Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ. 18 καταγγελίες για βια σε βάρος του αστυνομικού που τον έπνιξε. Χάος για τρίτη μέρα στη Μινεάπολη (φωτο και βίντεο)

Η αστυνομία αποφάσισε την απομάκρυνση του αστυνομικού που προκάλεσε με το γόνατό του ασφυξία στον Τζορτ Φλόιντ, καθώς και άλλων τριών που συμμετείχαν στο επεισόδιο.

Κοινή συνισταμένη των δύο, που πρωταγωνιστούν στο βίντεο της κτηνωδίας, είναι οι εις βάρος καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας. Τον Ντέρεκ Τσάβιν, ο οποίος είχε καθηλώσει τον Φλόιντ στην άσφαλτο, βαραίνουν 18 καταγγελίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν

να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Στην πόλη πάντως, κυκλοφορούν αφίσες με το ποιόν του Ντέρεκ Τσάβιν, στις οποίες καταγράφονται τα έργα και οι ημέρες του αστυνομικού της Μινεάπολης.

Παρ’ ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι ειδικοί ερευνητές της αστυνομίας κάνουν λόγο για λαβή που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και που απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

Προτεραιότητα η έρευνα για το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ «ύψιστης προτεραιότητας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Erica MacDonald, εκπρόσωπος της Μινεσότα. Η Μακντόναλντ είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ παρακολουθούν «άμεσα και ενεργά» την υπόθεση. «Είναι κρίσιμο, είναι απαραίτητο, είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να γίνει σωστά. Και αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Ωστόσο, καμία ομοσπονδιακή ή πολιτειακή κατηγορία κατά των αξιωματικών δεν ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Τραμπ: Είναι πολύ άσχημο – Ερντογάν: Να τιμωρηθούν οι δράστες

Αντίδραση υπήρξε και από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ, πολύ άσχημο» αυτό που συνέβη, προσθέτοντας ότι ήταν μία «σοκαριστική εικόνα».

Δήλωση έκανε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω Twitter, τονίζοντας ότι πιστεύω ότι οι δράστες αυτής της απάνθρωπης πράξης θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα».

Κοινή δήλωση από τις οικογένειες

Οι οικογένειες των Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery (όλες με νεκρούς από αστυνομικούς) εξέδωσαν κοινή δήλωση. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Είμαστε συντετριμμένοι για την ανόητη βία που έχει ραγίσει τις καρδιές των οικογενειών μας. Ενώ είμαστε ευγνώμονες για την έκχυση της αγάπης και της υποστήριξης, είναι σημαντικό τώρα – περισσότερο από ποτέ – να χρησιμοποιούμε τις φωνές μας για να κάνουμε αλλαγές, να απαιτήσουμε λογοδοσία στο σύστημα δικαιοσύνης μας και να τιμήσουμε τις κληρονομιές της Breonna, του Ahmaud και του George ζωντανά. Αυτό είναι μια εθνική κρίση και η κυβέρνησή μας πρέπει να αναλάβει άμεση και εκτεταμένη δράση για την προστασία των κοινοτήτων μας».

Οι οικογένειες ζήτησαν ακρόαση από το Κογκρέσο και μια εθνική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας που αποσκοπεί στον τερματισμό της φυλετικής βίας και στην αύξηση της ευθύνης της αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ο μαύρος αστυνομικός που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν! Πώς κατάφερε να συνομιλεί καθημερινά ακόμη και με τον αρχηγό της ΚΚΚ χωρίς να γίνει αντιληπτός. Η ιστορία του έγινε ταινία (Βίντεο) …

Τζορτζ Φλόιντ: Ο αγαθός γίγαντας που δεν πρόλαβε να ζήσει

Τον έβλεπες και έφτανε να σου χαμογελάσει μόνο για να διαπιστώσεις ότι ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν ένας αγαθός γίγαντας, ένα μεγάλο παιδί, που δεν πρόλαβε να ζήσει.

Και δεν πρόλαβε γιατί κάποιοι αστυνομικοί αποφάσισαν ότι επειδή ήταν ένας μεγαλόσωμος Αφροαμερικανός, ήταν ταυτόχρονα μια απειλή για τους ίδιους, η οποία έπρεπε να εξαλειφθεί.

Εξαλείφθηκε με έναν τρόπο που συγκλόνισε τον κόσμο, με τον Τζορτζ να «σβήνει» έχοντας στον αυχένα του το γόνατο ενός αστυνομικού να τον πατάει.

George Floyd is dead, after the cops kneeled on his neck until he lost consciousness.
It’s been 6 years since the choking death of Eric Garner and here we are STILL.
The cops involved were fired. Now they should be arrested. pic.twitter.com/FK0P96N2MV

— In the NOW (@inthenow) May 26, 2020

 Αυτός αποφάσισε ότι ο Φλόιντ δεν θα μπορέσει να δει ξανά τις δύο κόρες του να μεγαλώνουν και να ζει μαζί τους μοναδικές στιγμές.

Η 6χρονηGianna -η μικρότερη-τον αναζητάει επίμονα τις τελευταίες ημέρες, θέλει την τεράστια αγκαλιά του μπαμπά της, αυτήν που κάθε κοριτσάκι λατρεύει να κουρνιάζει μέσα της και να νοιώθει ότι μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.

Όμως αυτό δεν θα το ζήσει ξανά η μικρή, ούτε η ετεροθαλής αδερφή της, καρπός του έρωτα ανάμεσα στον Τζορτζ και την πρώην σύντροφο του. Αυτή που θρηνεί μαζί με τους δικούς του ανθρώπους για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, η οποία συγκλόνισε την υφήλιο.

Μια υφήλιο που μέχρι πριν λίγα 24ωρα δεν ήξερε ποιος ήταν ο Τζορτζ, αυτός ο ήρεμος γίγαντας με την καρδιά μικρού παιδιού, που το κλάμα του ακούστηκε σε μια κλινική της Βόρειας Καρολίνας, πριν από σαράντα έξι χρόνια.

Έμφυτο ταλέντο στον αθλητισμό

Ήταν μωρό ακόμη όταν μετακόμισε οικογενειακώς στο Χιούστον, όπου οι γονείς του αναζητούσαν μια νέα αρχή στην ζωή τους και πιθανότατα ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί τους.

Ένα καλό παιδί που μεγάλωσε στο προάστιο Third Ward, μια περιοχή στον Νοτιανατολικό τομέα μιας βιομηχανικής πόλης, την οποία δεν χαρακτηρίζεις εύκολα όμορφη.

Ο Τζορτζ μεγάλωσε όπως πολλοί Αφροαμερικανοί με έμφυτο ταλέντο στον αθλητισμό, ειδικά στο μπάσκετ και το football, αφού η σωματοδομή του, τον καθιστούσε ιδανικό για τα συγκεκριμένα αθλήματα.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ο μάγειρας – ήρωας του Περλ Χάρμπορ. Έπιασε στα χέρια του για πρώτη φορά αντιεροπορικό και πολέμησε με αυτοθυσία. Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός που παρασημοφορήθηκε, αλλά σκοτώθηκε σε άλλη επιδρομή … 

Η μοιραία απόφαση

Τελείωσε το γυμνάσιο και ξεκίνησε να σπουδάζει σε κολέγιο της Φλόριντα, κυνηγώντας πιθανότατα την ευκαιρία να ξεχωρίσει, αλλά τελικά δεν τελείωσε τις σπουδές του.

Έτσι επέστρεψε στο Χιούστον, όπου ασχολήθηκε με το hip-hop, ως μέλος των Screwed Up Click, στο οποίο τον πρώτο λόγο είχε μια μυθική μορφή, ο Dj Screw.

Παράλληλα εργαζόταν περιστασιακά για να τα φέρνει βόλτα, μόνο που στα τέλη του 2017, τα πράγματα οικονομικά άρχισαν να ζορίζουν.

Πώς βρέθηκε στη Μινεάπολις

Έτσι το 2018 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Μινεάπολις αφού διαπίστωσε ότι εκεί υπήρχε δουλειά και ξεκίνησε ως οδηγός φορτηγού αρχικά ενώ αργότερα ως σεκιουριτάς σε διάφορα μαγαζιά.

Τα αφεντικά του, οι συνάδελφοι του, ακόμη και οι πελάτες είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τον Τζορτζ, όταν ρωτήθηκαν από τα ΜΜΕ.

