Το ξέπλυμα χρήματος σχετιζόμενο με κρυπτονομίσματα μειώθηκε 30% πέρυσι

Η παράνομη δραστηριότητα που σχετίζεται με την κρυπτογράφηση μειώθηκε σημαντικά πέρυσι, εν μέρει λόγω του χαμηλότερου όγκου συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και εν μέρει επειδή εξελιγμένοι παράγοντες απειλών όπως ο Όμιλος Lazarus αναπτύσσουν μεθόδους για να αποφύγουν τον εντοπισμό, ανέφερε η Chainalysis στην ετήσια έκθεσή της για το ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα.

Η Chainalysis είπε ότι 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπλύθηκαν μέσω κρυπτογράφησης το 2023, από 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Η πτώση ήταν πιο απότομη από τη μείωση του όγκου των συναλλαγών, υποδηλώνοντας

ότι παράγοντες πέρα από τη γενική ύφεση της αγοράς μπορεί να συνέβαλαν στη μείωση της παράνομης δραστηριότητας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 1% περίπου του συνόλου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πραγματοποιείται με κρυπτογράφηση. Η αξία όλων των παράνομων κεφαλαίων που ξεπλύθηκαν είναι περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, έγραψε η Deloitte σε μια έκθεση του Ιουνίου 2023.

Το 2023, σημειώθηκε αύξηση στη χρήση γεφυρών blockchain και υπηρεσιών τζόγου για το ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων, ενώ το 2022, υπήρχε μεγαλύτερη εξάρτηση από παράνομους τύπους υπηρεσιών και κεντρικές ανταλλαγές.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το μερίδιο των παράνομων κεφαλαίων που προορίζονται για πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) έχει αυξηθεί, με την ανάπτυξη να αποδίδεται κυρίως στη συνολική κλειδωμένη αξία (TVL) του DeFi που αυξάνεται κατά την περίοδο.

«Η εγγενής διαφάνεια του DeFi το καθιστά γενικά κακή επιλογή για την παρεμπόδιση της κίνησης των κεφαλαίων», είπε η Chainalysis.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τη Χαμάς, που έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δικαιοδοσίες, εντοπίστηκε σημαντικό μέρος των κρυπτονομισμάτων που συγκέντρωσε και έκλεισαν λογαριασμοί κρυπτογράφησης, λόγω της διαφάνειας του blockchain.

Τα… κόλπα των χάκερ

Το Lazarus Group, με έδρα τη Βόρεια Κορέα, έχει προσαρμόσει τις στρατηγικές του για ξέπλυμα χρήματος για να αποφύγει την ίδια… μοίρα, είπε η Chainalysis.

Η ομάδα χάκερ έχει χρησιμοποιήσει μια ποικιλία πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανομένων των mixers όπως το YoMix και γέφυρες cross-chain, για να «θολώσει» την προέλευση των κλεμμένων κεφαλαίων και να αποφύγει τον εντοπισμό.

Ενώ οι «γέφυρες» κερδίζουν σε δημοτικότητα λόγω της προτίμησης του Ομίλου Lazarus, η αξία των κεφαλαίων που αποστέλλονται σε mixers από παράνομες διευθύνσεις μειώθηκε σχεδόν στο μισό, στα 504,3 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι αλλαγές στη στρατηγική ξεπλύματος χρήματος που έχουμε δει από εγκληματίες κρυπτογράφησης όπως το Lazarus Group χρησιμεύουν ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι οι πιο εξελιγμένοι παράνομοι φορείς προσαρμόζουν πάντα τη στρατηγική τους για ξέπλυμα χρήματος και εκμεταλλεύονται νέα είδη υπηρεσιών κρυπτογράφησης», κατέληξε η Chainalysis.

#κρυπτονομίσματα #ξέπλυμα_χρήματος
Keywords
Αναζητήσεις
to-xeplyma-chrimatos-schetizomeno-me-kryptonomismata-meiothike-30-perysi.htm
Τυχαία Θέματα
Το ξέπλυμα χρήματος σχετιζόμενο με κρυπτονομίσματα μειώθηκε 30% πέρυσι,