Συμβούλιο της Ευρώπης: Φρένο στις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων!

16:30 6/4/2024 - Πηγή: Reporter

Ανήσυχη από την δυσμενή επίδραση που έχουν οι καταχρηστικές αγωγές στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημόσια συμμετοχή, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέδωσε σύσταση προς τα 46 κράτη μέλη του Οργανισμού, με στόχο την αντιμετώπιση της χρήσης στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs), που χρησιμοποιούνται συχνά κατά δημοσιογράφων και μέσα ενημέρωσης καθώς και άλλους δημόσιους φύλακες.

Καλεί τα κράτη μέλη να επινοήσουν ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές

για την αντιμετώπιση των SLAPP, κυρίως τις νομικές ενέργειες που κινούνται ή επιδιώκουν να παρενοχλήσουν ή να εκφοβίσουν τον στόχο τους, με στόχο την πρόληψη, αναστολή, περιορισμό ή τιμωρία της ελευθερίας της έκφρασης σε θέματα δημοσίου συμφέροντος και την άσκηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή του κοινού.

Η σύσταση ερμηνεύει τη συμμετοχή του κοινού και το δημόσιο συμφέρον ευρέως, επεκτείνοντάς το στο δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο και τις δημόσιες υποθέσεις, διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης.

Ως εκ τούτου, δεν περιορίζεται σε δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες των μέσων ενημέρωσης, αλλά περιλαμβάνει όλους τους δημόσιους φύλακες και τους συντελεστές του δημόσιου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ακτιβιστών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών.

Η σύσταση περιέχει ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που προορίζονται να εφαρμοστούν σε αστικές αγωγές, σε περιβάλλοντα διοικητικού και ποινικού δικαίου, καθώς και σε νομικές τακτικές εκφοβισμού. Καλύπτει όλα τα στάδια της νομικής δράσης, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής απειλής νομικής δράσης, η οποία μπορεί να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία της έκφρασης και στη συμμετοχή του κοινού.

Για να βοηθήσει τον εντοπισμό των SLAPP, η σύσταση προσδιορίζει έναν μη εξαντλητικό κατάλογο 10 δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης της ανισορροπίας ισχύος, της μερικής ή πλήρους αβάσεως των επιχειρημάτων του ενάγοντα, του αιτήματος για δυσανάλογα, υπερβολικά ή αδικαιολόγητα ένδικα μέσα και εμπλοκή σε τακτικές καθυστέρησης.

Η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη να ενισχύσουν περαιτέρω τα υφιστάμενα νομοθετικά και πολιτικά τους πλαίσια για την αντιμετώπιση των SLAPPs, ιδίως όσον αφορά τις διαρθρωτικές και διαδικαστικές διασφαλίσεις - συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της πρόωρης απόρριψης του SLAPPS -, τα ένδικα μέσα, τη διαφάνεια, την υποστήριξη στόχων και θυμάτων και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης. προγράμματα κατάρτισης και ευαισθητοποίησης.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Συμβούλιο_της_Ευρώπης #ΣΥΣΤΑΣΗ #SLAPP #ΑΓΩΓΕΣ_ΚΑΤΑ_ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
symvoulio-tis-evropis-freno-stis-katachristikes-agoges-kata-dimosiografon.htm
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο, Ευρώπης, Φρένο,symvoulio, evropis, freno