Σεντένο: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην μείωση πληθωρισμού

17:18 3/2/2024 - Πηγή: Reporter

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Πορτογαλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Centeno, είναι αναγκαίο να αντιδράσει η ΕΚΤ στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

«Αν ο πληθωρισμός μειώνεται και μειώνεται πολύ γρήγορα -στην πραγματικότητα πιο γρήγορα από ό,τι αυξήθηκε- η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό», είπε ο Centeno,

μιλώντας στο Warwick Economics Summit στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Θα κάνουμε τη δουλειά μας τους επόμενους μήνες φέρνοντας σταθερότητα και σε αυτή τη διαδικασία και διασφαλίζοντας ότι όταν τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, θα μειωθούν», είπε. «Αυτό φυσικά θα τα διατηρήσει σε περιοριστικό έδαφος για αρκετό καιρό για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει».

Μετά από ένα εξαιρετικά έντονο σερί αυξήσεων των επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε φέτος να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι δείχνουν προσοχή, αποφεύγοντας να παράσχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων. Προτού λάβουν αυτή την απόφαση, επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2%.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει προβλήματα

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται, αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου για την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι μετά από πέντε τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη, «το α΄ τρίμηνο του 2024 μπορεί να είναι το έκτο. Πρόκειται για 1,5 χρόνο στάσιμης οικονομίας».

«Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να τονωθεί η οικονομία», ελπίζει ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης.

«Ένας από αυτούς πρέπει να προέλθει από τη νομισματική πολιτική, από αυτές τις προσδοκίες που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν τα επιτόκια», σχολίασε.

#Mario_Centeno #ΕΚΤ #πληθωρισμός #Ευρωζώνη #Νομισματική_Πολιτική
Keywords
Αναζητήσεις
senteno-i-ekt-prepei-na-antidrasei-stin-meiosi-plithorismou.htm
Τυχαία Θέματα
Σεντένο, ΕΚΤ,senteno, ekt