Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με μειώσεις συντελεστών από 1/1/2012

08:51 7/6/2011 - Πηγή: Reporter
(upd) Nέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσει από την 1/1/2012 θα φέρει το Σεπτέβριο η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη "μαραθώνια" χθεσινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου διάρκειας... οκτώμιση ωρών.
Μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και τη μείωση της φορολόγησης επιχειρήσεων. Ωστότο, η κυβέρνηση επιμένει στην θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ( σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω
των 100.000 ευρώ. Συζητείται εναλλακτικά να θεσπιστεί ένα μικρό τέλος για κάθε τετραγωνικό ακίνητης περιουσίας ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας. Η κυβέρνηση φέρεται ακόμη να συζητά το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου στα 8.000 που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο αλλά και όσα αφορούν στις απολύσεις με άλλα ισοδύναμα (όπως η εργασιακή εφεδρεία). Υιοθέτησε επίσης τις προτάσεις της ΝΔ για την επέκταση του πόθεν έσχες και την αύξηση των κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Πάντως, μεταξύ συμπληγάδων καλείται να περάσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς έχει μπει στα τελευταία μέτρα της διαδρομής για την "πολλάκις αναβληθείσα" λεπτομερείς ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας, όπου οι βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών. Αύριο, Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Οι προβλέψεις του λεγόμενου Μνημονίου ΙΙ συναντούν ήδη αντιδράσεις από υπουργούς, κυρίως όμως στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, από την έγκριση της οποίας στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί η στάση των δανειστών μας και η χορήγηση ή μη της πέμπτης δόσης και νέας βοήθειας.

Σημειώνρεται ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μέχρι το 2015 υπολογίζονται να εισπραχθούν φόροι και να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 22 δις. ευρώ που ανεβάζουν το συνολικό πακέτο των επιβαρύνσεων στα 28,4 δις. ευρώ.

Το Μεσοπρόθεσµο αναµένεται να συζητηθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής περί τις 20 Ιουνίου ως «άρθρο µόνο», και παρά το γεγονός ότι οι "πράσινοι βουλευτές" έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το καταψηφίσουν, εν τούτοις στο Μέγαρο Μαξίµου διάχυτη είναι η ανησυχία.
Keywords
Τυχαία Θέματα