Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και τον Χρόνο

33 χρόνια μετά το θάνατο του συλλέκτη Αλέξανδρου Ιόλα (1907-1987), η εμβληματική βίλα του στην Αγία Παρασκευή θα μετατραπεί σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Η βίλα Ιόλα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας. Εκεί φιλοξενήθηκε μέρος από τις αξιολογότερες συλλογές του Ιόλα, μεταξύ των οποίων και έργα των Giorgio de Chirico, Man Ray, Amedeo Modigliani, Alexander Calder,

Jean Tinguely, Andy Warhol, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Τάκι. Βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου στο πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης.

Στο σχέδιο της μετατροπής προβλέπεται η διαμόρφωση της αίθουσας της τραπεζαρίας, με το μαρμάρινο τραπέζι, σε αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων. Το υπνοδωμάτιο του Ιόλα, δίπλα στην κυρία είσοδο, θα φιλοξενήσει χώρους γραφείων, ενώ στην προσθήκη της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, στο χώρο της κουζίνας και στο νεότερο υπνοδωμάτιο του Ιόλα, θα δημιουργηθεί εντευκτήριο/ κυλικείο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Στον όροφο, η μεγάλη αίθουσα, όπου βρισκόταν και το έργο του Τάκι, θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων), ενώ ο χώρος της βιβλιοθήκης θα διατηρηθεί με ίδια χρήση. Ακόμα, στον όροφο της προσθήκης θα δημιουργηθούν δύο μικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να αλλοιώσουν τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου αλλά και του εσωτερικού διακόσμου (ορθομαρμαρώσεις), ενώ θα διατηρηθούν και τα στοιχεία εξοπλισμού του κήπου (τραπέζια, καθιστικά κ.ά.).

Keywords
Τυχαία Θέματα