17η πεζοπορική διαδρομή από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Η Πεντέλη μας»

Τη 17η πεζοπορική διαδρομή, με επίσκεψη στα Λατομεία Ράικου και Μουζάκη, διοργανώνει την Κυριακή 23/04/2023 ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Πεντέλης «Η Πεντέλη μας»

Η εκκίνηση θα γίνει στις 9 το πρωί, με αφετηρία τη βρύση του Αγ. Σίλα στη Νέα Πεντέλη, 28ης Οκτωβρίου και Βυζαντίου.

Περιγραφή διαδρομής

Με πορεία προς Κηφισιά για ένα χιλιόμετρο, περίπου, μόλις βγούμε από τον οικιστικό ιστό, στρίβουμε δεξιά και μπαίνουμε στο λατομείο του Ράικου, όπου θα δούμε το υπό «διαμόρφωση» μουσείο εργαλείων

μαρμαροεξόρυξης και θα περπατήσουμε μέσα στην πυκνή βλάστηση που αναπτύχθηκε στο έδαφος της κατασκευασμένης με προϊόντα εκσκαφής της Αττικής οδού επίχωσης.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον υφιστάμενο χαλικοστρωμένο δρόμο, με ανατολική πορεία, έχοντας στα δεξιά μας τη Νέα Πεντέλη και θέα προς το λεκανοπέδιο, μετά από 1.200 μ. μπαίνουμε στο λατομείο Μουζάκη. Διατρέχουμε το δυτικό όριο της επίχωσης και προσεγγίζουμε το νότιο σημείο της λατομικής χαράδρας, όπου γίνεται η λαθροεξόρυξη, κάτω κυριολεκτικά από την αρχαία οδό καταγωγής.

Πιο ανατολικά θα δούμε το τμήμα του λιθόστρωτου της οδού καταγωγής και πιθανώς το σημείο από όπου ξεκινούσε η οδός λιθαγωγίας, που φαίνεται να διέσχιζε από βορά προς νότο τον χώρο του λατομείου.

Συνεχίζουμε μέσα από τον χώρο της επίχωσης και μετά από 600 μέτρα φτάνουμε στο τέρμα της οδού Περικλέους (αρχίζει από το κάτω μέρος της πλατείας της Νέας Πεντέλης και ανεβαίνει προς το λατομείο Μουζάκη, στα χνάρια της οδού λιθαγωγίας), στη διασταύρωσή της με τη οδό Σουβαλιώτη.

Συνεχίζουμε για λίγο νότια και στρίβοντας δεξιά θα περάσουμε στα όρια του οικιστικού ιστού της Νέας Πεντέλης, για να καταλήξουμε στην αφετηρία μας.

Συνολικό μήκος: 6,0 χλμ.

Υψόμετρα: Μέγιστη υψομετρική διαφορά 120 μ.

Πορεία: Ήπια διαδρομή (με σημειακές εξάρσεις), επί δασικών δρόμων.

Ενδυμασία: Περιπατητική (παπούτσια τουλάχιστον αθλητικά) και ρούχα εποχής. Μπουφάν ή αντιανεμικό και καπέλο ή σκουφί.

Εφόδια: Νερό και ξηρά τροφή κατά βούληση.

The post 17η πεζοπορική διαδρομή από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Η Πεντέλη μας» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
17η, Περιβαλλοντικό Σύλλογο Η Πεντέλη,17i, perivallontiko syllogo i penteli