Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Το βάρος στα επιτόκια

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (29/6), καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα σχόλια από κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες σχετικά με την ανάγκη συνέχισης της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Οι μετοχές λιανικής ενισχύονται 1%, ενώ οι μετοχές που σχετίζονται με ταξίδια και αναψυχή υποχωρούν 0,8%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Τράπεζας της

Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκαν από το φόρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογανίας να συνεχίσουν την αυστηρότερη νομισματική πολιτική παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Ο Πάουελ είπε ότι «έρχονται περισσότεροι περιορισμοί» και ότι «οι αυξήσεις σε διαδοχικές συναντήσεις» δεν ήταν εκτός τραπεζιού. Είπε επίσης ότι υπάρχει μια «σημαντική πιθανότητα να υπάρξει ύφεση», ακόμη και αν αυτό δεν ήταν το πιο πιθανό σενάριο.

Οι δηλώσεις ακολουθούν τα ενθαρρυντικά στοιχεία των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις αυξημένες παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης την πιθανότητα ύφεσης της ευρωζώνης φέτος, αν και δεν είναι η βασική υπόθεση της ΕΚΤ. Είπε στο πάνελ ότι μια αύξηση τον Ιούλιο είναι πιθανή και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής «έχουν ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουν».

Ο Μπέιλι της Τράπεζας της Αγγλίας είπε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αποδεικνύεται «πιο ανθεκτική» από ό,τι περίμενε προηγουμένως, καθώς τόνισε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαζόταν για να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα περαιτέρω μήνυμα από το συνέδριο αυτή την εβδομάδα αφορούσε την τιμολόγηση της αγοράς για ταχεία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε κατά των προσδοκιών για περικοπές στα επιτόκια εντός των επόμενων δύο ετών.

Ο Stoxx 600 έκλεισε 0,7% υψηλότερα την Τετάρτη έπειτα από μια «μετρημένη» ανάκαμψη από έξι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις την Τρίτη. Οι κατασκευαστές τσιπ οδήγησαν σε άνοδο 2% τις τεχνολογικές μετοχές μετά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Στα μάκρο, ο πληθωρισμός στην Ισπανία κατέγραψε αποκλιμάκωση τον Ιούνιο, με τις τιμές του καταναλωτή να αυξάνονται με ρυθμό 1,9% σε ετήσια βάση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός είχε τρέξει με 3,2% τον Μάιο, αλλά οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη υποχώρηση στο 1,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,08% στις 456,40 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,01% στις 15.949,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,35% στις 7.311,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,15% στις 7.489,58 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,62% στις 27.814 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,20% στις 9.499,45 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,18% στις 5.942,82 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα