Ποιος ήταν ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Στις παγκόσμιες εγκυκλοπαίδειες αναφέρεται ως ο «μεγαλύτερος αεροπόρος του 20ου αιώνα»!

Ίσως είναι υπερβολή, αλλά σίγουρα ήταν ένας κορυφαίος πολεμιστής που οργάνωσε και τέθηκε επί κεφαλης της πιο γνωστής αεροπορικής επίθεσης.

Ήταν ο «αρχιτέκτονας» της συντριβής του αμερικανικού Στόλου στο Περλ Χάρμπορ!

Ο Μιτσούο Φουσίντα (ιαπωνικά: 淵田 美津雄‎, 3 Δεκεμβρίου 1902 – 30 Μαΐου 1976) ήταν πλοίαρχος στη Αεροπορία του Αυτοκρατορικού Ναυτικού της Ιαπωνίας και αεροπόρος βομβαρδιστής

στο Ιαπωνικό Ναυτικό πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου .

Έγινε γνωστός γιατί ήταν επικεφαλής του πρώτου κύματος αεροπλάνων που επιτέθηκε στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Υπηρετώντας υπό τον αντιναύαρχο Τσουίτσι Ναγκούμο, (Chūichi Nagumo), διοικητή του στόλου, ο Μιτσούο Φουσίντα ήταν ο σχεδιαστής της επίθεσης.

Μετά το πέρας του πολέμου ο Φουσίντα έγινε χριστιανός ευαγγελικός και ταξίδεψε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία του.

Εγκαταστάθηκε οριστικά στις ΗΠΑ αλλά δεν έγινε ποτέ Αμερικανός πολίτης.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για την επίτευξη του στόχου ο Γιαμαμότο κρίνει ότι απαιτείται πολύ προσεκτική προετοιμασία και άριστη εκπαίδευση των αεροπόρων που θα συμμετάσχουν. Επιλέγεται, ως τόπος εκπαίδευσης, η ακτή της Καγκοσίμα (Kagoshima Bay) λόγω των ομοιοτήτων που παρουσιάζει με το Περλ Χάρμπορ.

Από την πλευρά των Αμερικανών δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία.

Η αμερικανική διοίκηση θεωρεί ότι η Χαβάη απέχει πολύ από τις ιαπωνικές βάσεις, ώστε οι Ιάπωνες να τολμήσουν εναντίον της οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.

Ως συνέπεια, δεν τοποθετούν τα ανθυποβρυχιακά δίκτυα ούτε απλώνουν επάνω από τη βάση το φράγμα αεροστάτων.

Η επίθεση προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου 1941, ημέρα Κυριακή.

Την επιχείρηση αναλαμβάνει η 1η μοίρα αεροπλανοφόρων του Ιαπωνικού στόλου με επικεφαλής τον Ναύαρχο Τσουίτσι Ναγκούμο. Η δύναμή του περιλαμβάνει έξι αεροπλανοφόρα (Ακάγκι, Κάγκα, Χιριού, Σοριού, Σοκακού, Ζουϊκακού), τα οποία μεταφέρουν, συνολικά, 423 αεροσκάφη, καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά οριζοντίου επιθέσεως και καθέτου εφορμήσεως καθώς και βομβαρδιστικά μεταποιημένα σε τορπιλοβόλα.

Επικεφαλής αυτής της αεροπορικής δύναμης είναι ο πλοίαρχος Μιτσούο Φουσίντα.

Στις 07:02 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου, το πρώτο κύμα των ιαπωνικών αεροπλάνων, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φουσίντα, έχουν φθάσει στο Οάχου και βλέπουν τους στόχους τους εκεί που περίμεναν να είναι:

Στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και κατά μήκος μιας αποβάθρας που αποκαλείται «Battleship Row» (στοίχος πολεμικών).

Ο Φουσίντα στέλνει στη μοίρα το συμφωνημένο σύνθημα ότι οι στόχοι είναι στη θέση τους και η επίθεση αρχίζει: «Tora, tora, tora». (Tora στα ιαπωνικά σημαίνει τίγρη).

Το σήμα φθάνει όχι μόνον στη μοίρα, αλλά και 5.000 μίλια μακρύτερα, στη ναυαρχίδα του Γιαμαμότο, ο οποίος ενθουσιάζεται.

Τα ιαπωνικά αεροσκάφη αναπτύσσονται και αρχίζουν την επίθεση, κτυπώντας όλα τα σκάφη που βρίσκονται ελλιμενισμένα. Παράλληλα, ένα μέρος των αεροπλάνων έχει εντολή να επιλέξει ως στόχο τα αμερικανικά αεροπλάνα που βρίσκονται το ένα πλάι στο άλλο (με το σκεπτικό ότι να μπορούν να καλυφθούν εύκολα, αν παρίστατο ανάγκη!), ώστε τα ιαπωνικά να δράσουν χωρίς εναέριο αντίπαλο.

