Ουγγαρία-Πολωνία αποσύρουν το βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης-Το αντάλλαγμα της Μέρκελ

Η πίεση της Γερμανίας κατάφερε τελικά να κάμψει τις αντιστάσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες αποσύρουν το βέτο τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνεπώς, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ πιθανότατα θα εγκρίνουν την Πέμπτη το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο επιχείρησαν να μπλοκάρουν Ούγγροι και Πολωνοί, αντιδρώντας στη σύνδεση

των εκταμιεύσεων των κονδυλίων με το κράτος δικαίου.

Καθώς η ΕΕ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε σχέδιο Β, αφήνοντας... πίσω την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι αντιδράσεις των διαφωνούντων κάμφθηκαν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο χώρες δέχθηκαν να αποσύρουν το βέτο τους με την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις για το σεβασμό του δικαίου της ΕΕ.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία ήραν δηλαδή το βέτο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την αναβολή της διαδικασίας κυρώσεων που θα μπορούσε να τους στερήσει την πρόσβασή τους στα κεφάλαια.

Ουσιαστικά, δηλαδή σε πρώτη φάση δεν συνδέονται οι εκταμιεύσεις με το σεβασμό του κράτους δικαίου και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν χωρίς αυτή την προϋπόθεση. Ωστόσο, αυτό για τα κονδύλια πρώτης ανάγκης, καθώς σε περίπου ένα χρόνο, ο σεβασμός του κράτους δικαίου θα μπαίνει ξανά ως προϋπόθεση.

Η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο πέτυχε τη συμφωνία, η οποία βέβαια μένει τώρα να εγκριθεί από όλους τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι "φειδωλές" χώρες, όπως η Ολλανδία, ενδεχομένως να αντιδράσουν, ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν πως τελικά θα βγει "λευκός καπνός" και το εγχείρημα για το Ταμείο Ανάκαμψης "μαμούθ" θα μπει στις... ράγες της υλοποίησης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επιθυμεί θετική έκβαση στις σχετικές διαπραγματεύσεις, καθώς ποντάρει πολλά στα 32 δισ. ευρώ που προβλέπεται να πάρει τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ελπίζει βεβαίως ότι το προσεχές καλοκαίρι θα γίνουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΕσυμφωνίαΤαμείο ΑνάκαμψηςΕΛΛΑΔΑΓερμανίαΟυγγαρίαΠολωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα