Σολτς: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ

«Eίμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό της Συμμαχίας μας και θα είμαστε και στο μέλλον», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, απευθυνόμενος στη Ρωσία, ενώ, με το βλέμμα στον Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

«Η απειλή της Ρωσίας είναι αληθινή. Για αυτό και η αποτρεπτική μας δύναμη πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη. Δε θέλουμε σύγκρουση

με την Ρωσία, δε στέλνουμε δικούς μας στρατιώτες, αλλά ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει: Είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο της Συμμαχίας μας. Και θα είμαστε και στο μέλλον», τόνισε ο κ. Σολτς.

«Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε Γερμανός καγκελάριος και αναφέρθηκε στην επίτευξη, από την πλευρά της Γερμανίας, του ΝΑΤΟϊκού στόχου για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, ζητώντας ταυτόχρονα από τους Ευρωπαίους να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την στήριξη της Ουκρανίας, αλλά και για τη δική τους άμυνα, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ή του πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις είναι «καλύτερες από ποτέ» και η Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρει με το μερίδιο που της αναλογεί, ανέφερε, επαναφέροντας το αίτημα για αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών. «Οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλλουμε μια τουλάχιστον συγκρίσιμη προσπάθεια», είπε.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, το Βερολίνο θα διαθέσει τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας το 2024, όμως «οι (συγκεκριμένες) αποφάσεις θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο».

Αναφερόμενος στη νέα κρίση στην Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος υπογράμμισε την πάγια θέση της κυβέρνησής του για λύση δύο κρατών στην περιοχή, αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε να καταστεί εφικτό να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. «Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος πρέπει να είναι σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο» και «το Ισραήλ γνωρίζει ξεκάθαρα πώς θεωρούμε ότι πρέπει να διεξάγεται αυτός ο πόλεμος από τις ισραηλινές δυνάμεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, ο Όλαφ Σολτς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες, τόνισε, ωστόσο, ότι η Γερμανία είναι το ισχυρότερο εξαγωγικό έθνος στον κόσμο και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές του δαπάνες. «Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για την γερμανική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

#Σολτς #Γερμανία #ΝΑΤΟ #άμυνα
Keywords
Αναζητήσεις
solts-oi-symmachoi-tou-nato-eimaste-pio-enomenoi-apo-pote.htm
Τυχαία Θέματα