Ερωτήματα ΣΕΚ για το φάκελο “Γύρος ΠΓΕ”

Ερωτήματα για την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) καταθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κρατώντας αποστάσεις από την συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ των φορέων που ετοιμάζουν το σχετικό φάκελο (ΕΔΟΚ, ΣΕΒΕΚ, Ομοσπονδία Χοιροτρόφων).

Συγκεκριμένα με επιστολή που αποστέλει στην πολιτική ηγεσία του Υπουρβείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος θέτει ερωτήματα ως προς την προέλευση της πρώτης ύλης και επιμένει στην ελληνική προέλευση του κρέατος. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ

υπάρχει διαφορετική διατύπωση στις ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει για την πρόσφατη συνάντηση των παραπάνω φορέων αφενός το Υπουργείο, αφετέρου η ΕΔΟΚ.

Σημειώνουμε ότι ο Σύνδεσμος συμμετέχει στην ΕΔΟΚ.

Η επιστολή του ΣΕΚ

Προς:

1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη

2.Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή

3. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Κώστα Σκρέκα

4. Πρόεδρο Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος κο Ελευθέριο Γίτσα

Κύριοι Υπουργοί, Κυρία Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,

Όπως είναι ευρέως γνωστόστις 30 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Υφυπουργού ΑγροτικήςΑνάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή με εκπροσώπους των θεσμικώνφορέων, της διεπαγγελματικής κρέατος, της βιομηχανίας κρέατος και χοιροτρόφων,εν όψει της κατάθεσης του φακέλου για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠροϊόντοςΓεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΥπΑΑΤ:

Η κα Αραμπατζή ανέδειξετο γεγονός «ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας), θα προβλέπεταιεπιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΚ με τίτλο «Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ»:

«Στον φάκελο αναφέρεταιότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν καιζώα που εκτρέφονται στη χώρα».

Με μια προσεκτικήανάγνωση και των δύο ανακοινώσεων προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

Αφού για το Γύρο με ελληνικό κρέας θα προβλέπεται ειδική επισήμανση επιπλέον της ένδειξης ΠΓΕ, θα υπάρχει και γύρος με εισαγόμενες πρώτες ύλες που θα έχει την ένδειξη ΠΓΕ; σε τι ποσοστό; με ποιες διαδικασίες;Αφού ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα θα υπάρχει και εισαγόμενη πρώτη ύλη από ζώα που δεν γεννήθηκαν ούτε εκτρέφονται στη χώρα μας;Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε γιατί η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ τιτλοφορείται «Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ»;Αφού ο φάκελος δεν είχε κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ποια είναι η τελική πρόταση, έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, πότε θα μας γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό της;

Επισημαίνεται ότι οΣύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και οι κτηνοτρόφοι τους οποίους εκπροσωπεί,ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής κρέατος.

Η κατοχύρωση του Γύρου ωςΠροϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική παραγωγήκρέατος, τους Έλληνες παραγωγούς, τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου καιγενικότερα για την Ελληνική οικονομία, υπό το όρο ότι η πρώτη ύλη (κρέας) είναιελληνική από ζώα που γεννήθηκαν και εκτρέφονται στη χώρα μας.

Ο Σύνδεσμος ΕλληνικήςΚτηνοτροφίας ζητάει άμεσα να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει.

The post Ερωτήματα ΣΕΚ για το φάκελο “Γύρος ΠΓΕ” appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα