να διατηρήσει υψηλά ποσοστά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να το πει αυτό με σιγουριά στην παρούσα φάση.

Είναι αλήθεια πως ακόμα και από τη μεριά της ΝΔ δεν είναι απόλυτη η στήριξη προς τον κ. Αγοραστό, ενώ πολύ πρόσφατα σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε με νόημα πως είχε στείλει επιστολές σε περιφέρειες και δήμους πριν εκδηλωθούν τα ακραία φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα πως δήμοι και περιφέρειες έχουν την ευθύνη για τους καθαρισμούς ρεμάτων, τα αντιπλημμυρικά έργα και τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε να ελεγχθούν οι τοπικοί άρχοντες στη Θεσσαλία για να διαπιστωθούν αν έχουν ευθύνες για τις πλημμύρες.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ασφαλώς ένα άνετο «γήπεδο» για να πορευθεί στις εκλογές ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος, πάντως, για την ώρα έχει το χρίσμα της ΝΔ και μένει να δούμε αν θα το διατηρήσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Έχει φυσικά ενδιαφέρον και ποιες άλλες επιλογές έχουν οι πολίτες της Θεσσαλίας στις περιφερειακές εκλογές που έρχονται σε 4 Κυριακές.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να συνεργαστούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια και στηρίζουν τον Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος ασφαλώς κερδίζει πόντους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Κουρέτας έχει πλούσιο βιογραφικό, καθώς είναι καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

Ήταν εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology.

Η σταθερά ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» του ΚΚΕ κατεβάζει τον Τάσο Τσιαπλέ, ενώ ως ανεξάρτητη κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές η Λαρισαία Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας Ελευθερία Τζανακούλη.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

θεσσαλίαΑγοραστόςεκλογέςαυτοδιοικητικές εκλογέςΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΚουρεταςΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Keywords
Αναζητήσεις
nea-dedomena-stin-perifereia-thessalias-ypo-piesi-o-agorastos-oi-alloi-ypopsifioi.htm
Τυχαία Θέματα
Περιφέρεια Θεσσαλίας-Υπό, Αγοραστός-Οι,perifereia thessalias-ypo, agorastos-oi