Τεχνητή Νοημοσύνη και Σύγχρονος Πόλεμος-Διονύσιος Καραβίδας

Γράφει οΔιονύσιος Καραβίδας

Ζούμε την απαρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, πού χαρακτηρίζεται ως η εποχή των αλγορίθμων.

Δυστυχώς, η ιστορία μας έχει δείξει ότι πολλά από τα ανθρώπινα τεχνολογικά επιτεύγματα βρήκαν άμεσες εφαρμογές στην πολεμική βιομηχανία. Πολλές φορές, ο ίδιος ο πόλεμος έγινε εφαλτήριο για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους δύο μεγάλους Παγκοσμίους πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων γεννήθηκε το πρώτο εμβόλιο γρίπης, άρχισε η μαζική παραγωγή της πενικιλίνης, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι κινητήρες jet

και οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κατασκευάστηκε το ραντάρ, επιτευχθεί η πρώτη μετάγγιση πλάσματος και πολλά άλλα.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι δύο υπερδυνάμεις της εποχής αναλώθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου κούρσα έρευνας και καινοτομίας, με σκοπό την επίτευξη και εξασφάλιση της τεχνολογικής υπεροχής έναντι του αντιπάλου. Παράπλευρο κέρδος αυτής της κούρσας υπήρξε και η εξερεύνηση του διαστήματος, η οποία κορυφώθηκε την 21η Ιουλίου 1969, όταν ο Neil Armstrong έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Είχε προηγηθεί το τεχνολογικό επίτευγμα που έκανε τον Γιούρι Γκαγκάριν την 12η Απριλίου 1961 τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα.

Είναι προφανές λοιπόν πως η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την φυσική τάση τους ανθρώπου προς την καταστροφή και τον πόλεμο. Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι νέες τεχνολογίες και οι αλγόριθμοι, όπως για παράδειγμα τα νευρωνικά δίκτυα (neural networks), η μηχανική μάθηση (machine learning) και η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), βρίσκουν πολλές και άμεσες εφαρμογές στην πολεμική/στρατιωτική βιομηχανία.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη αμυντική βιομηχανία είναι πολύ σημαντικός και αναμένεται να γίνει καθοριστικός μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα, μεταξύ άλλων, να συλλέγει μεγάλο όγκο πληροφοριών από διαφορετικές πηγές, αναλύοντάς τον αποτελεσματικά σε ελάχιστο χρόνο, παρέχοντας ακριβείς συμπεράσματα για τις τοποθεσίες τόσο πιθανών υποβρυχίων στόχων, όσο και για τις θέσεις επίγειων κινητών εκτοξευτών πυραύλων. Έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται αυτόνομα μικροσκοπικές συσκευές/όπλα (όπως UAVs) και να τα κατευθύνει σε συγκεκριμένους στόχους, χωρίς τον κίνδυνο ανίχνευσής τους από εχθρικά ραντάρ, επιτυγχάνοντας ένα συντονισμένο χτύπημα μέσω του αυτόματου συγχρονισμού [1]. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε νευραλγικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου [2] και κυβερνοεπιθέσεων [3].

Οι νέες τεχνολογίες βρίσκουν εφαρμογές και στο έμψυχο δυναμικό του στρατεύματος, επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική πρόσληψη των κατάλληλων υποψηφίων, στις κατάλληλες θέσεις [4]. Επίσης, εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσής που συμβάλουν στην βελτίωση της ικανότητας και αποτελεσματικότητας του έμψυχου δυναμικού μπορούν να καταρτιστούν, με βάση τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά του καθενός.

Πέραν των υψηλών ικανοτήτων, η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει το κόστος και ταυτόχρονα αυξάνει την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων. Ως αποτέλεσμα, θα ενταθεί έτι περαιτέρω ο ανταγωνισμός και η διεθνής κούρσα εξοπλισμών από τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία), με επίκεντρο τα οπλικά σύστημα που θα βασίζονται μερικώς, ή και εξολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη [5].

Φυσικά μιλάμε για προηγμένες τεχνολογίες που βρίσκονται όχι σε εμβρυακό, αλλά σίγουρα σε αρχικό στάδιο. Ακόμα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα συμβατικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για δεκαετίας. Προς το παρόν, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων συνεπικουρούν τον ανθρώπινο παράγοντα, προσφέροντάς του πολύτιμη βοήθεια στην γρήγορη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Παρόλα αυτά, η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών είναι αλματώδης και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι σχετικά σύντομα, όλο και περισσότερο θα αναπτύσσονται οπλικά συστήματα χαμηλού κόστους, αλλά άκρως αποτελεσματικά, που θα έχουν ως επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη.

Χώρες που επενδύουν σε αυτές τις τεχνολογίες και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν, είναι βέβαιο πως θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους στο πεδίο, στο άμεσο μέλλον. Ήδη κάποιες τέτοιες τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία εσχάτως, με την καθοριστική συμβολή των UAVs σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία αντιπαραθέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα μας - ως χώρα του δυτικού κόσμου - οφείλει να εργαστεί άοκνα, (1) αναπτύσσοντας την εγχώρια πολεμική της βιομηχανία, (2) αξιοποιώντας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της, (3) επενδύοντας στους αλγόριθμους και τις νέες τεχνολογίες που βασίζονται σε αυτούς.

Διονύσιος Καραβίδας

Επίκουρος Καθηγητής

Queen’s University Belfast, UK

Παραθέσεις

[1] Wilson, C. (2020). Artificial intelligence and warfare. 21st Century Prometheus: Managing CBRN Safety and Security Affected by Cutting-Edge Technologies, 125-140.

[2] Sharma, P., Sarma, K. K., & Mastorakis, N. E. (2020). Artificial intelligence aided electronic warfare systems-recent trends and evolving applications. IEEE Access, 8, 224761-224780.

[3] Hallaq, B., Somer, T., Osula, A. M., Ngo, K., & Mitchener-Nissen, T. (2017, June). Artificial intelligence within the military domain and cyber warfare. In Eur. Conf. Inf. Warf. Secur. ECCWS (pp. 153-157).

[4] Oswal, N., Khaleeli, M., & Alarmoti, A. (2020). Recruitment in the Era of Industry 4.0: use of Artificial Intelligence in Recruitment and its impact. PalArch's Journal of Archaeology of Egypt/Egyptology, 17(8), 39-47.

[5] Johnson, J. (2019). Artificial intelligence & future warfare: implications for international security. Defense & Security Analysis, 35(2), 147-169.

The post Τεχνητή Νοημοσύνη και Σύγχρονος Πόλεμος-Διονύσιος Καραβίδας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεχνητή Νοημοσύνη, Σύγχρονος Πόλεμος-Διονύσιος Καραβίδας,techniti noimosyni, sygchronos polemos-dionysios karavidas