Νηπιαγωγείο Ριζαριού : Λήξη του e Twinning έργου ” Let’s make a better world: more green and clean “

10:28 11/7/2023 - Πηγή: Sch

Ένα εξαιρετικό  e Twinning έργο που υλοποιήθηκε από το   Νηπιαγωγείο μας   τη σχολική χρονιά  2022-2023 έφτασε στο τέλος του .Ένα έργο που το λατρέψαμε  όλοι όσοι συμμετείχαμε και που διήρκησε από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 .Τίτλος του :“Let’s make a better world: more green and clean “ και το θέμα  του ήταν περιβαλλοντικό, βασισμένο στους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι χώρες που συμμετείχαν

ήταν η Ελλάδα ,η  Λετονία , η Λιθουανία ,η Ρουμανία ,η Αλβανία, η  Πορτογαλία, η Πολωνία  και  η Τουρκία,με την Ελλάδα να είναι ιδρυτής του έργου και την Λετονία συνιδρυτικό ρόλο.

Υπεύθυνη υλοποίησης του έργου ήταν η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ριζαριού κ Μαγκιώση Άννα, ενω συμμετείχε και η εκπαιδευτικός κ Παπαγιάννη Αικατερίνη που υπηρετεί στο ίδιο σχολείο.

Ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και να τα ευαισθητοποιήσει ώστε να κατανοήσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα προτεραιότητας για όλους μας. Όλοι μαζί πρέπει να αναλάβουμε δράση για να κάνουμε έναν καλύτερο, καθαρότερο, πιο πράσινο, δικαιότερο, πιο ειρηνικό και πιο ανθρώπινο κόσμο. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε!

Κατά τη διάρκεια του έργου τα παιδιά πρότειναν τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και καλύτερης ποιότητας ζωής, μοιράστηκαν τις ιδέες και την εργασία τους για την ειρήνη, τη φιλία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανισότητες, την κλιματική αλλαγή με παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας. Η οικολογική βάση ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τις πολιτισμικές μας διαφορές και ομοιότητες και να δημιουργήσουμε εμπειρία. Με αυτό το έργο θέλαμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των μαθητών, της οικογένειας και ορισμένων φορέων της τοπικής κοινωνίας για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο!

 

Το έργο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σπουδών του νηπιαγωγείου, βοηθώντας στην επίτευξη του κύριου στόχου του, που είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Τα συνεργαζόμενα σχολεία μετά από συνεργασία μεταξύ τους επέλεξαν τα κύρια θέματα που ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, εύρεση λύσεων, σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, δημοκρατική συμμετοχή, κοινωνική ευαισθητοποίηση και ευθύνη, καινοτομία, δημιουργική σκέψη, πρωτοβουλία, ψηφιακός γραμματισμός και παιδεία στα μέσα. Δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη του διαλόγου, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στην ευκαιρία για πρωτοβουλία και πρωτοβουλία. Οι δραστηριότητες ενσωματώθηκαν σε όλους τους τομείς του προγράμματος σπουδών του Νηπιαγωγείου, διασφαλίζοντας τη συνάφεια αυτής της συνεργασίας με το παιδί, ως κύριο πρόσωπο του έργου.

 

Χρησιμοποιήσαμε το παιχνίδι ως μέσο για να μπορέσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να αξιοποιήσουν την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους, με τον δικό τους ρυθμό και ρυθμό. Επιδιώξαμε επίσης, με την ενεργό συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες του έργου, την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης, τη βελτίωση της κοινωνικοποίησης και των δεξιοτήτων τους μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομαδικές εργασίες. Τα παιδιά έφτιαξαν όμορφες δημιουργίες και αύξησαν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία. Ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους στα πλαίσια της τάξης αλλά και εκτός αυτής, προωθώντας την εξωστρέφεια και έκαναν δράσεις σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αξίες του 21ου αιώνα. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα, συνεργάστηκαν επίσης με παιδιά από άλλες χώρες και ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους. Εξέφρασαν ιδέες και συναισθήματα και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής ενσυναίσθησης. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία σε όλο το έργο. Τι περισσότερο; Ήρθαν σε επαφή με γλώσσες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πήραν μια μικρή γεύση από πολιτισμούς άλλων ευρωπαϊκών εθνών.

 Το έργο θεωρούμε ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων που, συμμετέχοντας ενεργά, συνειδητοποίησαν τη σημασία της συνεργασίας και της ανάπτυξης σχέσεων έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης. Η μεγάλη παιδαγωγική αξία του έργου ήταν οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου μεταξυ των παιδιών !Μέσα από αυτό το έργο τα παιδιά ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους και έμαθαν να συνεργάζονται με παιδιά άλλων σχολείων, ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού προστατεύουμε το περιβάλλον μας σε κλίμα απόλυτα φιλικό, συνεργατικό και πάνω απ’ όλα δημοκρατικό.

Όλα τα τελικά προϊόντα του έργου,που προέκυψαν μετά από συνεργασία όλων των εταίρων έχουν αναρτηθει στη σελίδα του έργου στην νέα πλατφόμρα ESSEP όπως επίσης και μέσω των ιστολογίων των σχολείων και στα  μέσα μαζικής ενημέρωσης .

Επιμέλεια άρθρου : Άννα Μαγκιώση

Keywords
Τυχαία Θέματα