«Ήταν ένας αγαθός γίγαντας» είπε κλαίγοντας η τελευταία σύντροφος του Roxie Washington με την οποία μεγάλωναν μαζί την μικρή Gianna που συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι κάνουν λάθη και επειδή ήταν τόσο μεγαλόσωμος πίστευαν ότι είναι ένα επιθετικό άτομο, και όχι ένας άνθρωπος που είχε μόνο αγάπη μέσα του και λατρεία για την κόρη του».

Ό,τι κι αν είχε, το έχασε όταν έγινε πρωταγωνιστής και θύμα σε ένα σκηνικό απίστευτης σκληρότητας, με την μπότα ενός αστυνομικού να του πατάει τον λαιμό, συνέχεια.

Ούτε η φράση «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ούτε η τελευταία του λέξη «μαμά» στάθηκαν ικανές να γλιτώσουν τον 46χρονο καλοκάγαθο γίγαντα από την μοίρα του.

Μια μοίρα που στήθηκε πάνω στις προφητικές λέξεις από το«1984» του George Orwell, απόλυτα ταυτισμένες με τα όσα έζησε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ο Φλόιντ: «Οι παλιοί πολιτισμοί ισχυρίζονταν πως βασίζονταν πάνω στην αγάπη και τη δικαιοσύνη. Ο δικός μας βασίζεται στο μίσος. Στο δικό μας κόσμο δεν θα υπάρχουν άλλα συναισθήματα εκτός από την οργή, το μίσος, την θριαμβολογία και την ταπείνωση.

Όλα τα άλλα θα τα καταπνίξουμε-όλα!

Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου, για πάντα». 

Τρίτη νύχτα άγριων επεισοδίων, στις φλόγες αστυνομικό τμήμα

Για μία ακόμα νύχτα, τρίτη συνεχόμενη, η Μινεάπολη των ΗΠΑ είναι παραδομένη στις ταραχές και στις φλόγες καθώς δεν λέει να κοπάσει η λαική οργή για τον άδικο θάνατο του  άοπλου 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Protesters have burnt the Minneapolis police station. It’s not a joke. #Minneapolisprotests pic.twitter.com/FBZYB81QtI

— Gõlden (@thinkGolden_) May 29, 2020

Οι τελευταίες του λέξεις πριν χάσει τις αισθήσεις του «I can’t breathe» (δεν μπορώ να αναπνεύσω) πυροδότησαν ένα κύμα διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Στην Μινεάπολη, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγονταν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ενώ ο κυβερνήτης της Μινεσότα αναπτύσσει στους δρόμους της πόλης άνδρες της Εθνικής Φρουράς για να βοηθήσουν την Αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ντένβερ, του Κολοράντο και άλλων μεγάλων αμερικανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που επανέφερε στο προσκήνιο την βία και τον ρατσισμό εναντίον των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βίαιες ταραχές ξέσπασαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Κεντάκι, όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί και υπάρχουν αναφορές για θύματα.

The post Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ. 18 καταγγελίες για βια σε βάρος του αστυνομικού που τον έπνιξε. Χάος για τρίτη μέρα στη Μινεάπολη (φωτο και βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
φωτο, τριτη, χαος, μηχανη του χρονου, υπουργειο δικαιοσυνης, twitter, taylor, δραση, μτχ, κκκ, lost, eric, νέα, click, μμε, orwell, ηπα, joke, διαδηλωσεις, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ομαδα διας, Ελιζαμπεθ Τειλορ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, συλληψεις, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, αστυνομικο τμημα, ξανα, βιντεο, αστυνομια, αφισες, δουλεια, εθνικη, ηπα, κκκ, μηχανη του χρονου, μμε, μπασκετ, μωρο, lost, αγαπη, αγκαλια, αυξηση, αξιζει, ανθρωπος, ατομο, γινει, γονατο, γονεις, δηλωση, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, εργα, εξι, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ζωη, ζωης, υποθεση, εικονα, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κογκρεσο, λαθη, λογια, λογο, μοιρα, μισος, μορφη, νυχτα, ομαδα, παντα, ομορφη, παιδι, συγκεκριμενα, συνεχεια, συλληψη, τιμωρια, τμημα, φορα, click, eric, hop, ηρωας, ιδανικο, υπουργειο, joke, κλαμα, κορες, καρδιες, καρδια, λεξεις, μαυρος, μεινει, οργη, orwell, πληροφοριες, taylor, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα