Παιχνίδια για τον ιστορικό που κρύβεται μέσα σας

Ιστορία μου... αμαρτία μου.

Λατρεύω την ιστορία. Έχω ιστορικά βιβλία, ταινίες και κείμενα σε κάθε ράφι στο σπίτι και ένα πτυχίο ιστορίας στον τοίχο μου που είναι κυρίως χρήσιμο για... άρθρα σαν αυτό.

Το να είμαι history nerd σημαίνει επίσης ότι όταν ένα παιχνίδι παίρνει έμπνευση από μια συγκεκριμένη ιστορική εποχή, με ενδιαφέρει περισσότερο. Γνωρίζω ότι η ιστορία δεν είναι για όλους, και δεν

χρειάζεται κάθε παιχνίδι να έχει μια σταθερή ιστορική βάση, αλλά πάντα έβλεπα τα παιχνίδια ως έναν τρόπο να εξερευνώ σκέψεις και ιδέες με τέτοιο τρόπο που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί - και δεν θέλουν όλοι να καθίσουν εν μέσω μιας διήμερης διάλεξης σχετικά με την ρωσική επανάσταση.

Το να είμαι history nerd σημαίνει επίσης ότι όταν ένα παιχνίδι παίρνει έμπνευση από μια συγκεκριμένη ιστορική εποχή, με ενδιαφέρει περισσότερο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια σειρά από παιχνίδια και σειρές παιχνιδιών που έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη εμπειρία πάνω σε μια σταθερή ιστορική βάση. Για να είμαι σαφής, αυτές δεν είναι εμπειρίες που θα σας δώσουν μια εντελώς ρεαλιστική απεικόνιση μιας χρονικής περιόδου, αλλά σας δίνουν κάποια γεύση της εποχής. Είτε αυτός είναι ο πολιτισμός, η πολιτική, ο πόλεμος ή κάποιο άλλο στοιχείο. Και ναι, επειδή δεν μπορώ να αντισταθώ, θα σας βάλω και προς την κατεύθυνση περαιτέρω πληροφοριών που θα συμπληρώσουν - ή θα στηρίξουν - ότι μπορεί να μάθατε από το κάθε παιχνίδι.

Assassin’s Creed

Το Assassin's Creed ήταν πάντα μια σειρά με βάση την ιστορία. Σίγουρα παίρνει κάποιες ελευθερίες με τον κύριο χαρακτήρα, διασφαλίζοντας ότι ο πρωταγωνιστής σας είναι παρών σε μια συλλογή σημαντικών ιστορικών γεγονότων (όπως την Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών), αλλά δίνει επίσης μεγάλη προσοχή στην ακρίβεια του χρόνου για τις περιόδους που θα εξερευνήσετε και τους χαρακτήρες που θα γνωρίσετε.

Νομίζω ότι το Assassin's Creed: Origins παρουσιάζει αυτό που μόλις είπα στον καλύτερο του βαθμό. Το μέγεθος της εστίασης και της λεπτομέρειας που μπήκε στη δημιουργία περιοχών γύρω από τα όρια του Νείλου στην Αρχαία Αίγυπτο είναι εντυπωσιακή. Και η επιλογή να τοποθετηθεί το Assassin's Creed: Origins στο τέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο είναι καίριο σημείο για τους Αιγυπτιολόγους στο ακροατήριο, επειδή είναι μια εποχή που πολλές από τις μεγαλύτερες κατασκευές της αιγυπτιακής περιόδου ήταν ήδη ολοκληρωμένες. Έτσι μπορείτε να εξερευνήσετε τις πυραμίδες, τη Σφίγγα, να περάσετε χρόνο στην Αλεξάνδρεια και να δείτε πώς οι χωρικοί στις όχθες του Νείλου μπορεί να ζούσαν τότε.

Έρχεται επίσης αφού ο Μέγας Αλέξανδρος πήρε τον έλεγχο της Αρχαίας Αιγύπτου, πράγμα που σημαίνει ότι μαζί με τον παραδοσιακό αιγυπτιακό πολιτισμό έχετε τις πρόσθετες περιπλοκές της ελληνικής και ρωμαϊκής επιρροής που άνθιζαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια. Εάν πηγαίναμε στις παλιές περιόδους του Παλαιού Βασιλείου και του Μέσου Βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου, όταν μνημεία όπως οι πυραμίδες είχαν μόλις χτιστεί, η ελληνορωμαϊκή επιρροή δεν θα είχε έρθει ακόμη στην περιοχή και θα βλέπατε περισσότερο την τοπική αιγυπτιακή κουλτούρα που στο παιχνίδι εκπροσωπείται κυρίως στις μικρές πόλεις και στα χωριά και όχι στις μεγάλες πόλεις.

Σίγουρα, όπως και με τα πάντα σε αυτή τη λίστα, η συνειδητοποίηση της χρονικής περιόδου πρέπει να ληφθεί με λιγότερο βάρος, αλλά μου αρέσει αυτή η ερμηνεία της Αρχαίας Αιγύπτου, επειδή δείχνει μια πολυσύχναστη μητρόπολη με εντελώς διαφορετικές κοινωνικές ιεραρχίες, άτομα με ρόλους και τους στόχους στην καθημερινότητά τους.

Where to next?

Εάν έχετε παίξει Origins, και όπως και εμένα σας ενδιέφεραν ο κόσμος και οι κάτοικοί του, τότε ρίξτε μια ματιά στη λειτουργία Discovery Tour. Είναι μια δωρεάν προσθήκη στο παιχνίδι που εστιάζει αποκλειστικά στο "μάθημα" για την ιστορία και τα κυριότερα σημεία της Πτολεμαϊκής περιόδου. Μπορείτε να περιπλανηθείτε ως ο ίδιος ο Πτολεμαίος και να ακούσετε για τις αγορές και τους ναούς της Αλεξάνδρειας ή τους Έλληνες Φαραώ. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας εστιάζει κυρίως στους φοιτητές και στους καθηγητές ιστορίας, με μια αυτόνομη έκδοση διαθέσιμη για όποιον δεν έχει το παιχνίδι.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το The Giza Project, έναν ηλεκτρονικό πόρο που αναπτύσσεται από καθηγητές του Χάρβαρντ για να παρέχει ακριβή 3D απεικόνιση της περιοχής της Γκίζας την εποχή των Μεγάλων Πυραμίδων.

Kingdom Come: Deliverance

Όταν ήμουν μικρός, είχα μια ιδέα για έναν πραγματικά ακριβή «προσομοιωτή ιπποτών». Ήθελα να υπηρετήσω έναν άρχοντα, να κρατήσω τους πολιτικούς ασφαλείς, να μπω σε μονομαχίες και να αγωνιστώ για την τιμή μου. Το χαρακτηριστικό που ήθελα περισσότερο ήταν ρεαλιστικά κράνη σε πρώτο πρόσωπο. Ξέρω ότι μοιάζει με ένα περίεργο πράγμα να θέλω, αλλά μου αρέσει η ιδέα να επιλέγω ένα κράνος με βάση το πόσο ρεαλιστικά μπορώ να δω μέσα από αυτό και βεβαίως την ιδέα ότι τα πιο προστατευτικά κράνη είναι εξίσου εμπόδιο όσο ευλογία, αφού αποκλείουν τα πάντα εκτός από το μέρος του κόσμου ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Έτσι λοιπόν, όταν είδα ότι το Kingdom Come: Deliverance ήταν έτοιμο να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο, ήμουν εκστασιασμένος. Η επιλογή ενός καλού κράνους στη Kingdom Come είναι ακριβώς η αγωνιώδης εμπειρία που ήθελα να είναι και σας κάνει να σκεφτείτε σοβαρά το στυλ μάχης σας πριν προχωρήσετε στην αναζήτηση των υψηλότερων αριθμών.

