Βαλτιμόρη: Οι λόγοι που κατέρρευσε η γέφυρα- Επτά αγνοούμενοι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πολιτεία του Μέριλαντ με απόφαση του κυβερνήτη Γουές Μουρ, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν ανθρώπους στα νερά του ποταμού Πατάπσκο, όπου βυθίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η γέφυρα Francis Scott Key, μετά από πρόσκρουση πλοίου πάνω σε αυτή.

Σε δήλωσή του ο κυβερνήτης αναφέρει: «Εργαζόμαστε με μια διυπηρεσιακή ομάδα για να αναπτύξουμε γρήγορα ομοσπονδιακούς πόρους από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είμαστε ευγνώμονες για τους γενναίους άνδρες

και γυναίκες που καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν όσους εμπλέκονται και προσευχόμαστε για την ασφάλεια όλων.

Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές οντότητες που πραγματοποιούν προσπάθειες διάσωσης καθώς συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την τραγωδία».

Ποια είναι η γέφυρα

Η γέφυρα Francis Scott Key είναι μια τεράστια μεταλλική κατασκευή, τμήμα του Interstate 695 πάνω από τον ποταμό Patapsco, νοτιοανατολικά της μητροπολιτικής περιοχής της Βαλτιμόρης.

Χτίστηκε το 1977 και αναφέρεται τοπικά ως Key Bridge, αργότερα πήρε το όνομα του συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

Η γέφυρα έχει μήκος πάνω από 19 χλμ συνολικά.

Τι συνέβη;

Τα πλάνα δείχνουν ένα μεγάλο τμήμα της γέφυρας Francis Scott Key μήκους 1,6 μιλίων να πέφτει στο νερό μετά τη σύγκρουση περίπου στη 1.30 π.μ. τοπική ώρα (5.30 π.μ. ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής επικοινωνίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης Κέβιν Καρτράιτ χαρακτήρισε το περιστατικό «ως συμβάν μαζικών ατυχημάτων», προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι επλήγησαν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το CNN, oι διασώστες αναζητούν τουλάχιστον επτά ανθρώπους στο νερό, ενώ δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από τον ποταμό Πατάπσκο. Το ένα άτομο δεν τραυματίστηκε και το άλλο μεταφέρθηκε σε τοπικό κέντρο τραύματος σε πολύ σοβαρή κατάσταση

Γιατί κατέρρευσε σαν χάρτινη

Ο μηχανικός Τζούλιαν Κάρτερ εξήγησε γιατί η γέφυρα κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γέφυρες σαν αυτή στη Βαλτιμόρη είναι «πολύ αδύναμες σε κάποια σημεία».

Προσθέτει ότι η «καταστροφική κατάρρευση» μεγάλου μέρους της οφείλεται στο ότι όλα είναι «αλληλένδετα» κατά μήκος της κατασκευής.

Άλλες μεγάλες γέφυρες μπορεί να έχουν κεντρικά σημεία, όπου υπάρχει αποσύνδεση από τα υπόλοιπα τμήματα.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση η διασυνδεδεμένη φύση της γέφυρας σημαίνει πως «όταν αφαιρέσεις ένα μέρος της, όλο το σύστημα καταρρέει».

Ο κ. Κάρτερ λέει ότι η «ελαφριά κατασκευή» πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με πλοίο και μπορεί να πέρασε το τεστ την εποχή εκείνη.

Όμως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν πλέον «διπλάσια έκταση».

Ο μηχανικός προσθέτει ότι αναμένει ότι πολλά λιμάνια και προβλήτες γεφυρών θα πρέπει να αξιολογηθούν κινδύνου για παρόμοιες καταστάσεις.

Για τα αυτοκίνητα που έπεσαν στο ποτάμι

Σύμφωνα με το skynews, ο κ. Κάρτερ δήλωσε ότι πολλά οχήματα βρίσκονταν στη γέφυρα Key όταν αυτή χτυπήθηκε από το πλοίο, ενώ ένα από αυτά είχε μέγεθος νταλίκας.

Είπε ότι φαίνεται πως υπάρχουν «πράγματα που κρέμονται από τη γέφυρα», δημιουργώντας μη ασφαλείς και ασταθείς συνθήκες, και ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λειτουργούσαν με πολλή προσοχή.

Το πλοίο

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, γνωστό ως Dali, κατευθυνόταν προς το Κολόμπο στη Σρι Λάνκα τη στιγμή της σύγκρουσης.

Φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο συνεργαζόμενο δίκτυο CNBC του Sky News, αν και η εταιρεία διαχείρισης του πλοίου Synergy Marine Group δήλωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο έχουν καταγραφεί και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η ακριβής αιτία του συμβάντος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Πιθανώς πολλά θύματα»

Τέλος, η πυροσβεστική υπηρεσία της Βαλτιμόρης προειδοποίησε νωρίτερα ότι βρίσκεται ενώπιον περιστατικού με πιθανώς πολλά θύματα.

Ανακοινώσεις θα κάνει αργότερα η αστυνομία της Βαλτιμόρης.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης, Κέβιν Κάρτραϊτ, δήλωσε ότι πιστεύεται πως έως και 20 εργάτες, που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα, έπεσαν στο ποταμό Πατάπσκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα της πρόσκρουσης πάνω στην Francis Scott Key Bridge βρίσκονταν επίσης οχήματα.

{https://twitter.com/sentdefender/status/1772514015790477667}

{https://twitter.com/doyle0213/status/1772523594716774435}

Οι ομάδες διάσωσης αναζητούν «περισσότερα από επτά άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης.

Πρόσθεσε ότι ήταν ένα «πολύ μεγάλο συμβάν με πολύ μεγάλο αποτύπωμα».

«Οι πληροφορίες υπόκεινται σε αλλαγές καθώς έχουμε περισσότερες πληροφορίες» είπε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί όλη την ημέρα.

Όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και είναι ακόμη μέσα στο πλοίο.

Είπε επίσης ότι το σόναρ ανίχνευσε την παρουσία οχημάτων στο νερό, ωστόσο η αναζήτηση γίνεται πιο δύσκολη λόγω του φαινομένου της παλίρροιας.

«Παλεύουμε στο σκοτάδι. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάποιον εκεί που δεν έχουμε δει ακόμα» είπε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής.

#Βαλτιμόρη #ΓΕΦΥΡΑ #Εμπορικό_πλοίο #ΑΜΑΞΙΑ #ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ #Πυροσβεστική
Keywords
Αναζητήσεις
valtimori-oi-logoi-pou-katerrefse-i-gefyra--epta-agnooumenoi.htm
Τυχαία Θέματα