Γιώργος Καπόπουλος: Το Βερολίνο δεν θέλει την αμοιβαιοποίση του κινδύνου μέσω του κοινού δανεισμού

«Τίποτε σε καμιά γωνιά του πλανήτη δεν θα είναι όπως πριν. Για να συλλάβουμε τις διαστάσεις της συνολικής ανατροπής που προκαλεί η Πανδημία θα πρέπει να προσθέσουμε στην Κρίση του 1929 τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δηλώνει στο iEidiseis ο γνωστός δημοσιογράφος.

«Τίποτε σε καμιά γωνιά του πλανήτη δεν θα είναι όπως πριν. Για να συλλάβουμε τις διαστάσεις της συνολικής ανατροπής που προκαλεί η Πανδημία θα πρέπει να προσθέσουμε στην Κρίση του 1929 τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», εκτιμά ο Γιώργος Καπόπουλος, με αφορμή την κρίση του κορονοϊού και φέρνοντας στις μνήμες εφιαλτικά

σενάρια .

«Το τοπίο στην Ε.Ε θυμίζει κινούμενη άμμο καθώς σήμερα ουδείς μπορεί να προσδιορίσει την διάρκεια αλλά και το εύρος των παρενεργειών της Πανδημίας.

Σε καμιά περίπτωση η Ε.Ε δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την επόμενη μέρα της Πανδημίας με τους περιορισμούς και τα προαπαιτούμενα που επέβαλλε το Βερολίνο στην διαχείριση της Κρίσης στην Ευρωζώνη», προειδοποιεί ο γνωστός δημοσιογράφος, αναλυτής και συγγραφέας, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν η Ιταλία θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να παραμείνει στην ευρωζώνη: «Το ερώτημα αν η Ιταλία θα άντεχε τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης είχε τεθεί το 1998 και η απάντηση είχε δοθεί με γεωπολιτικά κριτήρια. Σήμερα μόνον μια δέσμευση χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα θα μπορούσε να απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει ανοικοδόμηση της Ιταλίας εντός της Ευρωζώνης».

Όσον αφορά στη στάση του νότου απέναντι στο μέτωπο του βορρά τονίζει πως «Ο Νότος ακόμη φαίνεται να εκτιμά ότι το κόστος μιας μετωπικής σύγκρουσης με το Βορρά θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της προσαρμογής και υποταγής στους άκαμπτους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Ζητούμενο παραμένει αν το μέγεθος των οικονομικών παρενεργειών της Πανδημίας ανατρέπει την καθοριστική για την στάση του Νότου παραπάνω παραδοχή».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

-Μετά και τα αποτελέσματα του Eurogroup της Πέμπτης, πού εκτιμάτε ότι βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Καπόπουλε;

-Το τοπίο στην Ε.Ε θυμίζει κινούμενη άμμο καθώς σήμερα ουδείς μπορεί να προσδιορίσει την διάρκεια αλλά και το εύρος των παρενεργειών της Πανδημίας. Σε καμιά περίπτωση η Ε.Ε δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την επόμενη μέρα της Πανδημίας με τους περιορισμούς και τα προαπαιτούμενα που επέβαλλε το Βερολίνο στην διαχείριση της Κρίσης στην Ευρωζώνη.

-Το Βερολίνο τι ακριβώς επιδιώκει και πού οδηγεί η στρατηγική του;

-Να μην αμφισβητηθεί η κόκκινη γραμμή την οποία χάραξε η Γερμανία μετά την έναρξη της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 σε ότι αφορά την αποφυγή αμοιβαιοποίησης του κινδύνου μέσω του κοινού δανεισμού αλλά και της μεταφοράς πόρων εντός της Ευρωζώνης.

-Και το Παρίσι; Ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται να λειτουργεί αν κρίνουμε πώς ο Μακρόν έπεισε την Ισπανία να κάνει πίσω και πώς το Βερολίνο «έπεισε» την Ολλανδία…

-Ο Γαλλογερμανικός Άξονας είναι πλέον σκιά του παλαιού εαυτού του καθώς είναι ετεροβαρής υπέρ του Βερολίνου. Η Μέρκελ διαχειρίσθηκε μια κατανομή ρόλων με την Ολλανδία ενώ ο Μακρόν πίεσε και την Μαδρίτη και την Ρώμη σε ουσιαστικές υποχωρήσεις.

-Εκτιμάτε ότι η Ιταλία θα αντέξει εντός της ευρωζώνης; Και προβλέπεται εκ νέου ενίσχυση της ακροδεξιάς- και πού;

-Το ερώτημα αν η Ιταλία θα άντεχε τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης είχε τεθεί το 1998 και η απάντηση είχε δοθεί με γεωπολιτικά κριτήρια. Σήμερα μόνον μια δέσμευση χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα θα μπορούσε να απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει ανοικοδόμηση της Ιταλίας εντός της Ευρωζώνης.

Σε ότι αφορά την Λέγκα και τον Σαλβίνι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κεφαλαιοποιήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας που προκαλέι η στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας

-Ο νότος, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να συγκρουστεί αποφασιστικά με το Βερολίνο..

-Ο Νότος ακόμη φαίνεται να εκτιμά ότι το κόστος μιας μετωπικής σύγκρουσης με το Βορρά θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της προσαρμογής και υποταγής στους άκαμπτους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης. Ζητούμενο παραμένει αν το μέγεθος των οικονομικών παρενεργειών της Πανδημίας ανατρέπει την καθοριστική για την στάση του Νότου παραπάνω παραδοχή.

κορονοϊός, κατά κοινή ομολογία, επιδρά αποφασιστικά στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Τι δείχνει ότι θα επιφέρει η κρίση από την πανδημία;

-Τίποτε σε καμιά γωνιά του πλανήτη δεν θα είναι όπως πριν. Για να συλλάβουμε τις διαστάσεις της συνολικής ανατροπής που προκαλεί η Πανδημία θα πρέπει να προσθέσουμε στην Κρίση του 1929 τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα