Οφειλές προς Ταμεία: Κούρεμα και 120 δόσεις για ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται ηρύθμιση οφειλών των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρει η υπουργόςΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σεσυνέντευξή της στην εφημερίδα DOCUMENTO.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι «θαπροχωρήσουμε σε σχετική νομοθέτηση τον Φεβρουάριο, προκειμένου η ρύθμιση νατεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο. Θα αφορά ενεργούς και ανενεργούςεπαγγελματίες και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους». Προσθέτει,επίσης, ότι «για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα υπάρξεικούρεμα

της βασικής οφειλής, η οποία θα μειωθεί μέσω επανυπολογισμού τωνοφειλόμενων εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά ταέτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά85%. Η νέα μειωμένη οφειλή που θα προκύψει θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και120 δόσεις, ενώ σε δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν και οι οφειλές πουδημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017. Για οφειλή έως 3.000 ευρώ οι δόσειςθα είναι έως και 36 και για μεγαλύτερη οφειλή θα είναι έως και 120».

Η υπουργός αναφέρεται επίσης στον νέοκατώτατο μισθό. «Από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν άμεσα περίπου880.000 συμπολίτες μας», υπογραμμίζει. «Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι»,σημειώνει, θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα,προσθέτει, θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατομισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομαεπίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομαδιαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουνπερισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας».

Η Υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι«το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Μετά απόέγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για τηναύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατουμισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο τηςεργασίας και τους νέους».«Ηαύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι μόνο εργαλείο δικαιότερης κατανομής τουπαραγόμενου πλούτου και μοχλός κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και σημαντικόαναπτυξιακό μέτρο. Θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικόγια μια οικονομία όπως η ελληνική, και άρα θα συμβάλλει στην αναπτυξιακήδυναμική της οικονομίας», δηλώνει η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «στόχοςμας δεν είναι μόνο να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτές να είναιαξιοπρεπείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα