Σε αναζήτηση αναχωμάτων στην ενεργειακή ακρίβεια- Καταφύγιο σε εθνικούς πόρους

Η αξιοποίηση των εθνικών πόρων βρέθηκε στο επίκεντρο χθες (15/7) της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της χώρας σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη. Ουσιαστικά η επανάκαμψη των λιγνιτών στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, η αξιοποίηση των υποδομών και των εναλλακτικών για διασφάλιση αερίου ήταν στο πρώτο πλάνο, ενώ η προώθηση των ΑΠΕ αλλά και τα πλάνα για τις εξορύξεις είναι στο τραπέζι ως πιο μεσοπρόθεσμες λύσεις.

Συγκεκριμένα,

ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ για τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε, με βάση πληροφορίες, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο συμπέρασμα αυτό συντείνουν τόσο η ύπαρξη λιγνίτη όσο και οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, η πρόσβαση που προσφέρει ο ΤΑΡ σε εναλλακτικές πηγές αερίου, αλλά και η δυνατότητα καύσης ντίζελ από μονάδες φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη βρίσκεται στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα) και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί βέβαια με άδηλο το πού θα είναι οι τιμές σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο.

Οι λιγνίτες

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά τις εξαγγελίες και τη σπουδή για απολιγνιτοποίηση η Ελλάδα όπως βέβαια και οι άλλες χώρες της ΕΕ σπεύδουν και πάλι στο περιβαλλοντικά επικίνδυνο κάρβουνο που υπάρχει διαθέσιμο εγχωρίως, ως αντιστάθμισμα στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Βέβαια, η Γερμανία έχει μεγάλη εξάρτηση και σε εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, ωστόσο το εν λόγω καύσιμο υπάρχει σε αφθονία κι έτσι σχετικά πιο εύκολα αν και με πιο υψηλές τιμές μπορεί να αντικατασταθεί η ρωσική “απώλεια”.

Το κάρβουνο στην Ελλάδα

Χθες, λοιπόν, στη σύσκεψη, σε πλήρη αναστροφή αποφάσεων για την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, αποφασίστηκε η ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση των ορυχείων αλλά και τη συντήρηση των εργοστασίων που βέβαια έχουν και τα μεγάλα ρίσκα των βλαβών.

Μάλιστα, για την κάλυψη των αναγκών των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔEΗ με καύσιμο θα ενεργοποιηθούν τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας και της Βεύης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή της ΔEΗ σχεδιάζεται να αυξηθεί από 5 TWh σε 10 TWh για τους 12 μήνες καλύπτοντας το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η ενεργοποίηση εντός του φθινοπώρου εξάλλου της πλέον σύγχρονης στην Ευρώπη νέας λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος Πτολεμαΐδα 5.

Πάντως, ήδη, από τον Ιούνιο έξι μονάδες είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ κοντά στα δύο εκατομμύρια τόνοι καυσίμου στις αυλές τους. Η, δε, συμμετοχή του λιγνίτη ανήλθε στο 34% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ έναντι 19,9% το Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Νίκου ανέφερε ότι τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου «βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο», ενώ επεσήμανε ότι εδώ και κάποιο διάστημα «έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροφοδοσίας με λιγνίτη της αυλής της 5ης μονάδας της Πτολεμαΐδας» όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Οι ποσότητες που θα αποθηκευτούν προς το παρόν θα κυμαίνονται στους 100.000 τόνους και αναμένεται να αυξηθούν λίγο πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας. Ο κ. Νίκου εξήγησε ότι «δεν μπορούν να παραμένουν επί μακρόν οι ποσότητες λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτανάφλεξης του καυσίμου».

Ο νέος προγραμματισμός της Διεύθυνσης Ορυχείων εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας προβλέπει την διάνοιξη νέων σημείων στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, εργασίες που σύμφωνα με τον κ. Νίκου «σε μεγάλο μέρος θα γίνουν από εργοληπτικές εταιρίες της περιοχής με μικρότερη την συμμετοχή εποχιακών που θα προσλάβει η ΔEΗ».

Η ΔEΗ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην προκήρυξη έξι 6 μεγάλων έργων στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη ενώ πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών.

Παράλληλα ο κ. Νίκου ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εφοδιασμό του ΑΗΣ Μελίτης από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία Αχλάδα 1 και 2, τα οποία στο παρελθόν τροφοδοτούσαν με λιγνίτη την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ.Mute

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας «εδώ και 1,5 χρόνο η τροφοδοσία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στην Φλώρινα γινόταν και συνεχίζει να γίνεται κατά 66% από ορυκτό καύσιμο που εξορύσσει η ΔEΗ από το ορυχείο της Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον λιγνίτη που εξορύσσει η ΜΕΤΕ ΑΕ από το ορυχείο του Προσηλίου Κοζάνης».

Γιώργος Αλεξάκης

λιγνίτεςΚΑΡΒΟΥΝΟΔEΗΡεβυθούσαΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΞΙΜΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα