Ρουμπινί: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού χωρίς αύξηση επιτοκίων

Κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού» προβλέπει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, εάν η ΕΚΤ και η ΒοΕ σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρουμπίνι δήλωσε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για όχι τόσο σφιχτή νομισματική πολιτική, είναι πρόωρη.

Η BOE «θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια μέχρι το 5,75%», είπε σε συνέντευξή

του στο Bloomberg Television. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος 5,25% και αναμένεται περαιτέρω άνοδος αυτή την εβδομάδα.

Πρόσφατα σήματα «περιστεριού» από το BOE είναι ένα «πρόβλημα», υποστηρίζει. «Τα σήματα αυτά λένε ότι δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Μπορούμε να έχουμε πραγματικό στασιμοπληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι επίσης «πολύ πάνω από τον στόχο». «Αυτό είναι ένα δίλημμα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την BOE. Από τη μια πλευρά, η συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα θα τους οδηγήσει στο να σταματήσουν ίσως σε αυτό το σημείο. Από την άλλη, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερα».

Σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία – από τη γήρανση του πληθυσμού έως τη γεωπολιτική της εφοδιαστικής αλυσίδας – θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον στόχο τους για τον πληθωρισμό από 2% σε 3% ή 4%, είπε.

«Τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι το 2% είναι σε αυτό το σημείο "αδύνατη αποστολή". Και το νέο κανονικό μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 3% και 4% για τις προηγμένες οικονομίες με την πάροδο του χρόνου, φυσικά όχι από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο ίδιος.

ΡουμπινιΕΚΤΒοΕεπιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
roubini-kindynos-stasimoplithorismou-choris-afxisi-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα
Ρουμπινί, Κίνδυνος,roubini, kindynos