Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για μη καθαρισμό κοπής κρεάτων

Στο 7ο Συνέδριο που διοργάνωσε το Meat News για 7η χρονιά φέτος ένα από τα θέματα που θίχτηκαν και έκανε πραγματικά εντύπωση ήταν τα αποτελέσματα του μη σωστού καθαρισμού των μηχανημάτων κοπής κρέατος και αλλαντικών. Τα υπολείμματα που παραμένουν στο μηχάνημα καθώς γίνονται επαναλαμβανόμενες κοπές, αποτελεί μια σοβαρή εστία μόλυνσης. Άλλωστε, η νομοθεσία αναφέρει: «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση

το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».

Έτσι, πριν από 20 περίπου ημέρες, ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής επέβαλλαν πρόστιμο σε μεγάλο σουπερμάρκετ στο Ελληνικό επειδή βρέθηκε υπόλειμμα κιμά προηγούμενης κοπής στο μηχάνημα άλεσης κρέατος. Προφανώς τότε εντοπίστηκε στη μηχανή κοπής, κιμάς άνω των 100 γραμμαρίων με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ.

Αλλά και σε σούπερ μάρκετ στην Καλλιθέα συνέβη ένα ανάλογο περιστατικό, μόνο που το πρόστιμα ήταν αυτή τη φορά 2.000 ευρώ, καθώς η παράβαση δεν αφορούσε μία, αλλά δύο μηχανές κοπής κρέατος ενώ σε προϊόν υπήρχε επικολλημένο στίκερ για έκπτωση -1€, ενώ η τιμή του προϊόντος δεν υπήρχε σε πινακίδα ή ετικέτα. Συγκεκριμένα, την κρεατομηχανή που κόβει κιμά από κοτόπουλο, βρέθηκε υπόλειμμα νωπού κιμά του είδους «στήθος κοτόπουλο νωπό Νιτσιάκος»  προηγούμενης κοπής 182γρ., στην κρεατομηχανή  που κόβει μοσχαρίσιο κιμά βρέθηκε υπόλειμμα νωπού κιμά του είδους «λάπα νεαρού μόσχου Ολλανδίας»  προηγούμενης κοπής 832γρ., δεν υπήρχε η πινακίδα/ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες για την τιμή στο ράφι λιανικής, για το προϊόν καφές στιγμής «Douwe Egberts espresso Columbia σε γυάλινη συσκευασία, στο οποίο όμως υπήρχε επικολλημένο στίκερ με την ένδειξη -1ευρώ επί της συσκευασίας. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης και ελέγχου τιμών (price checker) κοντά στο προϊόν, έτσι ώστε η πληροφορία προς τον καταναλωτή για την τιμή του προϊόντος να είναι άμεσα αντιληπτή.

Πηγή: cibum.gr

Keywords
Αναζητήσεις
prostima-se-souper-market-gia-mi-katharismo-kopis-kreaton.htm
Τυχαία Θέματα