Προς μια «μικτή» κυβέρνηση με συμμετοχή τεχνοκρατών οδεύει η Ολλανδία

Η Ολλανδία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι ηγέτες των τεσσάρων συντηρητικών κομμάτων της χώρας είναι σε συζητήσεις.

Τα τέσσερα συντηρητικά κόμματα συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με στόχο τον σχηματισμός μιας «μικτής» κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί αλλά και προσωπικότητες από άλλους τομείς. Οι ηγέτες των τεσσάρων δεξιών κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι κανένας από αυτούς δεν θα καταλάβει θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ούτε θα διεκδικήσει την αντικατάσταση του Μαρκ Ρούτε στη θέση του πρωθυπουργού.

Αντ' αυτού, ο κ. Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας, η Γιεσίλγκοφ του VVD, ο Όμτζιχτ του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου και η Βαν ντερ Πλας του κόμματος των πολιτών-αγροτών BBB, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να ηγούνται του κόμματός τους στο κοινοβούλιο, ενώ θα επιλεγεί νέο υπουργικό συμβούλιο και πρωθυπουργός. Την Τετάρτη (13/3), ο Βίλντερς δήλωσε και με ανάρτησή του πως δε θα γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας, καθώς δεν έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

Εάν το τελικό στάδιο των συνομιλιών είναι επιτυχές, αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα είναι «εξωκοινοβουλευτικό» ή «τεχνοκρατικό», με την έννοια ότι θα αποτελείται από τεχνοκράτες, πολιτικούς και ίσως πρώην πολιτικούς - από τους οποίους αναμένεται να προκύψει ένας πρωθυπουργός ή πρόεδρος, για τον οποίο θα συμφωνούν και τα τέσσερα κόμματα.

#Ολλανδία #Κυβέρνηση #Τεχνοκράτες #πολιτικοί
Keywords
Αναζητήσεις
pros-mia-mikti-kyvernisi-me-symmetochi-technokraton-odevei-i-ollandia.htm
Τυχαία Θέματα
Προς, Ολλανδία,pros, ollandia