Βουλή: 158+1 «ναι» στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

01:03 9/3/2024 - Πηγή: Reporter

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (158) και μίας ακόμα του ανεξάρτητου πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών, Χάρη Κατσιβαρδά, εγκρίθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (8/3) το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο περιλαμβάνει τη λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων ψήφισαν 158 βουλευτές από την Νέα Δημοκρατία,

ένας ανεξάρτητος (ο κ. Χάρης Κατσιβαρδάς) ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 ψήφισαν παρών.

Συνολικά δηλαδή ψήφισαν 299 βουλευτές, καθώς η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος στην ψηφοφορία επί της αρχής και εμφανίστηκε απούσα, ενώ ψήφισε στα άρθρα.

Με ευρύτερη πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους πέρασαν αρκετά άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας καθυστέρησε, καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέτασε ενδελεχώς το νομοσχέδιο, διαβάζοντας μία προς μία τις 205 διατάξεις, μαζί με βουλευτές του κόμματος για να αποφασίσουν ποια επί μέρους άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια θα υπερψηφίσουν.

Πρέπει να αναφερθεί ακόμα ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

Έντονοι "διαξιφισμοί" των πολιτικών αρχηγών

Νωρίτερα, η τελευταία ημέρα της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή κύλησε έντονα, καθώς πήραν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και οι τόνοι ανέβηκαν.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο λέγοντας πως συνδυάζει μέτρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν, όμως, τη ΝΔ ότι καταπατά το Σύνταγμα. Οι διαξιφισμοί ήταν έντονοι και αναπτύχθηκε μία κόντρα... διαρκείας μεταξύ κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 και την αναθεώρησή του.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκε για το νομοσχέδιο. Μεγάλο συλαλλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια και έφτασε μπροστά στη Βουλή.

Δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια και είχαμε μάλιστα και αρκετούς τραυματισμούς φοιτητών, οι οποίοι, πάντως, έμειναν έξω από τη Βουλή μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

#ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ #Βουλή #ΜΗ_ΚΡΑΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #ΝΔ #Κυβέρνηση #Πιερρακάκης #Μητσοτακης
Keywords
Αναζητήσεις
vouli-1581-nai-sto-nomoschedio-gia-ta-mi-kratika-panepistimia.htm
Τυχαία Θέματα