Πλήττουν τα αεροδρόμια της βάσης και καταστρέφουν στο έδαφος σχεδόν το σύνολο της αμερικανικής αεροπορίας.

Το πρώτο κύμα ολοκληρώνει το έργο του και σε δυάδες ή τριάδες τα αεροσκάφη αποχωρούν για να τα διαδεχθεί το δεύτερο κύμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τορπιλοβόλα.

Επικεφαλής του δεύτερου κύματος είναι ο υπαρχηγός του Φουσίντα, Σικεγκάζου Σιμαζάκι.

Με την επιστροφή των αεροπλάνων στη μοίρα γίνεται απολογισμός της επιχείρησης από τον Φουσίντα, ο οποίος, έχοντας επισημάνει την ακεραιότητα στόχων όπως η «tank farm» προτείνει τον ανεφοδιασμό των αεροπλάνων και την εξαπόλυση τρίτου κύματος επίθεσης.

Όμως ο Ναγκούμο είναι υπερβολικά σώφρων.

Τα σκάφη των ΗΠΑ καταστράφηκαν, οι ίδιες απώλειες είναι ελάχιστες, δεν υπάρχουν λόγοι να επαυξηθούν για στόχους χωρίς μεγάλη αξία.

Ο Φουσίντα προτείνει να προηγηθεί αναγνώριση της ευρύτερης περιοχής για να εντοπισθούν τα αεροπλανοφόρα, όμως ο Ναγκούμο έχει πάρει την απόφασή του και έχει ήδη δώσει την εντολή στη μοίρα να ανακρούσει πρύμνα.

Οι διαμαρτυρίες και οι προτάσεις του Φουσίντα δεν τον μεταπείθουν και η μοίρα παίρνει το δρόμο της επιστροφής.

Ο ΦΟΥΣΙΝΤΑ ΤΟΝ ΧΙΡΟ ΧΙΤΟ!

Στην Ιαπωνία η μοίρα του Ναγκούμο γίνεται δεκτή με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις.

Ογδόντα εκατομμύρια άτομα παραληρούν για την μεγάλη νίκη, ο Φουσίντα γίνεται εθνικός ήρωας και ο Αυτοκράτωρ απαιτεί να τον δεχθεί σε ακρόαση κατά παράβαση του πρωτοκόλλου (ο Φουσίντα είναι ταπεινής καταγωγής).

Ο πολεμικός παροξυσμός φθάνει στο αποκορύφωμά του.

Ένας άνθρωπος μόνον παραμένει βλοσυρός.

Ο ίδιος ο δημιουργός της επιχείρησης Γιαμαμότο.

Σε σχετικές ερωτήσεις των συνεργατών του απαντά ότι δεν είναι ευχαριστημένος.

Τα αεροπλανοφόρα, ο κύριος στόχος της επιχείρησης δεν επλήγησαν.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με μεγαλύτερη ταχύτητα και βιαιότητα από όση αναμενόταν.

Εν τούτοις, η Ιαπωνία είχε επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει, σχεδιάζοντας την επίθεση. Είχε κερδίσει τον χρόνο που της ήταν απαραίτητος για να επεκτείνει την Αυτοκρατορία της στην νοτιοανατολική Ασία, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί σε μάχες με τις ΗΠΑ.

Μπόρεσε, έτσι, να καταλάβει ανενόχλητη τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και όλες τις περιοχές που θεωρούσε απαραίτητες για να επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο της, την αυτονομία της σε πλουτοπαραγωγικές περιοχές και πρώτες ύλες.

Αποδείχθηκε, όμως, ότι η άποψη του Φουσίντα για εξαπόλυση τρίτου κύματος ήταν, στρατηγικά, ορθότερη της άποψης που επέβαλε ο Ναγκούμο.

Πριν περάσουν έξι μήνες, οι ΗΠΑ επιφέρουν την πρώτη ήττα στις ιαπωνικές δυνάμεις, στη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ, και ανατρέπουν τη στρατηγική κατάσταση στον Ειρηνικό.

Αν το τρίτο κύμα, που είχε προτείνει ο Φουσίντα, είχε εξαπολυθεί και επιτύχει τον στόχο του, οι ΗΠΑ θα είχαν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν όλες τις βάσεις τους στον Ειρηνικό και να αποσυρθούν στη δυτική ακτή της χώρας τους, αυξάνοντας κατά 2.200 μίλια την απόστασή τους από το θέατρο επιχειρήσεων της Ιαπωνίας.

Πληροφορίες

Fuchida, Mitsuo (2011). For That One Day: The Memoirs of Mitsuo Fuchida, Commander of the Attack on Pearl Harbor.

For That One Day: The Memoirs of Mitsuo Fuchida, the Commander of the Attack on Pearl Harbor.

The post Ποιος ήταν ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα