Τεχνολογική πτώση στη Wall Street ελέω εξαμηνιαίας υπεραπόδοσης

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (26/6) στη Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις τεχνολογικών μετοχών που υπεραποδίδουν φέτος, καθώς βαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του α’ εξαμήνου.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 1,16% στις 13.335,78 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,45% και έκλεισε στις 4.328,82 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε οριακά κατά 12,72 μονάδες ή 0,04%, κλείνοντας στις

33.714,71 μονάδες.

Οι απώλειες των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην απότομη πτώση του Nasdaq. Οι Nvidia, Alphabet και Meta Platforms έχασαν περισσότερο από 3% η καθεμία, ενώ η Tesla «βυθίστηκε» 6% καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επικαλούμενη αντιξοότητες στην τιμολόγηση.

«Η αγορά βρίσκεται σε λειτουργία “χώνεψης”», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής Adam Sarhan, διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments και πρόσθεσε: «Είχαμε μια πολύ καλή πορεία φέτος, με επικεφαλής κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον Nasdaq 100». Μια οπισθοχώρηση (σ.σ. των μετοχών αυτών) αποτελεί σημάδι υγείας μετά από ένα σημαντικό ράλι, εφόσον ειδικά οι μετοχές απέχουν παρασάγγας από τον «καταρράκτη» πωλήσεων που παρατηρήθηκε πέρυσι, είπε ο Sarhan.

Οι τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν φέτος μετά από ένα δύσκολο 2022, καθώς οι επενδυτές βασίζονται στο στοίχημα της τεχνητής νοημοσύνης και ελπίζουν σε ένα τέλος των αυξήσεων επιτοκίων της Federal Reserve. Το rotation σε δημοφιλή ονόματα «ανεβάζει» τον Nasdaq κατά 27,4% στο α’ εξάμηνο, βάζοντας τον σε τροχιά να ολοκληρώσει το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1983. Για το ίδιο διάστημα, ο S&P 500 κερδίζει 12,7%, ενώ ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περίπου 1,7%.

Σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα της αγοράς, ο ενεργειακός τομέας του S&P 500 κέρδισε καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι επενδυτές εξισορρόπησαν τις ανησυχίες για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης έναντι των επερχόμενων διαταραχών της προσφοράς, που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την πολιτική αστάθεια στη Ρωσία.

Τέλος, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «βλέπουν» τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και οι traders αναμένουν μια μόλις αύξηση τον Ιούλιο, με την προοπτική ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2023.

WALL STREET ΗΠΑΤεχνολογικές μετοχέςNasdaq
Keywords
Αναζητήσεις
technologiki-ptosi-sti-wall-street-eleo-examiniaias-yperapodosis.htm
Τυχαία Θέματα