Ευρωαγορές: Με βαριές απώλειες αποχαιρέτησαν την εβδομάδα – Πτώση 1,24% για τον DAX

19:26 5/4/2024 - Πηγή: Mononews

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν την Παρασκευή τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής κατρακύλας της Wall Street, εν μέσω νέων δηλώσεων από αξιωματούχους της FED αλλά και ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται πως η Wall Street σημείωσε βαριές απώλειες άνω του 1% την Πέμπτη, με την αγορά να επηρεάζεται τόσο από την άνοδο του πετρελαίου (με το Brent να ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι), το οποίο ενισχύει τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού,

και μια σειρά από αξιωματούχους της FED να επαναλαμβάνουν πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Σε συνδυασμό μάλιστα με ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας και την μεταποίηση τις τελευταίες ημέρες, επανήλθαν οι ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της FED, με τους επενδυτές να εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων της FED συνεχίστηκαν και την Παρασκευή, με την πρόεδρο της FED του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, να δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τη μείωση των επιτοκίων,  καθώς πρώτα θα πρέπει να λυθεί η αβεβαιότητα σχετικά με το σε ποια οικονομική πορεία βρισκόμαστε.

Στα νέα στοιχεία από την Ευρωζώνη, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με νέα προκαταρκτικά στοιχεία. Η πτώση, η οποία ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Παράλληλα, οι κατασκευές στην Ευρωζώνη υποχώρησαν τον Μάρτιο λόγω της υποτονικής ζήτησης.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 506,55 μονάδες, με απώλειες 0,84%, με όλους του επιμέρους κλάδους να κλείνουν στο «κόκκινο».

Στη Βρετανία ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.911,16 μονάδες με απώλειες 0,81%, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις  18.175,04 μονάδες με πτώση 1,24%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 8.061,31 μονάδες με απώλειες 1,11%.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 34.010,88 μονάδες με πτώση 1,29% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 10.916 μονάδες με απώλειες 1,58%.

Μεγάλη χαμένη της ημέρας ήταν η μετοχή της βρετανικής Ocado, ολοκληρώνοντας την ημέρα με απώλειες 8,99%, καθώς ο πρόεδρός της Rick Haythornthwaite θα παραιτηθεί το επόμενο έτος λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του ως πρόεδρος του ομίλου της τράπεζας NatWest.

Πτώση 3,03% σημείωσε και η μετοχή της Delivery Hero μετά από αναφορές του Reuters ότι ο Sachem Head απέκτησε μερίδιο 3,6% στην εταιρεία και ενδέχεται να επιδιώκει την εκδίωξη του διευθύνοντος συμβούλου Niklas Oestberg.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Πέθανε ο 15χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια κοντά στο σχολείο του

Ένοπλες Δυνάμεις: Yπεγράφη η επιστολή για τα 35 ελικόπτερα Black Hawk

CPI: Πούλησαν 440.744 μετοχές οι Αναστάσιος και Μιχαήλ Πικούνης – Στο 15,4% υποχώρησε το ποσοστό τους

Keywords
Αναζητήσεις
evroagores-me-varies-apoleies-apochairetisan-tin-evdomada--ptosi-124-gia-ton-dax.htm
Τυχαία Θέματα