Βρετανία: Δημοσιονομικό πλεόνασμα- ρεκόρ 16,7 δισ. λιρών τον Ιανουάριο

Η Βρετανία κατέγραψε μηνιαίο δημοσιονομικό πλεόνασμα- ρεκόρ τον Ιανουάριο λόγω των εποχικών εισροών φόρων- ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τετάρτη (21/2), αν και η ευρύτερη εικόνα παραμένει δύσκολη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ετοιμάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δήλωσε ότι η Βρετανία είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 16,7 δισεκατομμυρίων λιρών τον Ιανουάριο, από 7,5 δισεκατομμύρια λίρες πέρυσι, αν και κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση

του Reuters για 18,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Τα δημοσιονομικά της Βρετανίας συνήθως παρουσιάζουν πλεόνασμα τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με άλλους μήνες, καθώς οι ετήσιες πληρωμές φόρου εισοδήματος καταβάλλονται αυτόν τον μήνα.

Ο Χαντ θα παρουσιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του στις 6 Μαρτίου και θέλει να μειώσει τους φόρους προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος πριν από τις εθνικές εκλογές που αναμένεται να κηρύξει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αργότερα φέτος.

Οι Συντηρητικοί υστερούν σε μεγάλο βαθμό από το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις και δέχθηκαν ένα πλήγμα από επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα που έδειξαν ότι η οικονομία είχε πέσει σε ρηχή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Ο δανεισμός από την αρχή του φορολογικού έτους τον Απρίλιο ανήλθε σε 96,6 δισεκατομμύρια λίρες, από 99,7 δισεκατομμύρια λίρες τους πρώτους 10 μήνες του φορολογικού έτους 2022/23 και την πρώτη τέτοια ετήσια πτώση φέτος, βοηθούμενος από την αναθεώρηση προς τα πάνω σε προηγούμενους φόρους.

Τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης μόνο τον Ιανουάριο σημείωσαν μηνιαίο ρεκόρ 111,4 δισεκατομμυρίων λιρών, από 107,5 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, το καθαρό χρέος για το μέτρο που προτιμά η κυβέρνηση, το οποίο εξαιρεί τις τράπεζες του δημόσιου τομέα και την Τράπεζα της Αγγλίας, ήταν 2,418 τρισεκατομμύρια λίρες ή 88,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ελαφρώς μειωμένο από τον Δεκέμβριο αλλά πάνω από το 85,0% του ΑΕΠ πριν από ένα χρόνο.

#Βρετανία #δημοσιονομικό_πλεόνασμα #ΧΑΝΤ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Δημοσιονομικό -, 167, Ιανουάριο,vretania, dimosionomiko -, 167, ianouario