Δράση για μια Άλλη Πόλη: Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια στα Βριλήσσια από το «Αντ. Τρίτσης»

Η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη κάνει τη δική της κριτική όσον αφορά στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης».

Ειδικότερα, η Δράση σημειώνει τα εξής στη σχετική ανακοίνωση:

Tην άνοιξη του 2020 το υπουργείο Εσωτερικών αντικατέστησε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» με ένα νέο, που το ονόμασε «Αντώνης Τρίτσης».

Tην άνοιξη του 2020 το υπουργείο

Εσωτερικών αντικατέστησε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» με ένα νέο, που το ονόμασε «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως δήλωσε τότε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημ. Παπαστεργίου, «είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα, με πόρους, ασχολούμαστε με την αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτηρίων και σχολείων. Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα και με σχέδιο, πάμε να στήσουμε εφαρμογές για έξυπνες πόλεις». Αυτά θεωρήθηκαν ως οι θετικές καινοτομίες του προγράμματος. (18/6/2020, https://www.ypes.gr/takis-theodorikakos).

Την ίδια περίοδο πάντως ακούστηκαν στη Βουλή καταγγελίες «για εταιρείες που κυκλοφορούν στους Δήμους προς άγραν πελατών, μιλώντας για προσκλήσεις που …ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί».

Κάποιες μάλιστα, από αυτές, αυτή του δημάρχου ορχομενού Γιάννη Τσιάμη, ανέφερε ότι οι προσκλήσεις για υποβολές προτάσεων από Δήμους για δράσεις ψηφιακής σύγκλισης βρίσκονταν ήδη σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Αυτές συνδιαλέγονταν με «εκλεκτούς» Δήμους, ώστε μόλις δημοσιευτούν οι σχετικές προσκλήσεις, να υπάρχει άμεση ετοιμότητα για υποβολή πρότασης και στη συνέχεια να «προκαθοριστούν» οι όροι των διαγωνισμών ώστε να είναι απολύτως «φωτογραφικοί».

Η καταγγελία επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου. Αλλά υποθέτουμε ότι αυτά δεν εκπλήσσουν κανέναν…

Θόρυβος έγινε και για το ότι ο υπουργός Εσωτερικών σύστησε για τον έλεγχο των προτάσεων των δήμων επταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης υπό τον έλεγχό του και (για πρώτη φορά), με τη συμμετοχή ιδιωτών. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του υπουργού και αποτελείται από έναν υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΥΠ.ΕΣ., έναν υπάλληλο της διεύθυνσης Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΣ., έναν εκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΣ., έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και «δύο εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της παράταξης

The post Δράση για μια Άλλη Πόλη: Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια στα Βριλήσσια από το «Αντ. Τρίτσης» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα