Ο Bezos, ο Zuckerberg και οι άλλοι: Ποια στελέχη των Magnificent Seven ρευστοποιούν και γεμίζουν τις τσέπες τους

Υψηλόβαθμα στελέχη των επτά μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ, γνωστών και ως Magnificent Seven ακολουθούν τα βήματα των Jeff Bezos και Mark Zuckerberg. Πουλούν μέρος των μετοχών τους, που έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Σχεδόν μία ντουζίνα διευθυντές και διοικητικά στελέχη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αύξησαν πρόσφατα τις πωλήσεις των μετοχών

τους, κερδίζοντας πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια από τα τέλη του 2023, αφού δεν είχαν μειώσει τις συμμετοχές τους για διάστημα έως και εννέα ετών, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai. Έχει ήδη πουλήσει περισσότερες μετοχές της μητρικής εταιρείας της Google φέτος σε σύγκριση με όλο το 2023, βάζοντας στην τσέπη συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια από ρευστοποιήσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα, ακόμη και αυτόν τον μήνα. Οι μετοχές της Alphabet έχουν καταγράψει άνοδο άνω του 90% από την αρχή του περασμένου έτους.

Ο διευθυντής της Nvidia, Mark Perry, έχει πουλήσει περισσότερες μετοχές φέτος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ενώ ο Πρόεδρος της Apple, Arthur Levinson, κατέθεσε τον Φεβρουάριο αίτηση για να ρευστοποιήσει το μεγαλύτερο πακέτο από τις μετοχές που κατέχει στην κατασκευάστρια του iPhone, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Εκπρόσωπος της Alphabet δήλωσε ότι οι πωλήσεις του Pichai πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου πλάνου συναλλαγών. Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Apple δεν απάντησε.

Πρωταθλήτρια κερδών η Nvidia

Οι κινήσεις αυτές υπογραμμίζουν πώς οι κυρίαρχοι της Silicon Valley εξαργυρώνουν τις συμμετοχές τους αφού οι μετοχές τεχνολογίας σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά, ανακάμπτοντας από την πτώση του 2022 που προκάλεσαν η άνοδος του πληθωρισμού και οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Nvidia είναι η εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών των Magnificent Seven – και η τρίτη καλύτερη στον δείκτη S&P 500 – φέτος με κέρδη 83%.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι τα γουρούνια παχαίνουν και τα πολύ χοντρά σφάζονται», δήλωσε ο Lloyd Greif, ιδρυτής της επενδυτικής τράπεζας Greif & Co. με έδρα το Los Angeles.

«Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την κορύφωση της αγοράς των μετοχών, και σίγουρα αυτή την περίοδο στιγμή δείχνει να έχει αυξηθεί αρκετά».

Οι πωλήσεις μετοχών των στελεχών των Magnificent Seven

Η ομάδα των επτά εταιρειών τεχνολογίας, που περιλαμβάνει επίσης τις Amazon.com, Microsoft, Meta Platforms και Tesla, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 150% από την αρχή του περασμένου έτους, εν μέρει λόγω της διάθεσης των επενδυτών για τοποθετήσεις σε οποιεσδήποτε μετοχές σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα πρόσφατα τριμηνιαία κέρδη έδειξαν ότι το ράλι έχει ακόμα περιθώρια συνέχισης, καθώς όλες οι εταιρείες εκτός της Meta σημείωσαν κέρδη μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους.

Η Nvidia, που αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις αργότερα αυτόν τον μήνα, είναι η μόνη εταιρεία των Magnificent Seven που δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα.

H περίπτωση της Tesla

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ακόμη και τα στελέχη των εταιρειών που δεν τα πάνε καλά, πουλάνε μετοχές.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρείες των Magnificent Seven, η τιμή της μετοχής της Tesla έχει υποχωρήσει φέτος, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Πρόεδρο της, Robyn Denholm, να υποβάλει φέτος πλάνο για την πώληση μετοχών της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων αξίας περίπου 52 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού δεν είχε αγγίξει το ποσοστό της από το 2022.

