Μπαίνει στη ζωή μας ο δωρεάν οικογενειακός γιατρός: Πώς τον επιλέγουμε – Τα δύο bonus σε φάρμακα και ραντεβού

Κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του, προσωπικό γιατρό. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που θα ισχύει σε λίγο καιρό στον τομέα της Υγείας.

Σε έξι μήνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσουν οι εγγραφές και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να βρουν το γιατρό που θα τους αναλάβει, θα γράφει φάρμακα και εξετάσεις και θα διατηρεί τον ιατρικό τους φάκελο.Πώς θα γίνεται η επιλογή

Ο προσωπικός γιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη. Θα μπορεί να είναι γιατρός του Εθνικού

Συστήματος Υγείας, από τα Κέντρα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρχει το δικαίωμα αλλαγής.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Θα μπορούν όμως να επιλέγονται και απλοί ιδιώτες ιατροί, τόσο των παραπάνω ειδικοτήτων όσο και άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως και παιδίατροι για τα παιδιά.Πότε θα τον επισκεπτόμαστε

Για την παρακολούθηση της υγείας μας, τη συνταγογράφηση, τον προσυπτωματικό έλεγχο μεταξύ άλλων. Ειδικότερα, στις υποχρεώσεις των προσωπικών γιατρών, που θα πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που θα έχουν στην ευθύνη τους, περιλαμβάνονται:

α) η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων, η διασύνδεση με άλλους ειδικούς γιατρούς και τα νοσοκομεία

β) η υποστήριξη και η καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας

γ) η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και η εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού

δ) η παραπομπή των χρηστών των υπηρεσιών υγείας σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων, όπως ορίζουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα, τα οποία ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας στη βάση των διεθνών προτύπων

ε) η δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

Σημειώνεται πως ο προσωπικός γιατρός θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Κίνητρα και αντικίνητρα

Την ίδια ώρα, καθιερώνεται σύστημα εφαρμογής κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.

Ομοίως, καθιερώνεται σύστημα συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.
Τα κίνητρα και αντικίνητρα αφορούν, ιδίως, στις υπηρεσίες που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στους όρους πρόσβασης στις δημόσιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας, στο ύψος ή στην έκπτωση της συμμετοχής, του πολίτη σε πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική δαπάνη, στην κατά προτεραιότητα πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις υπηρεσίες και, γενικώς, στην επιβράβευση των πολιτών που επιλέγουν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, όσοι έχουν προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και θα έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό ραντεβού.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα