Τσίπρας: «Αυτοκριτική» για τηλεοπτικές άδειες, Novartis

12:51 2/3/2024 - Πηγή: Reporter

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη» είπε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Παραδέχθηκε ακόμα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Novartis

και των τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που οργανώνει η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συζητώντας με τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη, είπε μεταξύ άλλων ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν την Ελλάδα σε χρεοκοπία, αλλά και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας. Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας».

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το Δημοψήφισμα, ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ηταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ουσιαστικά το Δημοψήφισμα έδωσε διέξοδο και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί: «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση. «Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω, το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους». Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε επίσης αιχμές για μέλη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «φέραμε ένα Μνημόνιο και εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες». Δεν κατονόμασε κάποιον αλλά μίλησε για υπουργού που ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ.

Όταν του ζητήθηκε να κάνει αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στάθηκε στη Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες.
«Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής», σημείωσε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε βέβαια πως η πρόθεσή του ήταν ειλικρινής ώστε να μπει τάξη: «Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Για τη Novartis είπε πως ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο, αλλά «η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν». «Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις», σημείωσε πάντως. «Φοβάμαι τη δημιουργία κλίματος αντιπολιτικής» Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως έχει λερώσει το φόρεμα της ελληνικής Δημοκρατίας που φέτος γιορτάζει 50 χρόνια. Στάθηκε ιδιαίτερα στην υπόθεση των υποκλοπών για την οποία δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε επίπεδο δικαιοσύνης, αλλά και στην υπόθεση των Τεμπών όπου και πάλι, όπως είπε, πληγώνεται το κράτος δικαίου. Εύχομαι οι προοδευτικής δυνάμεις να βρουν τρόπο να γίνουν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Διαφορετικά φοβάμαι τη δημιουργία κλίματος αντιπολιτικής, που ήδη υπάρχει και μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονο. Πρέπει να υπάρξουν θεσμικά αντίβαρα από τη δικαιοσύνη για να προστατευθεί η Δημοκρατία μας, σημείωσε.#Τσίπρας #Novartis #τηλεοπτικές_άδειες
Keywords
Αναζητήσεις
tsipras-voles-gia-to-kratos-dikaiou--aftokritiki-gia-tileoptikes-adeies-novartis.htm
Τυχαία Θέματα