Πέραν της αρθρογραφίας σχετικά με τα παιχνίδια, εκπαιδεύομαι στην αγωνιστική ξιφομάχια. Το έχω κάνει για τρία χρόνια και το κάλυψα σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μου. Εν πάση περιπτώσει, η σχολή μας επικεντρώνεται σε ένα γερμανικό εγχειρίδιο μάχης ξίφους που έγραψε ο Joachim Meyer τον 15ο αιώνα, το οποίο περιγράφει τους κανόνες της ιστορικής ξιφομαχίας όπως θα είχε γίνει μεταξύ των ευγενών εκείνη τη περίοδο. Έτσι από αυτή την οπτική ήμουν απίστευτα ευχαριστημένος με την τεχνική λεπτομέρεια και την προσοχή που δόθηκε στην ξιφομαχία στο Kingdom Come. Ακριβώς όπως σε έναν πραγματικό αγώνα, πρέπει να διαβάσετε τη στάση του αντιπάλου σας, την επιλογή άμυνας του και να μετρήσετε προσεκτικά την απόσταση του για να ελέγξετε τη ροή της μάχης.

Όχι μόνον αυτό, αλλά οι επιθέσεις στο Kingdom Come είναι σωστές για την χρονική περίοδο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος εστίασης στα κείμενα της εποχής είναι στην άμυνα και τις επιθετικές στάσεις, με στόχο να δημιουργηθεί λογική ροή στις κινήσεις σας, ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε από ένα χτύπημα σε ένα μπλοκ ή να απαντήσετε στις κινήσεις του αντιπάλου σας, επειδή λόγω του βάρους των όπλων θα μπορούσατε να καταλήξετε να κουράζεστε εύκολα.

Where to next?

Τηλεοπτικές σειρές όπως το The Tudors και το The Borgias παίρνουν μια παρόμοια ιστορική έμπνευση και εστιάζουν στο στυλ και την αίσθηση της εποχής. Εάν ενδιαφέρεστε για τη μαχητική πλευρά της εποχής, μπορείτε να δείτε ιστορικά κείμενα όπως η τεκμηρίωση του Joachim Meyer σχετικά με τη γερμανική ξιφομαχία. Η πιο συνηθισμένη παραλλαγή που θα βρείτε σήμερα είναι το The Art Of Sword Combat. Ένα προηγούμενο κείμενο που χρησιμοποιείται επίσης εκτενώς στη σύγχρονη ξιφασκία γράφτηκε από τον Johannes Lichtenauer, που ονομάζεται The Zettel - θα βρείτε και τα δύο αυτά σε σύγχρονες σχολές ιστορικών ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών.

Company of Heroes

Όταν ήμουν μικρός, ο παππούς μου μου είπε την εμπειρία του με τις Αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν στην Σιγκαπούρη σε μάχη με τους Ιάπωνες. Ο λόχος του πολέμησε και τελικά πιάστηκε πίσω από τις εχθρικές γραμμές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει τον σιδηρόδρομο της Βιρμανίας. Οι ιστορίες που μου είπε, ωστόσο, δεν ήταν για μάχες ή περιπέτειες, ήταν για τους φίλους που έκανε και πώς υποστήριζαν ο ένας τον άλλο ενώ ήταν κρατούμενοι, πώς θύμιζαν ο ένας στον άλλο για το τι τους περίμενε στο σπίτι και πώς επέζησαν για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Το Company of Heroes επικεντρώνεται στην εμπειρία μιας μικρής ομάδας. Σας λέει μια σειρά από προσωπικές ιστορίες

Ομοίως, και σε αντίθεση με πολλούς άλλους ιστορικούς τίτλους του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το Company of Heroes επικεντρώνεται στην εμπειρία μιας μικρής ομάδας. Σας λέει μια σειρά από προσωπικές ιστορίες και σας δίνει την προοπτική τους σε μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση. Η εκστρατεία ακολουθεί επιμέρους ομάδες και την πρόκληση να κρατήσουν μια στρατηγική θέση με περιορισμένα στρατεύματα, διατηρώντας παράλληλα τις απώλειες σε μικρό αριθμό. Επικεντρώνεται στο πώς η έξυπνη τακτική και η σωστή τοποθέτηση μπορούν να φέρουν τη νίκη, και όχι οι συντριπτικοί αριθμοί, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή των στρατιωτών μεμονωμένα, καθιστώντας τον καθένα πολύτιμο και όχι αναλώσιμο.

Σε μια τεράστια θάλασσα παιχνιδιών που βρίσκονται μέσα και γύρω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζω να επιστρέφω στο Company of Heroes.

Where to next?

Για την αυστραλιανή προοπτική, υπάρχει ένα βιβλίο που ονομάζεται The Line από τους Arch και Martin Flanagan. Η ιστορία είναι χτισμένη από τις πρώτες επαφές του Arch με τον πόλεμο και από όταν ήταν φυλακισμένος από τους Ιάπωνες και όπως και ο δικός μου παππούς δούλευε στον σιδηρόδρομο της Βιρμανίας.

Από ταινίες, δεν μπορείτε να ξεχάσετε το Schindler’s List (Η Λίστα του Σίντλερ) ή το Saving Private Ryan, και τα δύο κλασικές πλέον ταινίες που δείχνουν εντελώς διαφορετικές πλευρές του πολέμου, αλλά λένε βαθιά προσωπικές ιστορίες. Τα τελευταία χρόνια, τα Fury και Dunkirk ανέφεραν απίστευτες ανθρώπινες ιστορίες σε διάφορες πλευρές του πολέμου.

Total War

Για τους μετρ της τακτικής, η σειρά Total War είναι το χρυσό πρότυπο για την ιστορική ακρίβεια στα παιχνίδια στρατηγικής. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας, μπορείτε να πάρετε έναν τίτλο Total War που καλύπτει τους Ρωμαίους, την εποχή του Sail, τον Attila the Hun, τις εισβολές των Βίκινγκ στη Βρετανία ή το τέλος της εποχής των σαμουράι στην Ιαπωνία. Κάθε μία από αυτές τις ιστορικές περιόδους έρχεται με τις δικές της προκλήσεις, ιστορικές εξελίξεις και μοναδικά συστατικά. Το Thrones of Britannia, για παράδειγμα, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα κρατικά στοιχεία της διαχείρισης του βασιλείου σας με τις συμμαχίες και τους ευγενείς κάτω από εσάς να αγωνίζονται για τον έλεγχο και να προσπαθούν να χαράξουν το δικό τους κομμάτι της πίτας.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας, μπορείτε να πάρετε έναν τίτλο Total War που καλύπτει τους Ρωμαίους, την εποχή του Sail, τον Attila the Hun, τις εισβολές Βίκινγκ στη Βρετανία ή το τέλος της εποχής των σαμουράι στην Ιαπωνία.

Το αγαπημένο μου παράδειγμα ιστορικά ακριβών μονάδων θα ήταν στο Rome: Total War, όπου οι ρωμαϊκές φατρίες υποβλήθηκαν στις μεταρρυθμίσεις του Μάριου ως μέρος της μεγάλης εκστρατείας. Είναι μια αλλαγή που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εγείστε την φατρία σας, τις μονάδες που προσλαμβάνετε και ποιες τακτικές θα χρησιμοποιήσετε στη μάχη.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι μεταρρυθμίσεις του Μάριου ήταν το πνευματικό τέκνο ενός Ρωμαίου πολιτικού, που ονομάστηκε Γάιος Μάριος γύρω στο 107 π.Χ.. Οι μεταρρυθμίσεις περιελάμβαναν την αναθεώρηση του στρατιωτικού συστήματος που επέτρεπε στους απλούς Ρωμαίους πολίτες που δεν διέθεταν γη να εισέλθουν στο στρατό ως επαγγελματίες στρατιώτες. Οργάνωσε ώστε η κυβέρνηση να πληρώνει για όπλα και πανοπλίες και στρατιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι νέοι στρατιώτες ήταν σε θέση να συλλέξουν τα λάφυρα μετά από τη μάχη καθώς και να κερδίσουν "status" ή τίτλους μετά τον πόλεμο.

Ο νέος μόνιμος στρατός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ουσιαστικά πιο αποτελεσματικός από τα στρατεύματα που υπήρχαν πριν και αντικατοπτρίζεται στη σειρά Total War ως η εξέλιξη του στρατού και η προσθήκη διάσημων ρωμαϊκών σχηματισμών όπως το Testudo.

Where to next?

Εάν ενδιαφέρεστε για τις χρονικές περιόδους που απεικονίζονται στο franchise του Total War, έχετε πολλές επιλογές για να μάθετε περισσότερα. Αν σας αρέσουν ιστορικά όπλα και πανοπλίες, δοκιμάστε να δείτε σειρές στο History Channel όπως το Forged in Fire, όπου οι σιδεράδες δημιουργούν ιστορικά ακριβή αντίγραφα όπλων και πανοπλιών.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ιστορικά κείμενα όπως το The History of the Decline and Fall of the Roman Empire του Edward Gibbon, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά ιστορικά κείμενα θεωρίας του τέλους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Λόγω πιο πρόσφατων ιστορικών στοιχείων και αρχαιολογικών προόδων, το κείμενο του Gibbon δεν θεωρείται ακριβές, αλλά παρέχει μια σταθερή εισαγωγή στην περίοδο.

Εάν σας αρέσουν τα podcasts, μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στο podcast του Dan Carlin, Hardcore History, το οποίο έκανε μια επική σειρά έξι μερών για την πτώση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στο τυπικά διασκεδαστικό ύφος του Carlin.

Dynasty Warriors

Αυτός ο τίτλος μάλλον θα παραξενέψει αρκετούς, αφού το Dynasty Warriors είναι ίσως η πιο χαλαρή ερμηνεία της ιστορίας σε αυτόν τον κατάλογο. Αλλά ως πύλη στη μελέτη μιας ιστορικής περιόδου, δεν μπορείτε να έχετε μια πιο απλή εισαγωγή.

Το franchise του Dynasty Warriors ήταν μια ένοχη απόλαυση από το Dynasty Warriors 2 πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '90. Αλλά αυτό που το δυτικό ακροατήριο συχνά ξεχνά με αυτό το franchise είναι ότι βασίζεται κυρίως σε ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα ιστορικά κείμενα στον κόσμο. Το The Romance of the Three Kingdoms είναι ένα μυθιστόρημα του 14ου αιώνα που καλύπτει γεγονότα του 3ου και 4ου αιώνα στην ηπειρωτική Κίνα. Η εποχή των Τριών Βασιλείων ήταν σχεδόν ένας αιώνας πολιτικών αναταραχών που έβλεπαν ολόκληρο το έθνος να καταρρέει σε ένοπλες συγκρούσεις μετά την πτώση της δυναστείας των Χαν και καθώς τμήματα της υπαίθρου έπεφταν στο χάος, ηγέτες, στρατηγοί και ιδεαλιστές πολεμιστές έθεσαν ως στόχο την ενοποίηση της χώρας και την αποκατάσταση της ειρήνης, ενώ άλλοι ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο.

Σίγουρα, η Koei Tecmo παίρνει περισσότερες από λίγες ελευθερίες με τους χαρακτήρες, κάνοντας τους περισσότερους από αυτούς εκρηκτικές εκδόσεις των ηρώων που αναφέρονται στα ιστορικά κείμενα, αλλά όταν το συγκρίνεις με τις δυτικές παραδόσεις ηρώων, όπως ο βασιλιάς Αρθούρος, ο William Wallace ή ο Robin Hood, ο καλλωπισμός έχει νόημα.

Τα σημαντικά στοιχεία, από την πλευρά μου, είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια των ιστορικών γεγονότων της σειράς. Έτσι, παρόλο που τα όπλα αλλάζουν και οι χαρακτήρες γίνονται όλο και πιο βαρετοί με κάθε έκδοση, τα βασικά γεγονότα διατηρούνται όπως συμβαίνουν στο ιστορικό κείμενο.

