Στην κρίση του ΣΕΕ η καμπάνια ενάντια στην κατανάλωση κρέατος

Μέχρι το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) έχει φτάσει το θέμα της διαφημιστικής καμπάνιας που εξελίχθηκε σε συρμό του Μετρό και προέβαλε μηνύματα εναντίον της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, σε σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατατέθηκε, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) υπέβαλε έγγραφη αναφορά σε υπηρεσία

της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του ΕΦΕΤ και η αναφορά διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), προκειμένου να κρίνει τη συμμόρφωση της συγκεκριμένης διαφημιστικής καμπάνιας με τις αρχές του Ελληνικού Κώδικα ∆ιαφήμισης-Επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι το ΣΕΕ, το οποίο συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, είναι αναγνωρισμένη ανεξάρτητη αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία που έχουν ιδρύσει διαφημιστές και διαφημιζόμενοι με σκοπό να ελέγχεται το περιεχόμενο όλων των μορφών της εμπορικής επικοινωνίας και η συμμόρφωση με τις διατάξεις του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας.

Η σημασία των τροφίμων ζωικής προέλευσης

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον έχουν και άλλα σημεία της απάντησης της κ. Τελιγιορίδου, όπου επισημαίνεται ότι «τόσο η ενωσιακή όσο και η εθνική νομοθεσία προβλέπουν την προστασία των ζώων σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας (εκτροφή, μεταφορά, σφαγή)». Ενώ επιπλέον αναφέρεται, με σαφήνεια ότι η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι βασική για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς «τα εν λόγω τρόφιμα αποτελούν την αποκλειστική πηγή απαραίτητων αμινοξέων (αργινίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, ιστιδίνη, θρεονίνη, βαλίνη, τρυπτοφάνη, μεθειονίνη και φαινυλαλανίνη), τα οποία αδυνατεί ο ανθρώπινος οργανισμός να συνθέσει. Ομοίως, το κρέας αποτελεί τη μοναδική πηγή σιδήρου που απορροφάται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό».

Πρακτικά, η κοινοβουλευτική απάντηση της κ. Τελιγιορίδου είναι ταυτόχρονα μια απάντηση και στις πολλαπλές επιθέσεις που δέχεται η κατανάλωση κρέατος, με κορύφωση τη διαφημιστική καμπάνια ακτιβιστικών οργανώσεων vegan στο Μετρό της Αθήνας.

Στο ίδιο έγγραφο επίσης γίνεται αναφορά στον εποπτευόμενο από το ΥΠΑΑΤ Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τον οποίο σημειώνεται ότι «στηρίζει την προώθηση του μοντέλου της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνάδει με τη μακροζωία και την καλύτερη ποιότητα ζωής του Έλληνα. Παρότι η βάση της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής αποτελείται από προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως το ψωμί, τα δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), τα φρούτα και τα λαχανικά, η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει και άλλες ομάδες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι και το κρέας, αλλά σε μικρότερη ποσότητα ή/και συχνότητα. Δυνητικά, μικροβιολογικοί, χημικοί και διατροφικοί κίνδυνοι μπορούν να υπάρχουν και σε μία διατροφή αυστηρά χορτοφαγική, αλλά και σε μία διατροφή που περιλαμβάνει προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως έχουν καταδείξει μελέτες στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτόν, απαιτούνται μέτρο και ποικιλία τροφίμων στη διατροφή».

Για το θέμα αυτό, δείτε προηγούμενες αναρτήσεις του meatnews.gr

Διαμαρτυρία της ΕΔΟΚ για δυσφήμηση του ελληνικού κρέατος σε συρμό του Μετρό

Καμπάνια των vegans στο Μετρό κατά της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων

Η ΠΟΚΚ υπερασπίζεται το κρέας σε τηλεοπτικές εκπομπές

Keywords
Τυχαία Θέματα