Τι συμβαίνει με τις μετοχές των εταιρειών πληροφορικής

00:01 8/4/2024 - Πηγή: Mononews

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εταιρείες πληροφορικής. Εξαγορές, μεγάλες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο και αυξημένοι τζίροι (για όσες ανακοίνωσαν ετήσια αποτελέσματα) ήταν μερικά από τα πράγματα που έκαναν αίσθηση και έθεσαν τον κλάδο στο προσκήνιο.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτή η κινητικότητα παρατηρείται ήδη από πέρυσι, καθώς έγιναν πολλές εξαγορές στον κλάδο –σίγουρα όχι τόσο ηχηρές όσο το πρώτο τρίμηνο του 2024– με την τεχνολογία να έχει μπει για τα καλά στην ελληνική επιχειρηματική ζωή.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι οι χρονιές που διανύουμε

είναι χρονιές της τεχνολογίας, αφού τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, γίνονται έργα ψηφιοποίησης και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δώσει καύσιμα στις εταιρίες πληροφορικής για να τα υλοποιήσουν. Κάτι που άλλωστε φάνηκε και στους κύκλους εργασιών που δημοσίευσαν οι εταιρείες του κλάδου.

Ωστόσο, δεν είναι όλα… ρόδινα. Οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου βάσει κεφαλαιοποίησης, δεν έκλεισαν ανοδικά το τρίμηνο, κάτι που εντοπίζεται και στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά, ειδικά μετά την εξαγορά της Entersoft από την Olympia. Και φυσικά την μεγάλη της αποτίμηση.

Οι τζίροι

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι εταιρείες πληροφορικής ετήσια αποτελέσματα, φαίνεται ότι η δυναμική τους πλέον έχει αλλάξει.

Η Entersoft, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το deal εξαγοράς της από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού, ανακοίνωσε ετήσια αποτελέσματα, στα οποία είχε αύξηση τζίρου κατά  28% σε σχέση με το 2022, καθώς διαμορφώθηκαν στα €37,8 εκατ. από €29,6 εκατ.

Τα EBITDA ανήλθαν στα €12,7 εκατ., αυξημένα κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση (€9,5 εκατ.).

Πριν λίγες ημέρες έβγαλε αποτελέσματα ο όμιλος Quest, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Ενώ τα 150 εκατ. ευρώ ήρθαν από τον κλάδο πληροφορικής (Unisystems).

Όμως και η Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου κατέγραψε αύξηση τζίρου 120%, στα 384,3 εκατ. ευρώ το 2023 από 174,7 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ξεπέρασε τον στόχο των 50 εκατ. ευρώ σε EBITDA.

Ακόμα και οι εταιρείες με μικρότερη κεφαλαιοποίηση από τις παραπάνω έχουν μεγάλη άνοδο όπως η CPI η οποία ανακοίνωσε αύξηση στον τζίρο 9μηνου κατά 11,7%, ενώ στο έτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 19,5 εκατ. ευρώ.

Μετοχές

Αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει… συσσωρευτεί γύρω από τις εταιρείες πληροφορικής αποτυπώνεται και στο ταμπλό το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που όμως αφορά κυρίως τις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μεγάλη κερδισμένη είναι η Quality & Reliability (Q&R), καθώς η μετοχή της στο πρώτο τρίμηνο έχει κάνει ράλι 133,33%, από τα 0,6 ευρώ στα 1,4 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής).

Επίσης και η CPI του Άρη Καραθάνου έχει γράψει μεγάλη άνοδο, κυρίως τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Με την μετοχή να εκκινεί το έτος στα 0,65 ευρώ και να κλείνει την Παρασκευή, παρά την πτώση, στα 0,92 ευρώ. Μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 41,54%. Eνώ και η Real Consulting έχει γράψει μια άνοδο 55,51%.

Η Entersoft, όπου είναι θέμα ημερών να βγει από το Χρηματιστήριο μετά και την εξαγορά από το Olympia, έκανε ένα ράλι από τα 6,4 στα 8 ευρώ, όπου και είναι το τίμημα εξαγοράς ανά μετοχή.

Η μετοχή της Epsilon Net από την άλλη, ειδικά μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Entersoft από την Olympia, έχει δει πτώση στο ταμπλό, καθώς δημιουργείται ένας μεγάλος πόλος Entersoft-Softone που θα κοιτάξει κατάματα τον όμιλο του Γιάννη Μίχου.

Η Epsilon Net εκκίνησε το έτος από τα 9,5 ευρώ, έφτασε μέχρι τα 10,72 (κλείσιμο 20/2/24), ωστόσο την Παρασκευή βρέθηκε στα 9,1 ευρώ, με πτώση άνω του 1%. Και συνολικές απώλειες 4,21%.

Η Space Hellas έχει κάνει και εκείνη «σκαμπανεβάσματα» καθώς εκκίνησε από τα 7,42 ευρώ το νέο έτος, έφτασε μέχρι τα 8,4 ευρώ μέσα στο τρίμηνο και έκλεισε την Παρασκευή στα 7,76 ευρώ.

Η Ideal παρά τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα για το 2023, έχει δει τη μετοχή της να γράφει μια πτώση της τάξης του 3,48% το τρίμηνο ενώ και η μετοχή της Quest έχει πτώση 3,02%.

H μετοχή της Profile δεν είχε μεγάλες διακυμάνσεις ενώ η μετοχή της Performance είχε άνοδο 9,24%.

Διαβάστε επίσης:

Παναγιώτης Πασχαλάκης (Q&R): Διπλασιασμός τζίρου το 2023 και εξαγορές – Τι είπε για την μετοχή

Q&R: Το νέο ράλι και τα εφοπλιστικά κεφάλαια που απογειώνουν τη μετοχή

Πάρτι για τις μετοχές πληροφορικής στον απόηχο του deal Olympia Group-Entersoft

Keywords
Αναζητήσεις
ti-symvainei-me-tis-metoches-ton-etaireion-pliroforikis.htm
Τυχαία Θέματα