Σε ολόκληρη τη σειρά Dynasty Warriors θα συναντήσετε την εξέγερση του κίτρινου τιρμπάν, την απόπειρα δολοφονίας του Dong Zhuo από τον Cao Cao, τη μάχη της πύλης Hu Lao και την επίθεση πυρκαγιάς του Chibi. Κάθε παιχνίδι ερμηνεύει αυτά και άλλα γεγονότα με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους και είναι πάντα ενδιαφέρον να δούμε την πιο πρόσφατη ερμηνεία, ειδικά καθώς κάθε παιχνίδι στρέφει την προσοχή σε έναν διαφορετικό ήρωα και λέει την ιστορία από τη σκοπιά του.

Where to next?

Εάν θέλετε μια απλή έκδοση της εποχής των Τριών Βασιλείων, ελέγξτε το επερχόμενο Total War: Three Kingdoms, που πρόκειται να προσφέρει μια ιστορική λειτουργία καθώς και μια ρομαντική λειτουργία, για όσους θέλουν την ιστορική αλλά και την ρομαντική εκδοχή της ιστορίας.

Αν θέλετε να πάτε απευθείας στην πηγή, μπορείτε να βρείτε αντίγραφα του Romance of the Three Kingdoms στις περισσότερες γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο διαδεδομένα ιστορικά κείμενα και η επιρροή του στην Ανατολή συγκρίνεται συχνά με τον Σαίξπηρ στη Δύση.

Μετάφραση: Θοδωρής Παπουτζόγλου

IGN GreeceΗ THQ Nordic αγοράζει το στούντιο του Kingdom Come: DeliveranceTo player base του Kingdom Come: Deliverance δέχθηκε δραματική πτώσηΔυνατές οι πρώτες πωλήσεις του Kingdom Come: Deliverance

Πηγή: IGN Greece

Keywords
παιχνιδια, ιστορικο, assassins creed, total war, history channel, robin hood, history, nerd, σημαίνει, αιγυπτος, επιρροή, giza, project, στυλ, meyer, μπλοκ, art, sword, ξιφασκία, heroes, arch, list, ryan, fury, ιαπωνια, rome, status, στρατος, franchise, channel, fire, edward, podcast, dynasty, william, μετάφραση, thq, player, ign, κινηση στους δρομους, βιβλια, εθνος, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, πτολεμαιος, ign, ξιφασκία, δωρεαν, θαλασσα, κινα, κρανη, ονειρο, πυλη, σφιγγα, σχολες, ταινιες, heroes, ryan, αρθρα, αιωνας, αμυνα, απιστευτα, αρχαια, βιβλιο, βρειτε, γεγονοτα, γευση, γινει, γινονται, δειτε, δειχνει, δοθηκε, ευλογια, εγχειριδιο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εμπνευση, ενδιαφεροντα, εξελιξη, εξι, επιρροή, εποχη, ερχεται, ετοιμο, ζωη, ιδεα, ιδεες, υπηρχαν, υφος, θοδωρης, κατασκευες, εκδοσεις, κυβερνηση, κειμενο, λειτουργια, λοχος, ματια, μεγας αλεξανδρος, μεμονωμενα, μπλοκ, μικρο, μνημεια, μπορειτε, μυθιστορημα, νικη, νοημα, παντα, ορια, ουσιαστικα, οχθες, πηγη, πιτας, ροη, προγραμματα, πτυχιο, πυραμιδες, πωλησεις, σαιξπηρ, σαφης, σειρες, σιγουρα, σειρα, σιγκαπουρη, σκεψεις, σπιτι, στυλ, τιμη, το εθνος, τρια, τιτλος, χαος, αγορες, arch, art, channel, dynasty, edward, εμφαση, franchise, fury, fire, giza, γλωσσες, ηγετες, history channel, history, project, κειμενα, κομματι, list, μελετη, meyer, μια ματια, μοιαζει, μπροστα, nerd, ομαδες, παιχνιδι, player, podcast, robin hood, rome, σημαίνει, sword, thq, total war, βεβαιως, william
Τυχαία Θέματα