Οι αιρετοί του Βόρειου Τομέα τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η επέτειος του Πολυτεχνείου, της εξέγερσης φοιτητών και πολιτών που συμβολίζει όσο τίποτε άλλο την αντίσταση στη χούντα των συνταγματαρχών, συνεχίζει να ξυπνά μνήμες 50 χρόνια μετά.

Αν και όχι με την ίδια ζέση όπως γίνεται σε άλλες ημέρες μνήμης, οι αιρετοί του Βόρειου Τομέα Αθηνών, με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τιμούν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τη σημερινή επέτειο.

Παρακάτω παρατίθενται τα μηνύματά τους (διαρκής ενημέρωση).

Γιάννης

Μυλωνάκης – εκλεγμένος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε τη νεότερη ιστορία της χώρας, επιταχύνοντας την πτώση της χούντας και οδηγώντας στην εγκαθίδρυση της σύγχρονης δημοκρατίας, της πιο σταθερής και μακρόχρονης που γνώρισε η Ελλάδα. Σήμερα, μισό αιώνα μετά, τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που αγωνίστηκαν κατά της χούντας και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Η πίστη στη δημοκρατία, το αίτημα για ελευθερία, αξιοπρέπεια, μόρφωση και προκοπή εξακολουθούν να μας δείχνουν τον δρόμο: για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, για να κατακτήσουμε νέους συλλογικούς στόχους. Έχουμε ευθύνη να μην ξεχάσουμε ποτέ. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και των δημοκρατικών μας θεσμών. Να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια καλύτερη κοινωνία υγιή, ανοιχτή, δίκαιη, συνεκτική».

Γιάννης Σταθόπουλος – επικεφαλής της παράταξης Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής

«Συμπληρώνονται, σήμερα, 50 χρόνια από την 17η Νοεμβρίου 1973, ημέρα εξέγερσης των φοιτητών και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο Αθήνας εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών, που κατέλυσαν το πολίτευμα της χώρας μας, το 1967. Ήταν η κορύφωση των αγώνων της Ελληνικής νεολαίας, κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και από τις λαμπρότερες σελίδες δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Τιμήσαμε πολλές φορές ως δημοτική αρχή, αλλά και ως ανεξάρτητη δημοτική κίνηση και θα τιμούμε πάντα τους αγώνες και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Τιμούμε τις παρακαταθήκες τους για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή».

Γιώργος Οικονόμου – επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή

«Πενήντα χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου θυμόμαστε, εμπνεόμαστε και τιμούμε. Ας υποδεχτούμε φέτος, την επέτειο μακριά από καπηλείες, ακρότητες και εντάσεις. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Με ενότητα, αλληλεγγύη, ώριμη στάση, ατομική και συλλογική. Πενήντα χρόνια μετά, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας του Πολιτισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Ελλάδα που αποτίει σήμερα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που άνοιξαν το δρόμο και αποτέλεσαν σύμβολο των αγώνων του ελληνικού λαού για κοινωνική δικαιοσύνη. Μισό αιώνα μετά, αυτό το γεγονός εμπνέει κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη να συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον, για την Παιδεία και τις αξίες της Δημοκρατίας. Ας αποτελέσει και μια νέα αφετηρία ενότητας, ευθύνης, ανάπτυξης και προόδου».

Κωνσταντίνος Βαφειάδης – δήμαρχος Βριλησσίων

«17 Νοεμβρίου 1973. Τιμούμε τους αγώνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Το μήνυμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 1973, παραμένει ισχυρό και είναι εδώ για να μας εμπνέει ως διαχρονικό σύμβολο αγώνα Δημοκρατίας, Ελευθερίας. Eνωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κάθε πρόκληση. Eνωμένοι τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία και για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων για μια ζωή με “Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία” για όλους! Αποτελεί χρέος και ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε με γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας, εστιάζοντας στις σύγχρονες αγωνίες των νέων ανθρώπων για ίσες ευκαιρίες στη ζωή, για πρόοδο. Ζήτω το Πολυτεχνείο, ζήτω η 17η Νοέμβρη, ζήτω οι αγώνες για μόρφωση, δουλειά, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη!».

Γιάννης Πισιμίσης – εκλεγμένος δήμαρχος Βριλησσίων

«“Όλοι Ενωμένοι”. Το σύνθημα της αντίστασης σε κάθε μορφή τυραννίας συνεχίζει να μας εμπνέει πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χωρίς σφετερισμούς και σκοπιμότητες, το αίτημα για Ελευθερία και Δημοκρατία, για Ψωμί και Παιδεία είναι βαθιά κοινωνικό και συλλογικό».

