Κρούσμα επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου στην Ελβετία

Η επιζωοτική αιμορραγική νόσος EHD έκανε την εμφάνισή της πρόσφατα, σε ένα μοσχάρι, σε αγρόκτημα κοντά στη Βέρνη. Η ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό υψηλό πυρετό, λήθαργο, αιμορραγία από διάφορα μέρη του σώματος και απροθυμία για φαγητό. Από τα ζώα, τα βοοειδή επηρεάζονται περισσότερο, με τα κλινικά συμπτώματα της EHD να μην διακρίνονται από εκείνα του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Τα πρόβατα και οι κατσίκες μπορούν επίσης να μολυνθούν αλλά σπάνια εμφανίζουν εμφανή συμπτώματα.

Ο

μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στην εξάπλωση των μολυσμένων κουνουπιών, ενώ η θνησιμότητα μεταξύ των ζώων εκτροφής είναι πολύ χαμηλή κι έτσι δεν υπάρχει υποχρέωση θανάτωσης του μολυσμένου ζώου εκτός εάν αρρωστήσει σοβαρά. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας.

Με την εμφάνιση του συγκεκριμένου κρούσματος, η Ελβετία δεν θεωρείται πλέον απαλλαγμένη από EHD, γεγονός που οδηγεί σε περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο ζώων εκτροφής και του σπέρματος τους. Η ασθένεια εξαπλώνεται στην Ευρώπη από το 2022. Επιδημίες έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της EHD στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ελβετία. Είναι αβλαβές για τον άνθρωπο, αφού δεν μεταφέρεται ούτε η κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από μολυσμένο ζώο αποτελεί κίνδυνο.

Πηγή: euromeatnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
krousma-epizootikis-aimorragikis-nosou-stin-elvetia.htm
Τυχαία Θέματα