Εθνικό σχέδιο για την κτηνοτροφία εισηγείται στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο ΣΕΚ

Με θέμα την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απευθύνει υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία, σήμερα, έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης.

Περιγράφοντας για άλλη μία φορά ο ΣΕΚ με μελανά χρώματα τηνκατάσταση, κάνει λόγο για χιλιάδες κτηνοτρόφους που «έχουν εγκαταλείψει τοεπάγγελμά τους,

ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης εξαιτίας του υψηλού κόστουςπαραγωγής και των πολιτικών ορισμένων γαλακτοκομικών εταιρειών που έχουν στόχοτην αύξηση των κερδών τους μέσω της συμπίεσης των τιμών παραγωγού,συμπαρασύροντας όλο τον τομέα της μεταποίησης, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων,της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, κ.ά.»

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΚ προτείνει ορισμένα μέτρα που είναι, όπωςτονίζει, άμεσης προτεραιότητας. Μεταξύ αυτών μιλά για μείωση του υψηλού κόστουςπαραγωγής, μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος των κτηνοτρόφων στο13% με προοπτική να πάει στο 8%, θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, μείωσηΦΠΑ εισροών (π.χ. μηχανήματα) από 24% σε 13%, μείωση της τιμής ηλεκτρικούρεύματος για τους αγρότες, κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής (π.χ.παραγωγικά ακίνητα), ρύθμιση των δανείων των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Για στήριξη των νέων αγροτών-κτηνοτρόφων ο ΣΕΚ θεωρεί απαραίτητονα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε νέους «που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ζωική παραγωγήμε απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράςγια τα πρώτα πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αποσβέσεις είναι μακροχρόνιες».

Ο ΣΕΚ θέτει επίσης, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου για τηνκτηνοτροφία, την ανάγκη προστασίας των προϊόντων, των καταναλωτών και της εθνικήςοικονομίας από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ζωικών και άλλωνπροϊόντων. Στη βάση αυτή ζητά έλεγχο των εισαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης,εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων, αυστηρές κυρώσεις, αλλά και τηνπλήρη εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης των κρεάτων στηνταμειακή μηχανή των σημείων λιανικής πώλησης.

Επιπλέον ο ΣΕΚ θέτει σε προτεραιότητα τα εξής:

1. Σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς οικονομικήεπιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνιααπόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση. Αξιοποίηση των ακαλλιέργητων εκτάσεων γιαεπιτόπια παραγωγή ζωοτροφών. 2. Νέο συνεταιριστικό πλαίσιο στην πορείαανασυγκρότησης των συνεταιρισμών, ώστε να αποτελέσουν το βασικό μοχλό αγροδιατροφικήςανάπτυξης. Ενοποίηση συνεταιριστικού κινήματος που σήμερα είναι διασπασμένο καιδυνατότητα χάραξης κοινής αγροτικής συνεταιριστικής πολιτικής. Ίδρυση ΑγροτικούΕπιμελητηρίου. 3. Συμμετοχή εκπροσώπων των Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων στα Δ.Σ.των Οργανισμών ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΦΕΤ. 4. Να μην μειωθούντα διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020, να μην υπάρξει σεκαμία περίπτωση επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, να διατηρηθεί η Αρχιτεκτονική της ΚΑΠμε τους δύο πυλώνες. 5. Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικώνζώων. 6. Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής. 7.Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης με πιστοποίηση των επαγγελματικώνπροσόντων. 8. Οριστική επίλυση του ζητήματος της αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.9. Εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως αυτή της ευφυούς γεωργίας, και στην κτηνοτροφία.10. Δημιουργία ανταγωνιστικών εταιρικών σχημάτων logistics σε κάθε Περιφέρεια μεσυμμετοχή και των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων που να μπορούν ναδημιουργήσουν σοβαρές οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη και καθιστώντας τα ελληνικά προϊόντα πολύ πιο ανταγωνιστικά στην εσωτερικήαγορά και στις αγορές του εξωτερικού. 11. Να ισχύσει άμεσα και για την Κρήτη τοσύνολο των ρυθμίσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύουν για τις υπόλοιπεςνησιωτικές περιοχές της χώρας.

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστολή που απευθύνει ο ΣΕΚ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον ο ΣΕΚ απευθύνει άλλη επιστολή στον πρωθυπουργό, τα συναρμόδια Υπουργεία και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με τα άμεσα οικονομικά μέτρα που χρειάζονται για την επιβίωση της κτηνοτροφίας. Μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Τέλος, την ανάγκη να εκπροσωπείται ο κτηνοτροφικός κλάδος στα Διοικητικά Συμβούλια σημαντικών για την κτηνοτροφία και γεωργία οργανισμών-φορέων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛ.Γ.Α., ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε.Φ.Ε.Τ, ΕΦΚΑ Αγροτών). «Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται, για παράδειγμα αποφάσεις για την αγροτική έρευνα, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών, το σχεδιασμό–υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, την προώθηση και διάχυση νέων τεχνολογιών, τη διατήρηση των ζωικών γενετικών πόρων, τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και πλείστα άλλα ζητήματα και να απέχουν από τα όργανα λήψης των αποφάσεων οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς των παραγωγών», αναφέρει ο ΣΕΚ, καταλήγοντας: «Ιδιαίτερα η συμμετοχή του ΣΕΚ είναι απαραίτητη, αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη, εθνικής εμβέλειας, κτηνοτροφική οργάνωση στη χώρα με μέλη, ενώσεις, Α.Ε.Σ. συνεταιρισμούς, συλλόγους και μεγάλες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής (βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία, μελισσοκομία)». Δείτε εδώ αναλυτικά την επιχειρηματολογία του ΣΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα