Στο 3,1% ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Αποκλιμάκωση μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές εμφάνισε για τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, με τα στοιχεία από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis την Τετάρτη, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3,8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν

σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι 0,2% τον Δεκέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,1% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός -δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Ιανουάριο, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Παρά την αποκλιμάκωση στον εναρμονισμένο και τον γενικό δείκτη, ο πληθωρισμός στη Γερμανία παραμένει σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

#Destatis #γερμανικός_πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
sto-31-o-plithorismos-sti-germania.htm
Τυχαία Θέματα