Η Αυστραλή στην καταγωγή, η οποία κατέθεσε τον Οκτώβριο ένα πλάνο συναλλαγών που θα την βοηθήσει να «ξεφορτωθεί» δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που λήγουν φέτος, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla τον Αύγουστο του 2014.

Η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί πάνω από 800% από το τέλος εκείνου του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα έχει εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη ακόμη και μετά την πρόσφατη πτώση της τιμής της.

Bezos, Zuckerberg

Ο μεγαλύτερος νικητής από το πρόσφατο ράλι των Magnificent Seven είναι ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο οποίος κέρδισε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές που ρευστοποίησε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τον Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις, οι πρώτες του από το 2021, ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωσή της απόφασης του να μετακομίσει στη «αφορολόγητη» Φλόριντα, από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, η οποία πρόσφατα εισήγαγε φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών.

Το καταπίστευμα του Zuckerberg, καθώς και οργανισμοί για τις φιλανθρωπικές και πολιτικές του δωρεές, άρχισαν να πουλούν μετοχές βάση σχεδίου συναλλαγών τον Νοέμβριο και έκτοτε έχουν ρευστοποιήσει τίτλους αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η τελευταία από αυτές τις πωλήσεις είχε πολύ καλό συγχρονισμό, καθώς η τιμή της μετοχής της Meta έκτοτε έχει υποχωρήσει περίπου 5%.

Εκπρόσωπος του Zuckerberg δήλωσε ότι πουλάει κυρίως μετοχές με βάση το προγραμματισμένο πλάνο συναλλαγών, για να χρηματοδοτήσει τις δικές του φιλανθρωπίες καθώς και αυτές της συζύγου του, Priscilla Chan.

Οι Bezos, 60 ετών, και Zuckerberg, 39 ετών, έχουν συνολική περιουσία περίπου 378 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους να εξακολουθεί να συνδέεται με τις συμμετοχές τους στην Amazon και τη Meta, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Συγκεντρώνοντας όλες μαζί τις συναλλαγές των insiders, «αισθάνεσαι ότι προβλέπουν κάποια κορύφωση της αγοράς», δήλωσε η Claire Madden, διευθύνουσα σύμβουλος της Connection Capital, μιας εταιρείας private equity με έδρα το Λονδίνο. Ορισμένοι κορυφαίοι ηγέτες εταιρειών ξεφορτώνονται μετοχές για πρώτη φορά.

Η Πρόεδρος της Alphabet, Ruth Porat, κέρδισε περίπου 6,6 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μετοχές του γίγαντα των μηχανών αναζήτησης τον Μάρτιο. Πρόκειται για τις πρώτες πωλήσεις που πραγματοποίησε από τότε που εντάχθηκε στην εταιρεία της Silicon Valley το 2015, αφού πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες στη Morgan Stanley.

Η μετοχή της Alphabet έχει εκτοξευθεί πάνω από 500% από τότε που η Porat άφησε τη Wall Street για την Καλιφόρνια. Εν αναμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που θα διεξαχθούν φέτος και με τη Fed να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια ακόμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά στελέχη εξαργυρώνουν τα πρόσφατα κέρδη, είπε ο Greif.

«Κανείς δεν θέλει να μείνει όρθιος όταν σταματήσει η μουσική στο παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες», είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Jeff Bezos: Πόσα χρήματα μπορεί να κερδίζει ανά δευτερόλεπτο; – Τα νούμερα που ζαλίζουν!

Forbes: Μεγαλώνει το κλαμπ των 100 δισ. δολαρίων: Οι «παλιοί γνωστοί» και τα νέα μέλη

JPMorgan: Οι μετοχές των Magnificent 7 της τεχνολογίας δεν είναι υπερτιμημένες

Keywords
Αναζητήσεις
o-bezos-o-zuckerberg-kai-oi-alloi-poia-stelechi-ton-magnificent-seven-refstopoioun-kai-gemizoun-tis-tsepes-tous.htm
Τυχαία Θέματα
Bezos, Zuckerberg, Ποια, Magnificent Seven,Bezos, Zuckerberg, poia, Magnificent Seven