Η 3η Προπαρασκευαστική Συνάντηση για την Ολομέλεια της Διεθνούς Μεικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας

13:58 20/11/2023 - Πηγή: dogma

Η Συνάντησις εφιλοξενήθη υπό της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας με την συμβολήν και οργανωτικήν βοήθειαν της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας εν Εσθονία εις τους χώρους του Pirita Klooster.

Εις την Συνάντησιν ήσαν συμπροεδρεύοντες οι Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης καθηγητής Δρ. κ. Κύριλλος (Οικ. Πατριαρχείον) εκ μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Επίσκοπος Dr. Johann Schneider (Ευαγγελική Εκκλησία εν Κεντρική Γερμανία) εκ μέρους της Παγκοσμίου Λουθηρανικής

Ομοσπονδίας. Την Συνάντησιν απησχόλησεν η θεματική: «Το Άγιον Πνεύμα, Εκκλησία και Κόσμος» και συγκεκριμένως αι υποενότητες: α) το ζήτημα του Filioque και β) η Επίκλησις εκτός των ορίων της Θείας Ευχαριστίας. Εις τα παραπάνω θέματα σχετικάς εισηγήσεις επαρουσίασαν οι Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. καθηγητής Δρ. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Rev. Prof. Dr. Jennifer Wasmuth, υφηγητής Δρ. Θεόδωρος Αλεξόπουλος, Πανιερ. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Δρ. κ. Ησαίας, Rev. Prof. Dr. Risto Saarinen και Dr. Nathan Hoppe.

Αι εισηγήσεις και αι επακολουθήσασαι συζητήσεις εξήτασαν τα παραπάνω θέματα και επαρουσίασαν τας κοινάς προσεγγίσεις μεταξύ των δύο παραδόσεων σχετικώς προς την ιστορικήν σημασίαν του ζητήματος του Filioque και των συνεπακολουθησασών εξελίξεων της προσθήκης αυτού εις την Λατινικήν Εκκλησίαν, καθώς και την κατανόησιν της δράσεως του Αγίου Πνεύματος εντός της εν γένει λειτουργικής προσευχής της Εκκλησίας. Προέκυψαν ερωτήματα, τα οποία χρήζουσι περαιτέρω εμπεριστατωμένης συζητήσεως. Εξαιρέτως κατά τας συζητήσεις έγινε αναφορά εις την διαφοράν μεταξύ αιδίου και οικονομικής Τριάδος.

Τα μέλη της Επιτροπής απήλαυσαν την φιλοξενίαν, που τους προσέφερον αι αδελφαί της Μονής Pirita. Καθ᾽ εκάστην πρωίαν προηγείτο των εργασιών κοινή προσευχή εις το παρεκκλήσιον της Μονής. Η ξενάγησις εις την παλαιάν πόλιν του Ταλλίν, επέτρεψεν εις τα μέλη την γνωριμίαν μετά της ιστορίας και του πολιτισμού του Εσθονικού λαού. Επίσης κατά το γεύμα της Παρασκευής, 17ης Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες εις την Συνάντησιν συνεζήτησαν περί της μαρτυρίας και της ειρηνικής συνεπάρξεως των Χριστιανών Εκκλησιών εις την χώραν μετά του Αρχιεπισκόπου της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας εν Εσθονία Urmas Viilma, Προέδου του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Εσθονίας.

Λουθηρανοί συμμετέχοντες ήσαν οι Επίσκοπος Dr. Johann Schneider (Συμπρόεδρος), Rev. Prof. Dr. Dirk G. Lange (Συγγραμματεύς, LWF Geneva), Rev. Prof. Dr. Jennifer Wasmuth (Evangelical Lutheran Church of Hanover, Germany) και Rev. Prof. Dr. Risto Saarinen (Evangelical Lutheran Church in Finland).

Ορθόδοξοι συμμετέχοντες ήσαν οι Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης καθηγητής Δρ. κ. Κύριλλος (Συμπρόεδρος), Πανοσιολ. Διάκονος Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (Συγγραμματεύς, Οικουμενικόν Πατριαρχείον), Πανιερ. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Δρ. κ. Ησαίας (Εκκλησία της Κύπρου), Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Στέφανος Χρυσάνθου (Εκκλησία της Κύπρου), Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. καθηγητής Δρ. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Εκκλησία της Ελλάδος) και Dr. Nathan Hoppe (Εκκλησία της Αλβανίας).

Η Επιτροπή απεφάσισεν ότι η Γ´ Συνάντησις της Ολομελείας της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθή μεταξύ 24ης και 31ης Μαίου 2024 υπό την φιλοξενίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις το Κάιρον της Αιγύπτου. Η Ολομέλεια θα ασχοληθή με το Σχέδιον του Κοινού Κειμένου, το οποίον συνετάχθη κατά την Ολομέλειαν εν Βιττεμβέργη (Μάιος 2023) και κατά την Προπαρασκευαστικήν Συνάντησιν εν Ταλλίν (Νοέμβριος 2023) περί του θέματος: «Το Άγιον Πνεύμα, Εκκλησία και Κόσμος: Δημιουργία, Άνθρωπος και Σωτηρία», επ᾽ ευκαιρία της μελλούσης επετείου από της Α´ Οικουμενικής Συνόδου εν Νικαία, το έτος 2025.

The post Η 3η Προπαρασκευαστική Συνάντηση για την Ολομέλεια της Διεθνούς Μεικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
3η Προπαρασκευαστική Συνάντηση, Ολομέλεια, Διεθνούς Μεικτής Επιτροπής, Θεολογικό Διάλογο Ορθοδόξου Εκκλησίας,Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, 3i proparaskevastiki synantisi, olomeleia, diethnous meiktis