Παπακωνσταντίνου: "Αρχές του 2012 θα βγούμε στις αγορές"

Το χρέος της Ελλάδας είναι διατηρήσιμο και η κυβέρνηση δεν συζητά την αναδιάρθρωσή του, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το αργότερο έως τις αρχές του 2012.Σύμφωνα με το Reuters, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης
ή επιμήκυνσης του χρέους, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε: "Αυτή είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συμμετάσχει, πιστεύουμε ότι κρύβει εξαιρετικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι απόλυτα βιώσιμο"."Εμμένουμε στην πρόθεσή μας να βγούμε στις αγορές το γρηγορότερο δυνατό και το αργότερο έως στις αρχές του 2012", πρόσθεσε.

Σε πραγματικό "σήριαλ" εξελίσσεται η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται το εν λόγω ενδεχόμενο, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της εξειδίκευσης των μέτρων, η οποία αναμένεται μετά το Πάσχα. Άρθρο της Wall Strret Journal ρίχνει "λάδι στη φωτιά" και χαρακτηρίζει "κωμική" τη στάση των Ευρωπαίων αρχηγών, οι οποίοι δεν τολμούν ούτε καν να παραδεχτούν την πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δίνει χρονικό περιθώριο έως το 2012 στην Ελλάδα, προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Και στη μέση όλων... οι αναλυτές, οι οποίοι διχάζονται στο όνομα της αναδιάρθρωσης.

WSJ: "Στα όρια της κωμωδίας η άρνηση της ελληνικής χρεοκοπίας"

"Βολές" προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ρίχνει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Με τίτλο "Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση", η εφημερίδα αναφέρεται στο ελληνικό πρόβλημα και στις διαστάσεις που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες το "κρυφτό" δηλώσεων - διαψεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως τονίζεται στο εν λόγω άρθρο είναι καιρός πια οι Ευρωπαίοι αρχηγοί να αναγνωρίσουν την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας και να "συσπειρωθούν", προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.«Η άρνηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να αναγνωρίσουν ακόμη και την πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας είναι στα όρια της κωμωδίας», επισημαίνεται στο άρθρο της WSJ. «Ακόμη και εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του πακέτου στήριξης, θα είναι φορτωμένη με ένα μη διατηρήσιμο χρέος, που ήδη πλησιάζει το 150% του ΑΕΠ. Όλες αυτές οι αναφορές προς το παρόν, αντιμετωπίζονται με σφοδρή άρνηση από εκπροσώπους και άλλους αξιωματούχους»
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι καλύτερη για την Ελλάδα από το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε νέα Lehman Βrothers. «Ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί η Ελλάδα στην Lehman της κρίσης χρέους της Ευρώπης δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά να αρχίζουμε να εξηγούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο, παρέχοντας περισσότερα στοιχεία για το ποιος πλήττεται κα
Keywords
Τυχαία Θέματα