Μάριος Ψυχάλης – εκλεγμένος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης

«Ιστορία για διαχρονικά μηνύματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι και σήμερα. Και που βάφτηκε με το αίμα των φοιτητών που διεκδικούσαν ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το “αύριο” είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε σήμερα. Τίποτα δεν χαρίζεται χωρίς αγώνα. Αυτό διδασκόμαστε από τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου σήμερα, 50 χρόνια μετά. Οι μαθητές των σχολείων μας με το τραγούδι και την φωνή τους, μας υπενθύμισαν το νόημα της σημερινής επετείου. Το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αντηχεί ακόμα και στις μέρες μας. Είναι καθήκον μας, να συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτά τα ιδανικά. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς τους. Ως νέα δημοτική αρχή, δεσμευόμαστε πως θα είμαστε στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε κάθε ανάγκη τους. Το οφείλουμε στη νέα γενιά, το οφείλουμε και στους αγωνιστές της ιστορίας μας».

Κατερίνα Ψάλτη – επικεφαλής παράταξης Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Ήταν μια εξέγερση μαζική και ενωτική, που έγινε η απαρχή της κατάρρευσης του δικτατορικού καθεστώτος. Σήμερα παρά ποτέ είναι ανάγκη να αγωνιστούμε κατά των πολέμων, των ακραίων ανισοτήτων, των μισαλλόδοξων και φασιστικών πρακτικών και αντιλήψεων, εμπνεόμενοι από τα ιδανικά και τις μνήμες ενός λαού που αγωνίστηκε με τη νεολαία και τους φοιτητές μπροστάρηδες να σηκώνουν στην πλάτη τους την αντίσταση και να διεκδικούν
μια καλύτερη κοινωνία, ένα καλύτερο μέλλον για όλους. 50 χρόνια μετά, η 17η Νοέμβρη αποτελεί ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης κατά του φασισμού και της αμερικανοκίνητης χούντας, συνδεδεμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις και να φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Στράτος Σαραούδας – δήμαρχος Μεταμόρφωσης

«Μισός αιώνας έχει συμπληρωθεί από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από τότε που χιλιάδες νέοι και νέες αμφισβήτησαν ανοιχτά το δικτατορικό καθεστώς. Από τότε που άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δημοκρατική ομαλότητα. Μια εξέγερση που σημάδεψε την ιστορία μας και συνέβαλε στη σημερινή Δημοκρατία. Μια Επέτειος που οφείλουμε να τιμούμε -και τιμούμε. Μια μνήμη που οφείλουμε να διατηρούμε. Με σεβασμό και χωρίς ακρότητες. Δεν Ξεχνάμε…».

Δέσποινα Θωμαΐδου – δήμαρχος Νέας Ιωνίας

«”Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες”. Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ στις ψυχές, στη συνείδησή μας και στις καθημερινές επιλογές μας για έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο πολιτισμένο, πιο πεπαιδευμένο. Σήμερα τυχαίνει να είναι και η μέρα των γενεθλίων μου και, ως Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, νιώθω υπεύθυνη, ως άνθρωπος και ως δήμαρχος, να διαφυλάξω και να τηρήσω ιερά τις αξίες αυτής της επετείου, αλλά ιδιαίτερα υπερήφανη που το ΕΜΠ ήταν και παραμένει πρωτοπόρο τότε και σήμερα στην έρευνα, τις επιστήμες και τους αγώνες».

Παναγιώτης Μανούρης – εκλεγμένος δήμαρχος Νέας Ιωνίας

«1973 – 2023 – 50 Χρόνια μετά. Τα μηνυματα του Πολυτεχνείου πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι νέοι μας έδειξαν τον δρόμο για τη δημοκρατία. Να σταθούμε δίπλα στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Να στηρίξουμε τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον με προοπτική και αξιοπρέπεια».

Κρίστη Αγαπητού – επικεφαλής της παράταξης Αγαπάμε το Χαλάνδρι

«Συμπληρώνεται μισός αιώνας από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Η κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης αποτελεί διαχρονικό ορόσημο για την ανοικτή προοπτική της ελληνικής κοινωνίας. Ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας πιστεύω ότι είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε οι νέοι μας μέσα από την Παιδεία να χτίσουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον προοπτικής, διαφάνειας και ίσων ευκαιριών. Η μνήμη των θυμάτων, των φοιτητών και των αγωνιστών παραμένει ζωντανή και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατική λειτουργία θεσμών και Κράτους οφείλει να είναι συνεχής και απαιτητικός. Στεκόμαστε μπροστά τους με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».

Χάρης Ρώμας – επικεφαλής παράταξης Χαλάνδρι στο Φως

«Η παράταξή μας τιμά τη μνήμη των αγωνιστών που αντιστάθηκαν στη χούντα όλη τη θλιβερή επταετία (1967-1974). Αποκορύφωμα του αγώνα και σηματοδότηση του τέλους της δικτατορίας ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ τόσοι γενναίοι φοιτητές για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Τους το οφείλουμε και δεν τους ξεχνάμε».

The post Οι αιρετοί του Βόρειου Τομέα τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα