Αραμπατζή: Μάχη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων αγροτών

«Τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας από την κυβέρνησητης ΝΔ ξεκίνησαν, και είναι μόνο η αρχή!». Αυτό υπογράμμισε η υφυπουργός ΑγροτικήςΑνάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, στην Ημερίδα Διαβούλευσης για τη νέα περίοδο της ΚοινήςΑγροτικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση

από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, η ημερίδα στις Σέρρες πραγματοποιήθηκεμε επιτυχία και με την ευρεία συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών φορέων,με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή. Η εκδήλωσηδιοργανώθηκε στο πλαίσιο των σχετικών ημερίδων του ΥΠΑΑΤ και της ΓενικήςΓραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021–2027με στόχο την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας.

Η κ. Αραμπατζή αφού τόνισε τη σημασία τηςσυμμετοχής των αγροτών στη διαβούλευση καθώς θα αποτελέσει βάση για τηνκατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου, αναφέρθηκε στην χθεσινή εξόφληση της βασικήςενίσχυσης τονίζοντας ότι ήρθησαν οι ποινές και οι κυρώσεις σε αμφισβητούμενεςδασικές εκτάσεις στις Σέρρες αλλά και σε όλους τους άλλους Νομούς με προσωρινάκυρωμένους δασικούς χάρτες, όπως είχε η ίδια δεσμευθεί, όταν είχε στηλιτεύσειτην προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους λαθεμένους χειρισμούς της.

Επιπρόσθετα ανακοίνωσεότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ και του Οικονομικών υπεγράφη μόλιςπροχθές η απόφαση χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis 80 Ευρώ /στρέμμα για πρώτη φοράστους αμυγδαλοπαραγωγούς της χώρας, που επλήγησαν από ακαρπία , απόφαση πουαφορά και πολλούς Σερραίους πληγέντες παραγωγούς.

Η Σερραία Υφυπουργόςπεριέγραψε το υπό διαμόρφωση περιβάλλον της νέας ΚΑΠ κάτω από το πρίσμα των απειλώναλλά και των ευκαιριών που δημιουργούνται. Σε ό,τι αφορά στις απειλέςαναφέρθηκε στις συζητούμενες μειώσεις του προϋπολογισμού για την ΕυρωπαϊκήΓεωργία στο νέο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στις πιέσειςχωρών για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ και βεβαίως στο ζήτημα της απόλυτηςεξωτερικής σύγκλισης, που προωθούν οι χώρες της Βαλτικής και Visegrad αξιώνοντας τηναπόλυτη εξίσωση των επιδοτήσεων σε όλα τα Κράτη-Μέλη.

Με την ευκαιρία τηςαναφοράς της στις επιδοτήσεις τόσο του Πυλώνα Ι όσο και στις αναπτυξιακέςενισχύσεις του Πυλώνα ΙI τόνισε ότι η συζήτηση για τις επιδοτήσεις δεν αφορά μόνο τους αγρότες καιτους κτηνοτρόφους αλλά το σύνολο της κοινωνίας μας, καθώς, όπως χαρακτηριστικάανέφερε οι επιδοτήσεις «επιστρέφουνστην κοινωνία ως ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, ως θέσεις εργασίας, ως προστασία τουπεριβάλλοντος και ως συμβολή στην εθνικήοικονομία».

Η κ. Αραμπατζή εξέφρασε τις θέσεις της ΝέαςΔημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:

υπέρ της διατήρησης του προϋπολογισμούγια την Ευρωπαϊκή Γεωργία, με αύξηση της συνεισφοράς από 1,1% στο1,3% του GNI (GROSS NATIONAL INCOME – Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα) τωνσυνεισφερουσών χωρώνκατά της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, που προβλέπει να στηρίζει το κάθε Κράτος- Μέλος από μόνο του, με δικούςτου πόρους, τους αγρότες τουκατά της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης, που θα μειώσει κατά 50% τις ελληνικές επιδοτήσεις

υπενθυμίζοντας πως τηνεξωτερική σύγκλιση είχε στηλιτεύσει πολλάκις η ίδια ως Τομεάρχης ΑγροτικήςΑνάπτυξης της Ν.Δ. αποκαλύπτοντας τη σχετική καταστροφική τροπολογία, την οποία στήριξαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν οιΥπουργοί του στα Συμβούλια της Ε.Ε.

Ως όπλο κατά τηςαπόλυτης εξωτερικής σύγκλισης, πέραν της επιχειρηματολογημένης διαπραγμάτευσηςκαι των συμμαχιών της χώρας, χαρακτήρισε την εκπόνηση των διαχειριστικώνσχεδίων βόσκησης της χώρας, που θα αυξήσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις σύννομακοινοτικά και θα άρουν την πλασματική εικόνα ότι ως χώρα λαμβάνουμε μεγάλεςστρεμματικές ενισχύσεις.

«Ήμασταν εμείς, η Κυβέρνηση της ΝΔ, που πετύχαμε σε επίπεδο ΕΕ το 2014, τηδιεύρυνση, για πρώτη φορά, του ορισμού των βοσκοτόπων, αναγνωρίζοντας ωςεπιλέξιμες εκτάσεις τις ποώδεις, ξυλώδεις και φρυγανώδεις εκτάσεις, τονλεγόμενο μεσογειακό μας βοσκότοπο, ώστε να επιτύχουμε

την σύννομη κοινοτικά θεαματική αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας,την απρόσκοπτη ροή επιδοτήσεων ιδιαίτερα εν όψει της αυστηροποίησης τουπλαισίου της νέας ΚΑΠ, καθώς καιφθηνή και φυσική βοσκή, που συντελεί στη μείωση του κόστους παραγωγής τηςελληνικής κτηνοτροφίας».

Η κ. Αραμπατζή δεσμεύτηκεμάλιστα ότι για τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η έγκαιρη και ορθή εκπόνηση τωνδιαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας αποτελεί στόχο εθνικό, που θαολοκληρωθεί με τη συνεργασία των Περιφερειών και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η Υφυπουργός κάλεσετους αγρότες να δουν τη νέα ΚΑΠ ως πρόκληση, αντιμετωπίζοντας τις απαιτήσεις ωςευκαιρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρδευση, όπως είπε, τονίζοντας ότι δεννοείται ανταγωνιστικός Αγροτικός Τομέας χωρίς μείωση του κόστους άρδευσης. «Στο Νομό μας έχουν χαθεί ιστορικέςευκαιρίες. Δεν κλαίμε όμως πάνω από το χυμένο γάλα» είπε και κάλεσε τουςενδιαφερόμενους (Δήμους, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) να προετοιμαστούν με μελέτες ώστε ναείναι έτοιμοι στην αφετηρία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

«Σε Συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν ήδη διατεθείγια μελέτες 3,5 εκ Ευρώ, έχουμε ζητήσει την επαύξησή τους ώστε να μπορέσετε ναπροετοιμαστείτε μελετητικά για την επόμενη περίοδο. Διότι η προστασία τωνυδάτινων πόρων συνάδει με όλους τους στόχους της ΚΑΠ, με το Green Deal καιτην κλιματική αλλαγή αλλά και την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει στις“πράσινες” επενδύσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ως δεύτερη ευκαιρίαανέφερε την ψηφιακή γεωργία, με την ενσωμάτωση της γνώσης και καινοτομίας καιστόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την εξοικονόμηση πόρων. Στηλίτευσετις χαμένες ευκαιρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αξιοποίηση των σχετικώνκονδυλίων του ΠΑΑ 2014-2020, την προτεραιοποίηση της Έξυπνης Γεωργίας στη νέαΚΑΠ και κάλεσε τους παραγωγούς να μην την αντιμετωπίζουν ως ένα απρόσιτοεργαλείο καθώς στην εποχή μας, το πλέον διαδεδομένο εργαλείο ψηφιακής γεωργίαςβρίσκεται στα χέρια τους και δεν είναι άλλο από το κινητό τους τηλέφωνο, όπωςεπισήμανε.

Ευκαιρία χαρακτήρισεακόμη τις επενδύσεις σε μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία και μάλιστα μέσα απόσυλλογικότητες, το «χτίσιμο» των οποίων ενισχύει η Κυβέρνηση με τη μείωση τηςσχετικής φορολογίας.

Στον τομέα των υψηλώνπεριβαλλοντικών απαιτήσεων της νέας ΚΑΠ και της «Πράσινης Συμφωνίας», η Σερραίαυφυπουργός προέταξε ως τομέα αιχμής την ορεινή, εκτατική αιγοπροβατοτροφία, ηενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου. Στρατηγικήεπιλογή γιατί εκτός της δυνητικής δυναμικής της (1η στην Αιγοτροφία,3η στην Προβατοτροφία η χώρα μας στην Ε.Ε.) εξασφαλίζει υγιέςπεριβαλλοντικό αποτύπωμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικήςαλλαγής και την επίτευξη του στόχου για μηδενική ρύπανση.

Σε ό,τι αφορά τοεσωτερικό της χώρας η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι οι αγρότες βιώνουν ήδη στην καθημερινότητά τους την επιστροφή στηνκανονικότητα , μετά τα 4,5 χρόνια σφοδρής και ιδεοληπτικής επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ,αφού παίρνουν σάρκα και οστά τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΚυριάκουΜητσοτάκη όπως:

- οι μειώσεις στηφορολογία

- το νέο ασφαλιστικόστις αρχές του 2020, με το οποίο όχι μόνο δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικέςεισφορές, όπως ψευδώς διέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιθέτως μειώνονται, αποσυνδέονταιαπό το εισόδημα και δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης.

- τα ευρωπαϊκάκονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξη που βγαίνουν από τη ναφθαλίνη,όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, που «ξεπάγωσαν» μετά από οκτώ παρατάσεις και θαεισφέρουν με το πέρας της αξιολόγησης στις αρχές του έτους, 600 εκ. ευρώ στηνπραγματική οικονομία.

- τα εγγυοδοτικά προγράμματα τωνΕυρωπαϊκών Ταμείων, για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, όπου μετά τη σχετικήσυμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΕΤΑΕ 80 εκατομμύρια Ευρώ από το ΠΑΑ θαπροσφέρουν εγγυήσεις ύψους 400 εκ ευρώ ακριβώς για να μπορέσουν οι παραγωγοίμας να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, με δάνεια από 10.000 έως και5.000.000 εκ Ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφοράέκανε στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και στη διακηρυγμένη βούληση τηςΚυβέρνησης για εντατικοποίηση των ελέγχων, τη διάθεση εισφορών υπέρ ΕΛΓΟαποκλειστικά για ελέγχους, τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ισοζυγίων γάλακτοςκαι κρέατος, την αυστηριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου και την επιβολήπροστίμων, κατά τρόπο αμείλικτο σε εκείνους οι οποίοιελληνοποιούν πολύτιμα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Όπως είπεχαρακτηριστικά:

«Πριν ακόμη ανοίξει η βεντάλια των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, τα σημάδιαείναι ήδη ορατά στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, που από την ελεύθερηπτώση, στην οποία βρέθηκε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί ξανά σεανοδική τροχιά».

Κλείνοντας είπε:

«Είμαι ξεκάθαρα απέναντι σ’ εκείνους οι οποίοι από την ασφάλεια και τηνάνεση των γραφείων τους στην Αθήνα κουνούν το δάχτυλο στους σκληράεργαζόμενους, από τα άγρια χαράματα μέχρι τη νύχτα, αγρότες και κτηνοτρόφουςλέγοντας τους ότι δεν πρέπει να εισπράττουν επιδοτήσεις. Τονίζω όμως τηναναγκαιότητα να αλλάξουμε οπτική: Όπως πρέπει πρώτα να πουλάμε και μετά ναπαράγουμε, έτσι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στο εισόδημά μας από την αγοράκαι μετά από τις επιδοτήσεις. Διότιη ουσία δεν είναι τόσο αν στα 100 ευρώ αγροτικού εισοδήματος ποια είναι ηαναλογία επιδοτήσεων – εισοδήματος από την αγορά αλλά πώς τα 100 ευρώ θα τακάνουμε 120 και 150 ευρώ μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής του παραγωγού στηναλυσίδα αξίας των προϊόντων που παράγει».

Στη διαβούλευση συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ ΚώσταςΜπαγινέτας, ενώ ήρθαν στις Σέρρες ειδικά για την ημερίδα ο αντιπρόεδρος τουΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ ΠαναγιώτηςΧατζηνικολάου και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας.

Η κ. Αραμπατζή ευχαριστώντας τους σημείωσε πως είναι αξιοσημείωτη τέτοια εκπροσώπηση του ΥΠΑΑΤ στις Σέρρες προς ενημέρωση των αγροτών ενώ μετά την ομιλία της Υφυπουργού ακολούθησε ένας ζωηρός και εποικοδομητικός διάλογος διάρκειας πέντε ωρών.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος για τα αγροτικά Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος  Μέγκλας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών Θεόδωρος Καμπούρης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι, γεωπόνοι και ασχολούμενοι με τον Γεωργικό Τομέα.

The post Αραμπατζή: Μάχη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων αγροτών appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
νέα, οφελος, νεα δημοκρατια, σερρες, υπαατ, συμμετοχή, οπεκεπε, συριζα, green, deal, τραπεζες, παα, ποπ, πγε, αθηνα, γεν, ελγα, νοδε, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, βγαινουν, επιδοτησεις, πγε, χωρες, δανεια, δουκας, ελγα, ηγεσια, οικονομια, οπεκεπε, πλαισιο, τηλεφωνο, φυσικη, χαρτες, αγορα, αγροτικη, αυξηση, αρδευση, γεν, γεωργια, δαχτυλο, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εμμανουηλ, ενημερωση, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, ιδια, υφυπουργος, θεοφιλος, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κινητο, μειωση, ναφθαλινη, νυχτα, νοδε, εξοφληση, οκτω, οστα, ουσια, παα, περιβαλλον, ροη, ποπ, προγραμματα, πρισμα, ρυπανση, συζητηση, συμμετοχή, σχεδια, τιμη, υπαατ, φορα, χρηστος, ψηφιακη, green, ασφαλεια, deal, δημητρης, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, σπυροπουλος, τραπεζα, θεσεις, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα